CsobbanóhelyekCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódásVízparti szállások

Velencei-tó, ahol a kultúra, strand és természet kéz a kézben jár

4 perces olvasási idő

Több mint 2500 napsütéses óra évente? Gyógyvíz és védett élővilág? Egyedülálló geológia képződmények? 96 hektáros védett arborétum? Homokos tópart? Kultúra és történelem? Túra és strandolás? Igen, mindez egy helyen, a „napfény tavánál”, a Velencei-tó környékén. Hazánk egyedülálló tájegysége, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára kedves kikapcsolódási lehetőséget.

Likaskő

Hazánk szinte soha ki nem fogyó tárháza a meglepetéseknek. Nemzetközi viszonylatban is egyedülálló földtani produktumokat tudhatunk magunkénak. Hallottatok már a Variszkuszi-hegységrendszer tagjairól? Persze, hogy rémlik, mert földrajz órán tanultunk róla 🙂

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kiss Zsuzsa (@magyarutakon) által megosztott bejegyzés,

Az országban sehol máshol, csak a Velencei-tó északi részén található ez a „geológiai múzeum”, melyet előszeretettel látogatnak geológusok, mérnökök, de a természetbarátok, turisták is. Van itt gomba kő, gyapjaszsák, kiscipó és óriások játszótere. Hogy mik ezek? A Pákozdtól északra fekvő Sár-hegyen és az ettől délkeletre eső területen a gránit különböző méretű és formájú sziklacsoportjai. Ám az ingóköveket nemcsak Pákozdtól északra, ezen az összefüggő, védett természeti területen találhatunk, hanem pl. a Meleg-hegyen is. Ezen a területen, a Meleg-hegy gerincét követő kvarctelérből, kvarcitból alakult ki a külső erők révén a Likas-kő sziklaalakzata.

Velencei-tó

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

A Velencei-tóról sokszor csak a strandolás jut eszünkbe, de ha egy kicsit széttekintünk, számos természetvédelmi értéket találunk még ezen a tájegységen. A Szúnyog-szigeti Hajóállomástól egy kis sétával érhető el a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, mely a Dóni – Emlék kápolnánál nyíló gyalogösvényen keresztül is megközelíthető.

Velencei-tó
Fotó: vadex.hu

A Velencei-tó legszebb táján található ez az arborétum, a maga 96 hektáros területével és a több mint 250-féle fa, cserje, és számtalan lágyszárú növény otthonaként. Az arborétum 2017-ben megújult, vadasparkkal, madárröpdével, Vízi Világ megfigyelő ponttal bővült. A tanösvényen tájékoztató táblák segítik az erdő életközösségének, valamint az ember erdei tevékenységének megismerését. Az itt található kilátóból fenséges látvány terül elénk, belátni az egész tavat és környékét.

Nyitva tartás 2020.

januártól 2-től március 13-ig tartó időszakban: naponta: 10.00 – 16.00

március 14-től május 31-ig tartó időszakban: naponta. 9.00 – 18.00

június 1-től augusztus 30-ig tartó időszakban: naponta: 9.00 – 19.00

augusztus 31-től október 18-ig tartó időszakban: naponta: 9.00 – 18.00

október 19-től december 22-ig tartó időszakban: naponta: 10.00  – 16.00

Kassza és Tájmúzeum zárása fél órával a kapu zárása előtt.

Agárd – Gárdonyi Géza Emlékház

Hazánk egyik gyöngyszeme Eger, de kevesen tudják, hogy Gárdonyi Géza, az Egri csillagok írója, eredeti nevén Zigler Géza 1863. augusztus 3-án, Gárdonyban született. A szülőhelyének tiszteletére vette fel a Gárdonyi nevet.

Velencei-tó
Az író szobra az emlékház előtt

Az itt található emlékház és a berendezett kiállítás Gárdonyi életének fontosabb dokumentumait, leveleit őrzi, valamint korabeli berendezése egyfajta időutazásra sarkall. Érdemes ellátogatni ide, jó látni, hogy honnan indult hazánk nagy írója, hol kezdődött életútja.

Belépő: felnőtt 500 Ft, diák 350 Ft

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10:00-tól 18:00-ig.

Cím: 2484 Gárdony, Sigray István utca

Agárdi Gyógy- és Termálfürdő

Nem csak a tó vize, hanem a térségben feltörő meleg vizes források vizét felhasználó gyógyfürdők is értékesek ezen a környéken! Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő az egyik legjobb rekreációs központja a megyének. Egy gyönyörű, páratlan környezetben elhelyezkedő egészség-szigetként funkcionáló létesítmény.

Az 1000 m mélyről feltörő 58 Co-os, alkáli-, hidro-karbonátos, kloridos, szulfátos, kalcium- és fluortartalmú gyógyvíz elsősorban reumás panaszok, kopások, mozgásszervi megbetegedések, egyes nőgyógyászati rendellenességek és műtéti fájdalmak enyhítésére, megszüntetésére javasolt. A 180 m3-es medence, álló- és fekvő masszírozó elemekkel, vízkésekkel, és gejzírekkel dúsítva, a 0,5 méter vízmélységű gyermekpancsoló csúszdával és vidám játékelemekkel, és a családi medence közelében található, színes, mesemotívumokkal díszített és korszerű, bababarát elemekkel bútorozott játszóház garantálja az egész család felhőtlen szórakozását.

Szállások Agárdon >>

Kápolnásnyék – Vörösmarty Emlékház

Kúriákban és kastélyokban gazdag területen járunk. Az egyedülálló táj lebilincselő hangulata számos nemesi családnak is vonzó volt. 1802-ben a Nádasdy család is építtetett egy kúriát, mely ispán lakként szolgált.

Vörösmarty Mihály édesapja a Nádasdy család gazdatisztje volt, így kötődik a reformkor kiemelkedő alakja, a Csongor és Tünde, a Szózat, valamint a Vén cigány megalkotója Kápolnásnyékhez. Ide a költő első életévében költözött a család. Itt töltötte gyermekéveit, ide járt haza a fehérvári Cisztercita gimnáziumból. A szabadságharc bukása után ide húzódott vissza feleségével és gyermekeivel. A múzeumban 3 szobában tekinthetjük meg az író, költő óriás és a kor használati tárgyait. Vörösmarty Mihály szülői háza, ma múzeumként látogatható. Tel.:06/22/709-014. nyitva: márc.15.-nov.30. Hétfő kivételével naponta 10-18-ig.

Dinnyés – Várpark

A Velencei-tó kiemelkedő turisztikai attrakciója, az Alekszi Zoltán által megalkotott Várpark. Hosszú előkészítő munka után, mely magában foglalta a történelmi anyagok felkutatását, a megfelelő helyszín kiválasztását, a kivitelezés megtervezését, született meg a középkori magyar várakat egyedülálló módon bemutató makett park.

Velencei-tó
A makettek egy része a dinnyési Várparkban

Az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből. 18 vár készült el, eredeti tájolással. A várak a nagy-Magyarország területén elhelyezve, mondhatni saját, eredeti helyükön körbejárhatóak. A dinnyési Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire, magán udvaron található ez a látványosság. A makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére.

Velence – Tóbíró szabadstrand

Számos szabadstrand várja a pihenni vágyókat. Itt mindenki megtalálja a számára kedves és pihentető kikapcsolódást. A vizes sportok szerelmesei várja a vízisí és wakeboard pálya. Amíg a felnőttek hódolnak sportszenvedélyüknek, addig a gyermekeket a tóból leválasztott sekély vízű öböl, homokozó várja. Egyéb sportok is kipróbálhatóak, mint pl. a jégkorcsolyapálya, kerékpározás, strandröplabda, úszás. Nyitva tartás: május 1- augusztus 31.

Velence

Dinnyés – Madárdal Tanösvény 

Egy strandolós nap után visszatérhetünk Dinnyésre, ahol a 2010-ben létesült a madárdal tanösvény várja az érdeklődőket, itt szemügyre lehet venni a Dinnyési-fertő természeti értékeinek. A 3 km hosszú körút bejárásával az érdeklődők megismerkedhetnek a rendkívül gazdag madárvilággal, továbbá a vízi élőlények különböző képviselőivel.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Göndöcs Csaba (@szobek) által megosztott bejegyzés,

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tour de Plant (@tourdeplant) által megosztott bejegyzés,

Az ösvény mentén elhelyezett táblák, szöveges magyarázatok mutatják be a nádas és a környező térség értékeit. A 2010-ben létrehozott Madárdal tanösvény jeleként a csilingelő hangú barkóscinegét választották. A túra során nádi énekesmadarak (nádirigó, cserregő nádiposzáta), gázlómadarak (nagykócsag, bölömbika), récefélék (tőkés réce, cigányréce), őshonos háziállatok (magyar szürkemarha, rackajuh) látványa és hangja teremti meg az ember és a természet kapcsolatát néhány órára.

Gárdony – TóParty Strand

Ismét vissza a megunhatatlan vizes élményekhez! A TóParty rendezvénystrand az igényes kikapcsolódásra vágyókat várja a kialakított füves strandon. Nem mellékes, hogy a tó kerékpárral is megközelíthető és körbejárható, így itt kerékpáros pihenő- és szervizpont, kerékpártárolók, értékmegőrző szekrények, röplabda és focipálya, valamint mini kalandpark és játszótér is segítik a felhőtlen szórakozást. A megújult TóParty Rendezvény strandon zenés estékkel, karaoke-, zumba-, aerobic bemutatókkal, gyermek programokkal várják a nemcsak fürdőzni vágyókat.

Agárd – Csillárka Vízi Tanösvény

Elfogulatlanul mondhatjuk, hogy hazánk egyik legszebb, legizgalmasabb tanösvénye a Csillárka Vízi Tanösvény. A szűk, vadregényes, átjárót még a pákozdi halászok, pákászok készítették több száz évvel ezelőtt, a sűrű nádasban a nyílt víz megközelítésére.

A kevésbé ismert csillárka moszatról elnevezett tanösvényen szemügyre vehető a közönséges rence, számos madárfaj: ragadozó, gázló, bukó, nádi. A túra a tó legváltozatosabb élőhelyein vezet keresztül, így nyílt vizeken, nád és iszapszigetek között, nádi ereken, ösvényeken. A tanösvény szenzációja a húsevő rence.

Helyszín: Park Strand, Kemping és Túrafalu 2484 Agárd, Chernel I. út 51-52.

Pákozd – Katonai Emlékpark

A pákozdi csatának állít emléket a Katonai Emlékpark, ahol nem csak a történelem iránt érdeklődők tobzódhatnak! Az 1848-as ütközetről interaktív kiállításon tájékozódhatunk, de a parkot is bebarangolhatjuk a modern kültéri digitális tárlatvezető alkalmazással. Az Emlékparkban ráadásul akad még katonai akadálypálya, animációs programok a gyerekeknek és Raptor lézerharc is. Ez utóbbi egy szimulációs stratégiai játék, ha netán harctéri kalandokra vágynánk. 

Belépő: felnőtt 1300 Ft, diák 800 Ft, gyermek (3-6 év közt) 500 Ft. A közelben szállást foglalók 200 Ft kedvezményt kapnak a belépő árából!

Nyitva tartás: minden nap 10:00-tól 18:00-ig

Cím: 8095 Pákozd, Mészeg-hegy hrsz 087.

Gárdony – H2O Akváriumház

Tudtátok, hogy a Velencei-tóban vannak vízi skorpiók? Az agárdi hajóállomáson található Akváriumban különféle vízi lényekkel találkozhatunk; megtekinthetjük a tóra jellemző sajátos halfaunát és egyéb olyan élőlényeket is, mint az említett vízi skorpió, szitakötő vagy a vízi botpoloska. 8 akvárium és 7085 liter víz gondoskodik róla, hogy alaposan megismerjük a Velencei-tó élővilágát. Érdekes, látványos ismeretterjesztő program, ami rossz időben is remek választás!

Belépő: felnőtt 500 Ft, diák 400 Ft, gyermek (14 éves korig) 300 Ft. A közelben szállást foglalók 10 % kedvezményt kapnak minden jegytípus árából!

Nyitva tartás: szombatonként 09:00-tól 16:00-ig, bizonyos hónapokban pedig előzetes bejelentkezés alapján hétköznap is látogatható.

Cím: 2484 Gárdony, Tópart utca 3.

Velencei-tó
H20 Akváriumház

Velence – Bence-hegyi kilátó 

Az érdekes kinézetű, tavaly óta látogatható Bence-hegyi kilátót nem szabad kihagyni, ha a környéken járunk! A kilátó Velence központjától 5 km-re található, 20 méter magas, és 196 lépcső vezet a tetejére. A panoráma garantáltan kárpótól a lépcsőmászásért: belátni a Velencei-tavat, a környékbeli településeket és hegyvonulatokat is.

Belépő: egységesen 500 Ft

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10:00-tól 18:00ig

Cím: 2481 Velence, Panoráma út

Velencei-tó
Bence-hegyi kilátó

Gárdony – Gárdonyi Rönkvár

Ki gondolta volna, hogy az egri várat Gárdonyban is megnézhetjük! A Gárdonyi Géza emlékház mellett találjuk a rönkvárat, ami az egri vár kicsinyített mása; itt játszódik Gárdonyi leghíresebb műve, az Egri Csillagok. Nem csak a vár szerkezetét tekinthetjük meg, de a korabeli várvédő vitézek életébe is bepillantást nyerhetünk. Így történelmi tudásunkat is bővíthetjük, miközben Gárdonyi irodalmi emlékét őrizzük.

Belépő: felnőtt 500 Ft, csoportos kedvezmény 400 Ft

Nyitva tartás: minden nap 10:00-tól 18:00-ig (áprilistól novemberig)

Cím: 2484 Gárdony, Sigray út 1.

Velencei-tó
Az egri vár mása

Gárdony – Expedíció Velencei-tó

Aktív kikapcsolódásra vágytok vízközelben? Akkor vegyetek részt az expedíción, ahol 4, 7 és 8 személyes csapatkenukban evezhettek. Felfedezhetünk titkos ösvényeket a nádasok között és megismerhetjük a tó vízi világát. Az expedíció nem igényel vízi jártasságot, mindenki a méretének megfelelő evezőket kap és természetesen biztosítanak mentőmellényt is. A felfedezőutat szakképzett vezető tartja, és részt vehetünk 1,5 de akár 6 órás túrán is!

Expedíció Velencei-tó, Gárdony

A különféle jegytípusokról itt tájékozódhattok. A közelben szállást foglalók 10 % kedvezményben részesülnek!

Kápolnásnyék – Halász-kastély

A Velence mellett található Halász-kastélyt a Dabasi család építtette a 19. század első felében – eleinte klasszicista stílusban, de aztán a 20. század első felében kibővítették, és ekkor már a neobarokk stílus dominált. 2016-ig meglehetősen romos állapotban volt, azóta viszont teljesen felújítottan várja a látogatókat. A kastély kiállítótérként működik: a 19. századi magyar festészet legnagyobb remekműveit tekinthetjük meg, például Munkácsy Mihály vagy Mednyánszki László képeit. A tárlat fókuszában a klasszikus tájképfestészet áll. 

Belépő: felnőtt 1000 Ft, 18 éves korig 500 Ft, 6 év alatt ingyenes

Nyitva tartás: hétfő kivételével 09:00-tól 17:00-ig

Cím: 2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc utca 10.

Velence Spa Termál- és Élményfürdő

Hazánk egyik legkomplexebb élményfürdője számos szolgáltatással várja a gyógyulni és szórakozni vágyókat. Vannak gyógyvizes termálmedencék, különféle látványelemekkel felszerelt élménymedencék, külön gyerekmedencék, és egy egész szauna park is, ahol a fényterápiás bioszaunától a sókabinig minden van. Nyáron a Velencei-tóban is fürödhetünk, az emeleti gyógyvizes medencéből pedig pazar kilátás tárul elénk a tóról! A komplexum a négycsillagos Velence Resort Spahoz tartozik, de napi belépőjeggyel bárki élvezheti a fürdőt. Ha a közelben foglalunk szállást, a kapott kuponnal ráadásul 10 % kedvezményt kapunk a jegy árából!

Belépő: felnőtt 4200 Ft, gyermek 2200 Ft

Velencei-tó

Szállástipp: Velence Resort Spa

+1 – velencei lovas élmény

Akik Budapest és Székesfehérvár között ingáznak, vagy csak néhány órára szeretnének a Velencei-tó szomszédságában megpihenni, és aktív-lélekterápiás élményre vágynak, azoknak ajánljuk a lovas programokat. Festői környezet, tiszta levegő, homokos strand, gyönyörű lovak, romantikus hangulat. Kell ennél több a felüdülésre? A Bárka, a Capitol, a Kunos Lovarda, a Nyerítő Lovasudvar mindenki rendelkezésére áll, aki szeretne lovagolni vagy séta kocsikázni.

30+ szálláshely, ahol lehet lovagolni >>

Capitol Lovarda, Pákozd

Valamelyik program megtetszett? Ne habozz, foglalj még ma szállást a Velencei-tónál >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%