Eldugott kirándulóhelyekBarátokkalŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásToplisták

10 tokaji látnivaló, amiért érdemes útra kelni

1 perces olvasási idő

Aligha van ember széles e hazában, akinek Tokaj neve hallatán ne a bor jutna eszébe. Amivel persze nincsen semmi baj; de mi van a boron túl? Segítünk megtudni. Tokaj – hegyaljai úti tippek és látnivalók következnek.

Tokajon nem csak Tokaj városát, hanem a Szerencstől Sátoraljaújhelyik tartó vidéket értjük. A terület jelentős része szőlő. Évszázadok óta termelnek itt szőlőt, készítenek bort. A Tokaj-Hegyalja borvidék a Világörökség része. Mesések a déli, délnyugati domboldalak dűlői, hasonlóképpen a Tokaj-Hegyalja települései is tartogatnak rengeteg látnivalót, élményt.

látnivalók tokaj
Tokaji látkép, távolban a Kopasz-hegy

10 kihagyhatatlan élmény és látnivaló Tokaj vidékén

Zempléni Múzeum, Szerencs

A Rákócziak hosszú időn át voltak Tokaj-Hegyelja erős emberei. Szerencsen is volt váruk, amiben ma a Zempléni Múzeum műküdik, és ahol betekintést nyertek a környék történelme mellett a szerencsi csokigyártás múltjába is.

Mádi Zsinagóga

Amikor csak ott járok, sosem mulasztom el, hogy napnyugta után a mádi Hotel Botrytis teraszán hallgassam a csendet és a csillagokat bámuljam. Az idillt fokozza a szálloda mögött álló templom harangjának diszkrét kondulása. Mád varázslatos városka. Történelme egy fontos részének állít emléket a nemrég renovált Mádi Zsinagóga.

Hotel Botrytis

Kopasz-hegy, Tokaj

Tokaj vidékének ikonikus jelképe az egykori tűzhányó. 512 méterével szinte drámai méretűnek tűnik a 400 méterrel alatta lévő síksághoz képest. Túrázzatok fel a tetejére, bőven meg fogja érni a fáradtságot, amikor a TV-torony előtti tisztáson leültök és azt mondjátok, hogy wow, igazi tokaji látnivaló!

Tokaj városa

A vidék névadója Tokaj a Tisza és a Bodrog partján előnyére rengeteget változott az utóbbi másfél évtizedben. Hangulatos barokk belvárosát fedezzétek fel egy Tokaji Séta keretében! Felnőttek 10% kedvezményt kapnak, ha a Szallas.hu-n foglaltok tokaji szállást. Ha elfáradtatok, térjetek be a LaBor Bistro teraszára. A kitűnő bisztrót a Jézus szíve templommal szemben talájátok. Aha! 10% kedvezményt kaptok a LaBorban, ha…

látnivalók tokaj
Tokaji hangulat

A Bodrog és Tisza hullámain

Ha folyó mellett időzök, mindig keresek kajak-kenu bérlési lehetőséget. Tokajban nem lehet hoppon maradni; a tokaji Kajak-kenu Ponttól bérelt hajókkal le tudjátok dolgozni a LaBorban elköltött ebédet. A Bodrog kanyargó mellékágain mintha az Amazonas vidéke tárulna elétek!

Templom és Herba Kastély Tolcsván

A szintén tokaji bor főhadiszállás Tolcsva egyik jelképe a különleges tornyú Tolcsvai Kisboldogasszony Templom; a hazai gótika egy bámulatos alkotása. Félreértés ne essék, a címbéli herba semmiféle tudatmódosító szerre nem utalt. A Desseffwyek egykori tolcsvai kastélya ma Helia-D Herba-kastély névre hallgat, „ahol a szépségápolás élményét a tokaji aszú édesíti meg” – ígérik az üzemeltetők. Nektek pedig egész évben 15% kedvezmény jár, ha a Szallas.hu-n foglaltok szállást, mondjuk ezt a tolcsvai vendégházat.

Szállásajánló: Magyar Vendégház Tolcsva

Magyar Vendégház Tolcsva

Tokaji borkóstolás

Se szeri, se száma a tokaj-hegyaljai pincéknek, borászatoknak. Nem csak tokaji látnivaló, innivaló. De vajon tokaji borból mennyifélét tudnátok felsorolni? Annyit segítünk, hogy nem csak aszúból és szamorodniból áll a tokaji borkínálat. A hercegkúti Espák Pince segít nektek eligazodni a tokaji borok világában. Ja, 20% kedvezménnyel!

látnivalók tokaj
Tokaji szőlők

Sárospatak és a Rákócziak

Nem lehet Tokaj-Hegyalját anélkül meglátogatni, hogy ne néznétek meg a sárospataki várat. Az ötszázason is visszaköszönő, középkori és barokk vár a Rákócziak egyik központja volt, a kevés megmaradt hazai reneszánsz egyik ékköve. A korra emlékeztet nevében az Apartman Sub Rosa , míg a Hotel Furmint Sárospatak az aszú alapborát idézi.

Sárospataki vár

Megyer-hegyi tengerszem

A Megyer-hegyi tengerszem egy gyöngyszem. Malomkőbányaként indult és lett belőle egy dzsungelek rejtett tájait idéző természeti csoda. Fehér sziklák mélyén csillog a kis tó. A szikla falába a középkor bányászai hajlékot vájtak és ott is laktak. Bő egy órás túrával eléritek Sárospatakról.

Természeti csoda Sárospatakon: a Megyer-hegyi tengerszem

látnivalók tokaj

Sátoraljaújhely

A határ mellé szorult Sátoraljaújhely valaha jelentős város volt. Ma egyebek mellett a turizmusnak köszönhetően kezd kicsit magára találni. Nevét a város fölött magasodó, sátorra emlékeztető hegyekről kapta. Ezek közt a hegyek közt bújik meg egyebek mellett a Zemplén Kalandpark is. Rendhagyó búcsú a tokaji látnivalóktól.

Tokaj és környéke megér legalább egy négynapos hétvégét, bor, történelem, természet és aktív pihenés és szállás minden kategóriában vár titeket! >>

(fotó: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
65%
Imádom
Imádom
12%
Vicces
Vicces
4%
Hűha
Hűha
4%
Nem tetszik
Nem tetszik
16%