CsobbanóhelyekCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreTavaszi zsongásVízparti szállások

Ezer élménnyel vár a Tisza-tó: Kihagyhatatlan helyek és szállások az egész családnak

2 perces olvasási idő

A Tisza-tó egy igazi természeti kincs Magyarországon, ráadásul az aktív pihenést kedvelők fellegvára. Csónakázás a Tisza-tavi madárrezervátumban, kerékpártúra a tó körül, netán izgalmas ártéri tanösvények érdekelnek? Mindre találtok példát: íme, a legérdekesebb Tisza-tavi helyek és programok, valamint családbarát szállások közül is válogathattok. Tartsatok velünk egy igazi vízi paradicsomba!

Ezer élménnyel vár a Tisza-tó: Kihagyhatatlan helyek és szállások az egész család
Ezer élménnyel vár a Tisza-tó: Kihagyhatatlan helyek és szállások az egész családnak

Kihagyhatatlan helyek: irány a Tisza-tó környéke!

Szórakoztató ismeretterjesztés: Tisza-tavi Ökocentrum

Észrevettétek már, hogy a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum központi épülete egy felszálló madarat formál? Ha még nem, győződjetek meg róla élőben! A Tisza-tó látnivalói közül az Ökocentrum az alap, mert itt abszolút mindent megtudhattok a tó élővilágáról. Sőt, itt található Közép-Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere is. 

Ezer élménnyel vár a Tisza-tó: Kihagyhatatlan helyek és szállások az egész család
Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

A látogatóközpontban minden van: őshonos magyar halak, kétéltűek, 3Ds mozi, kilátótorony, játszószoba, rovarbemutató, és szabadidőpark hóddal, rókával, ékszerteknőssel, muflonnal. A gyerekek is imádni fogják, mert interaktívan szemléltetik a hely érdekességeit.

A kicsik kedvence: Tisza-tavi miniZOO, Sarud

Ha a gyerkőcök mániája az állatkert és az állatsimogatás, ne aggódjatok, a tó mellett is kialakítottak egy mini, családbarát állatparkot. Az állatokkal való ismerkedés mellett a park szolgáltatásai közt szerepel még a csónakos vízi- és kerékpártúra szervezése is, de kézműves foglalkozásokkal is segítenek lekötni a gyerekek fölös energiáit. 

Ezer élménnyel vár a Tisza-tó: Kihagyhatatlan helyek és szállások az egész család
Tisza-tavi miniZOO

Tekerjétek körbe az egész tavat! 

Nem csak a Balatont lehet ám körbebiciklizni! Tavaly végre átadták a Tisza-tó kerékpárút utolsó szakaszát Tiszafüred és Poroszló között. A fejlesztés részeként megépült a Tisza-tavi kerékpáros híd is, ami dizájnosan illeszkedik a természeti környezetbe. Kétféle útvonal közül választhattok: a Kiskör 70 km hosszú, míg a Nagykör 95 km hosszú. Az egész családnak érdemes két kerékre pattanni, mert most már biztonságos úton, csodás tájkép mellett bringázhattok!

Tisza-tavi tanösvények, amik mellett nem lehet elmenni:

Pákász tanösvény, Tiszaörvény 

Tudjátok, kik voltak a pákászok? Ha nem, nem fogjuk elspoilerezni: ezen a tanösvényen alaposan megismerhetitek e különös emberek történetét és életstílusát. A Szabics-kikötőből induló tanösvény 1 km hosszú, így kisgyerekkel is bírható, kellemes 1-2 órás séta lesz. 12 állomás tagolja az ösvényt, vízen és szárazföldön kanyarog, miközben igazi kalandokat élhettek át. Például kipróbálhatjátok a lápon járást, a nádsíp készítést, vagy akár célba is dobhattok sárgolyóval. 

Tipp: A változatos terepviszonyokra tekintettel, a kisebb gyerekeknek érdemes saját gumicsizmát is vinni. Nem csak kényelmesebb, de felhőtlenebb lehet így a felfedezés.

Ezer élménnyel vár a Tisza-tó: Kihagyhatatlan helyek és szállások az egész család
Tiszaörvényi Pákász Tanösvény

Tiszavirág Ártéri Sétaút, Tiszaörvény 

Szoktuk mondani, hogy valami „tiszavirág életű”, azaz rövid ideig tart, és ilyenkor sokan egy növényre gondolnak. Holott a tiszavirág valójában egy kérészfaj, azaz egy szárnyas rovar. Ennek a fejlődési szakaszaival, a tó élővilágával, és olyan rég elfeledett mesterségekkel ismerkedhettek meg a tanösvényen, mint a gyékényfonás. Az Ártéri Sétautat vízi úton a Szabics-kikötőből, csónakkal lehet elérni. 2 km hosszú és 10 állomásból áll, így ez is egy pár órás, kényelmes kirándulást nyújt az egész családnak.

Ezer élménnyel vár a Tisza-tó: Kihagyhatatlan helyek és szállások az egész család
Tiszavirág Ártéri Sétaút

Nincs Tisza-tó csónakázás nélkül: Izgalmas csónaktúrák, ahol testközelből láthatjátok a vízi paradicsomot

Csónakkal a Tisza-tavi madárrezervátumba

Ezen a városi kikötő által szervezett, pár órás túrán megnyílik előttetek a vízi világ szépsége! A fák ágain énekesmadarak kísérnek, a vízben kiszúrhattok egy-egy vidrát, és olyan különleges madárfajokat figyelhettek meg a csónakból, mint a fekete gólya, a törpegém, a jégmadár, vagy a kárókatona. Ugyanis a Tiszavalki-öbölben terül el Közép-Európa legnagyobb madárvonulási központja. Páratlan élmény lesz!

Ezer élménnyel vár a Tisza-tó: Kihagyhatatlan helyek és szállások az egész család

Egy másik opció, ha a Tisza-tavi madárrezervátum érdekel, a Bencsik Barnabás által vezetett motorcsónakos túrák. Ennek keretében is egy izgalmas, vadregényes ismeretterjesztő túrán vehettek részt, és bónusz, hogy a motorcsónak kutyabarát.

Hód vízitúra, ahol nem csak hódokat láthattok

2005-ben 26 hódot engedtek szabadon a Tisza-tó egyik szigetén, azóta szépen elszaporodtak ezek a különös kis vízi élőlények, amik mindig nagyon izgatják a gyerekeket. A hód vízitúra is egy családbarát, kellemes program, amit nem érdemes kihagyni, mert a hódok mellett a tó növény- és madárvilága is feltárul előttetek.

Motorcsónakos hód vízitúra

Napkelte-, naplemente- és éjszakai vízitúra

A naplemente eleve jól hangzik, de a napfelkelténél már az ember kétszer is meggondolja, hogy megéri-e felkelni olyan korán?! A válasz: mindenképp! Ugyanis ilyenkor egy egészen más világ fogad a vízen: a táj még csak ébredezik, de a madarak már a hangjukkal ébresztgetik a természetet. Naplementekor pedig romantikus fénybe öltözik a víztükör, és ekkor a legaktívabbak a hódok is. 

Sőt, éjszakai túrára is bejelentkezhettek, ahol a fényszennyezéstől mentes, csillagosan ragyogó ég alatt hallgathatjátok a tó csendjét. A túrákat Molnár Balázs vezeti, nagyméretű, kényelmes, modern motorcsónakkal.

Ha ti magatok szelnétek a habokat: Chili Outdoors Kajaktúrák

Fedezzétek fel a kis csatornákat, és a nádasból előtűnő nyílt vizet, úgy, hogy ti eveztek! Nyugi, ha ti sem születtetek profi kajakosnak, semmi vész, a kajaktúra elején technikai oktatást kaptok, a biztonságos felszerelés is garantált, és szakképzett vezetők kísérnek. A csoport maximum mérete 6 fő, és nem a verseny-lapátolás a cél, így lesz időtök fotózkodni, nyújtózni, szusszanni menet közben.

Tisza-tavi kajaktúra

Jó tudni: Ezek a vízi túrák mind Tiszafüredről indulnak, és mind előzetes bejelentkezéshez kötöttek!

+ 2 szuper hely a Tisza-tó környékén, ha a természetbe vágytok:

Karcagi lombkorona sétány

Karcag egy jó 40 perc Tiszafüredtől, de látnivalói –például a híres szélmalom– megérnek egy kiruccanást. Most azonban a lombkorona sétányt emeljük ki, ha netán különleges szabadtéri kirándulásra vágynátok. A sétány 6 méter magasan vezet a fák között, és ha elfáradtatok, akad pihenőpad, játszótér, és tűzrakóhely is. Egész évben ingyenesen látogatható! Még több Karcag környéki látnivaló >>

Karcagi lombkorona sétány

Tiszaigari Arborétum

Tiszaigar körülbelül 10 perc autóútra található Tiszafüredtől, és érdemes útba ejteni egyszer az arborétum miatt. A növények közt tett séta után akár a padokkal ellátott tűzrakó helyek körül is lepihenhettek egyet. Az arborétumot 2016-ban felújították, így azóta kibővült a növényállomány is.

Tiszaigari Arborétum

Fontos: Amíg a járvány miatti korlátozások érvényben vannak, minden látnivaló és program előtt külön tájékozódni kell a nyitvatartásról és a látogatási feltételekről!

Szállást kerestek? Adunk pár tippet: Családbarát szállások a Tisza-tónál!

Kedves Vendégház Tiszafüred

Nem kérdés, hogy egy kedves helyről van szó, de a szállás fő vonzereje, hogy ez egy önálló kertesház. Így a maximum 5 fős családé lehet az egész ház. A gondozott udvarban napozószékek és tűzrakóhely is vár.

Lila Akác Apartman Tiszafüred

Ismét egy olyan apartman a Tisza szállások közül, ami csak a tiétek lehet, és nem kell osztozni más vendégekkel a közös tereken! Kényelmes beltér, kiváló felszereltség, tágas terasz – mi kell még? 

Lila Akác Apartman Tiszafüred

Homok-Bérc Vendégház Tiszafüred

Tiszafüredtől 3 percre, csendes, zöld övezetben is megszállhattok. 3 vendégház van, melyekhez közösen tartozik egy nagyméretű park, ahol többek közt van strandröplabda-pálya, szalonnasütő, trambulin, függőágyak, és egy kis játszótér is.

Homok-Bérc Vendégház Tiszafüred

Szívünk Csücske Vendégház Sarud

Mit szólnátok egy takaros falusi parasztházhoz, ami a régi korokat idézi meg, de belül modern kényelemmel szolgál? 5 fős családok bőven elférnek benne, de maximum 7 főt is tudnak fogadni.

Szívünk Csücske Vendégház Sarud

Partitúra Vendégház Tiszaörvény

Tiszaörvény Tiszafüred üdülőfaluja, így a vendégház elhelyezkedése szuper. A 4 fős apartman a hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően rendkívül világos, hangulata természetes, barátságos.

Partitúra Vendégház Tiszaörvény

Harmónia Kisház Vendégház Poroszló

A Tisza-tóhoz és a központhoz is közel van ez a vendégház, amelynek udvarában mini játszótér, kerti pavilon, és sütögetőhely is található. Az igényes, letisztult berendezésű ház 4 férőhelyes.

Harmónia Kisház Vendégház Poroszló

Harmónia Parasztház Poroszló

A tiszai szállások egyike gyöngyszeme ez a vidékies, ugyanakkor modern szálláshely, játszótérrel, fedett terasszal. A fő családi házban összesen 8 fő fér el, de az udvaron van egy másik ház is, amiben még 4 személy elszállásolható.

Harmónia Parasztház Poroszló

Akárhogy is szerettek kirándulni – két keréken, csónakkal, vagy szárazföldön – ne habozzatok, mert a Tisza-tó környéke fantasztikus élményeket kínál!

A Tisza-tavi szállások közül itt tudtok még válogatni >>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%