Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Titkos kincsek Magyarországon, amiket látnod kell – Gyönyörűen felújították a Dabasi-Halász kastélyt

1 perces olvasási idő

Szállásajánlattal háromféle pénztárcára szabva

 

Hazánkban sok olyan, kevéssé ismert látnivaló van, aminek említésére elkerekedett szemmel néznek rám a barátaim. Szeretném, ha Ti is megismernétek ezeket, ezért nemcsak a kincset mutatom be, hanem, hogy mi van a környéken és hol tudtok megszállni (háromféle pénztárcára szabva).

Gyönyörűen felújítva

A titkos kincs: Dabasi-Halász kastély

Az épületet a Dabasi-Halász család az 1910-es években építtette fel neobarokk stílusban, és egészen 1945-ig itt is laktak. A háború után termelőszövetkezeti tulajdonba került,  és a Vörösmarty TSZ irodái költöztek ide. Az épületet teljesen lelakták, felújítás nem történt.

Ilyen volt 1916-ban

 

Majd hagyták lepusztulni

Végül európai uniós és a Velencei-tavi Kistérség támogatásának köszönhetően 2016-ra teljesen megújult, így ismét eredeti pompájában csodálhatjátok meg az épületet és a kertet.

Szebb, mint régen

A kertet is felújították

A kastélyt önmagáért is érdemes meglátogatnotok, ha szeretnénk visszautazni az elmúlt évszázadokba. De a modern látogatóközpont kiállítóterében időszakos kiállításokat is tartanak. 2018 március 31-ig például egy igazi kuriózumot: Egy család – három iskolateremtő művész címmel a Ferenczy család alkotásait nézhetitek meg – ebben az összeállításban és Szentendrén kívül csak itt. Ferenczy Károly festőművész és ikergyerekei, Noémi (gobleinművész) és Béni (szobrász) alkotásait láthatjátok.

A kastély Kápolnásnyéken van, minden nap 10-18 óriáig nyitva. Belépőjegyek:  – felnőtt belépőjegy: 800 Ft, 18 éves korig: 400 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes.

Te is kíváncsi vagy a kastélyra?

  • Legközelebbi, Kápolnásnyéki szálláshelyeinket ITT találod.
  • Velencei-tó környéki szálláshelyeink közt pedig IDE kattintva válogathatsz.

 

Mi van még a környéken?

Ha erre jártok semmiképp ne hagyjátok ki a dinnyési Várparkot. Alekszi Zoltán, a park megálmodója a magyarországi várakat szerette volna bemutatni, méghozzá egyedülálló módon, valósághűen. Saját udvarában 35 makettet hozott létre, eredeti anyagukból, fából és kőből. A várakat övező sétány Nagy-Magyarország alakú, így a várak eredeti helyükön, eredeti tájolással láthatóak, fantasztikus élmény.

Ebben a cikkünkben pedig arról írtunk, hogy milyen látnivalók és kikapcsolódási lehetőségek várnak a Velencei-tó környékén.

Hol szálljunk meg? (3 különböző pénztárcára szabva)

Takaros porta

Takarékos: Tulipános porta, Dinnyés

A házigazdák egy közel 100 éves, hagyományos fagerendás parasztházat újítottak fel és alakítottak egy hangulatos, idilli vendégházzá. Romantikus elbújáshoz, de akár családos nyaraláshoz is tökéletes. Egyszerre ugyanis csak egy társaság – összesen 4 fő – jöhet ide, így nincsenek más vendégek. Saját jól felszerelt konyhája van, télen pedig egy kis kályha is melegíti a házat.
Nyáron a kertben a két diófa árnyékában hűsölhettek, felfrissülhettek a kerti zuhany alatt, este pedig lehet sütögetni. A gyerekeknek van külön játszóhely, homokozó, hinta, teke.

 

Kerti csobogó

Normál: Simon Panzió, Agárd

Ha mozgalmas kikapcsolódásra vágytok, esetleg nagyobb társasággal jöttök, akkor ajánlom ezt  a panziót. Összesen 27-en fértek el – nagyon ízlésesen berendezett, világos szobákban, amelyek nyáron klímásak. Közel van az Agárdi Pálinkafőzde, ahol kóstolókat is szerveznek, lehet lazulni az Agárdi Termál- és Gyógyfürdőben, és a Velencei-tó is csak 3 kilométerre van.

A panzió egyébként csendes, tanyavilágot idéző környezetben van, a háziak nagyon kedvesek.

Az épület mögött kemence és tűrakóhely van, saját boltíves pincéjükben pedig az L Simon Borászat zamatos borait kóstolhatjátok meg.

 

 

Lenyűgöző naplemente a medencéből

Prémium: Velence Spa and Resort, Velence

A régió legfelszereltebb szállodája, ahol a vendégek kényelme a legfontosabb: legyetek akár ketten, akár sokan. Közvetlenül a tó partján van, így az étteremből, erkélyekről csodálatos a kilátás a környékre.

A gyerekeknek igazi paradicsom: Ele-Fülöp és Ele-Fáni már a recepciónál várja őket, van külön játszószoba, mini-disco, és a kiemelt időszakokban gyerekfelügyelet.

Gyönyörű az élményfürdője, a wellness részlege és a kinti medencék, ahonnan szintén a Velencei-tavat láthatjuk.

 

 

 

További szállásajánlatainkért a Velencei-tó körül kattints ide>>

 

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%