BalcsiCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTéli tájoló

Téli kikötők, ahol érdemes egy pár napra kikötni

1 perces olvasási idő

Nagyon mennék már! Nem tagadom, ez a COVID időszak alatti „bezártság” még jobban rádöbbenhetett arra, hogy mennyire imádok utazni. Ez egy varázslat, amikor azt érzem, hogy igen, most útnak indulunk. Hamuba sült pogi a csomagban, puttony a hátunkon és indulás. Már a ráhangolódást is imádom, – ahogy készülünk, pakolunk, mesélünk, tervezgetünk, álmodozunk,-  hogy mikor, mit fogunk megnézni, hol fogunk pihenni és mivel, fogjuk megtömni a pocakunkat, avagy hol is találunk igazi, kulináris finomságokat.  

Nos..ez most ebben az időszakban, kissé nehézkes.

A fent leírtak tükrében a múlt hétvégén kitaláltam Luckóval, hogy menjünk el csavarogni és nézzük meg a hajókat, hol is szenderültek téli álomra a fagyos hidegben. Szorgos anyukaként rákerestem a kikötőkre és útnak indultunk.  
Lélek Koffein-Pauer Krisztina írása.

Téli kikötők, ahol érdemes egy pár napra kikötni

Téli kikötők, ahol érdemes kikötni

Tokaj

Amikor azt mondjuk, hogy a „kikötők-városa”, akkor nekem egyből a Balaton kikötői jutnak eszembe, de mi most más merre vettük az irányt. Meglátogattuk a tokaji Wiking kikötőt. A helyszíntől, néhány száz méterre ömlik a Tiszába hazánk egyik legvadregényesebb folyója a Bodrog. Ha őszinte szeretnék lenni több mint 2 órán keresztül sétáltunk a hajók árnyéka mentén és néztük, ahogy a lábunk alatt folyik a víz. Ami meglepő, hogy borzasztóan sok horgász volt a helyszínen. A Tiszán és a Bodrogon is ki lehet próbálni az összes folyóvízre alkalmas horgászmódszert. Csak álltunk és néztük a vizet és a ringatózó, már-már egy mesébe illő alvó hajókat.

Látnivalók Tokajban és környékén, amiért megéri útra kelni >>

Téli kikötők, ahol érdemes egy pár napra kikötni
Tokaj

Ha már erre jár az ember, akkor érdemes ellátogatni a Tokaji-hegy lábánál megbújó Levendula Vendégházba. A természet lágy ölén, idilli környezetben, igazi nyugalmat és feltöltődést találhatunk. A természet és a kirándulások szerelmeseinek jó hír, hogy a vendégház közvetlen közelében számos túraútvonalra tudunk rácsatlakozni.

Téli kikötők, ahol érdemes egy pár napra kikötni
Levendula Vendégház Tokaj

Ha inkább a víz közelségére vágytok, akkor Tokaj központjában a Bodrog és a Tisza folyó torkolatától, mintegy 200 méterre található Nefelejcs Vendégházat nektek találták ki.

Szentendre

A rákövetkező hétvégén, Budapest közelében található kikötőket látogattunk meg. Az első célállomásunk Szentendre volt. Oké, el kell, hogy áruljam, hogy szerelmes vagyok a festők városába. Ahogy Vajda Lajos a Szentendrei vallomásban is írja: “A házak szorosan összebújni látszanak, minden sziluett-szerűen jelenik meg, az ég smaragdzöldben játszik, teleszórva apró gyémántokkal. Ahogy lépkedünk lassan a szűk siktorokban, egy láthatatlan fényforrás…” Hát, nem gyönyörű?!

Téli kikötők, ahol érdemes egy pár napra kikötni
Szentendre

Valahogy, amikor Szentendrére látogatunk, olyan, mintha nem is Magyarországon lennénk. Mintha egy filmbe csöppennénk és igazi békebeli kosztümös dráma statisztái lennénk. A kikötő varázslatos és feltüntetett tájékoztató szerint az 50 hajó tárolására alkalmas helyszín a nagy családosok kedvence. Nem csodálom. Mivel a blog szállás ajánló is egyben, nem hagyhatom ki, hogy egy pár sort írjak a 2020 szeptemberében átadásra kerülő luxus vendégházról a NEVAról. Szerintem a város legszebb dunai panorámával rendelkező utcájában található.

Téli kikötők, ahol érdemes egy pár napra kikötni
NEVA Vendégházak Szentendre

És aki nem vágyik a luxusra, csak a csendre és a nyugalomra, nekik szívből merem ajánlani a Hilltop Hideout-ot.

Sződliget

 A kikötők közül a harmadik, amit meglátogattunk a kislányommal az a Sződligeti csoda volt. Pest megye északi részén, Budapesttől 30 km-re található Sződliget. Sokszor jártunk már ott, de valahogy a kikötő felé még nem sétálgattunk. A nyílt, bokros, fás, füves terület még a hidegben is csodaszép, nem beszélve a csendről, amit a Duna-part súg a fülünkbe. Rengetegen voltak, de ami még meglepőbb volt, hogy tele volt a parti szakasz nagy fogásokra váró pecásokkal. Nyugi, béke, csend, tiszta levegő. Nem több és nem is kevesebb. Ide érdemes tényleg kikötni.

Téli kikötők, ahol érdemes egy pár napra kikötni
Sződliget

Aki örömmel megszállna, de közel szeretne lenni Budapesthez, ugyanakkor távol a város zajtól, annak szívből ajánlom a Vácot található Kabóca Vendégházat.

Viszont, ha egy picit tovább vesszük az utunkat, akkor nem hagyhatjuk ki a Dunakanyar egyik kedvelt turista helyét, a Budapesttől 30 km-re található Leányfalut, és az ott felfedezhető Bolyai Házat.

Ha tovább kalandoznátok a kikötők és a vízpartok mentén, akkor ne feledkezzetek meg kis hazánk szigetvilágáról sem. Páratlan látvány és élővilág vár Titeket!

Már rég felírtad a bakancslistádra az üdülést vízpart mellett vagy a közelében? Ha igen, akkor most itt a lehetőség, hogy meg is valósítsd ezt a terved. Foglald le kedvenc vízparti szálláshelyedet néhány kattintással, s már indulhatsz is kipihenni magad a természet közelében. Különleges vízparti szálláshelyeinket itt találod >>

(fotók: szallas.hu, pixabay)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%