Velencei-tó, ahol a kultúra, strand és természet kéz a kézben jár

PirosKalaposLány 2017-07-19
piros-kalapos-lany

Több mint 2500 napsütéses óra évente? Gyógyvíz és védett élővilág? Egyedülálló geológia képződmények? 96 hektáros védett arborétum? Homokos tópart? Kultúra és történelem? Túra és strandolás? Igen, mindez egy helyen, a „napfény tavánál”, a Velencei-tónál. Hazánk egyedülálló tájegysége, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára kedves kikapcsolódási lehetőséget.

Likaskő

Hazánk szinte soha ki nem fogyó tárháza a meglepetéseknek. Nemzetközi viszonylatban is egyedülálló földtani produktumokat tudhatunk magunkénak. Hallottatok már a Variszkuszi-hegységrendszer tagjairól? Persze, hogy rémlik, mert földrajz órán tanultunk róla 🙂

Az országban sehol máshol, csak a Velencei-tó északi részén található ez a “geológiai múzeum”, melyet előszeretettel látogatnak geológusok, mérnökök, de a természetbarátok, turisták is. Van itt gomba kő, gyapjaszsák, kiscipó és óriások játszótere. Hogy mik ezek? A Pákozdtól északra fekvő Sár-hegyen és az ettől délkeletre eső területen a gránit különböző méretű és formájú sziklacsoportjai. Ám az ingóköveket nemcsak Pákozdtól északra, ezen az összefüggő, védett természeti területen találhatunk, hanem pl. a Meleg-hegyen is. Ezen a területen, a Meleg-hegy gerincét követő kvarctelérből, kvarcitból alakult ki a külső erők révén a Likas-kő sziklaalakzata.

Pákozd – Sukorói Arborétum és Szabadidőpark

A Velencei-tóról sokszor csak a strandolás jut eszünkbe, de ha egy kicsit széttekintünk, számos természetvédelmi értéket találunk még ezen a tájegységen. A Szúnyog-szigeti Hajóállomástól egy kis sétával érhető el a Sukorói arborétum és Szabadidő park, mely a Dóni – Emlék kápolnánál nyíló gyalogösvényen keresztül is megközelíthető.

A Velencei-tó legszebb táján található ez az arborétum, a maga 96 hektáros területével és a több mint 250-féle fa, cserje, és számtalan lágyszárú növény otthonaként. Az arborétumi tanösvényen tájékoztató táblák segítik az erdő életközösségének, valamint az ember erdei tevékenységének megismerését. Illetve nem mellékes, hogy az itt található kilátóból fenséges látvány terül elénk, belátni az egész tavat és környékét. Az arborétum és tájmúzeum nyitvatartási rendje: április 1. – október 30: 9-18 óráig szünnap:hétfő Tel.: +36 22 510-500. Fax: +36 22 327-525.

Agárd – Gárdonyi Géza Emlékház

Hazánk egyik gyöngyszeme Eger, de kevesen tudják, hogy Gárdonyi Géza, az Egri csillagok írója, eredeti nevén Zigler Géza 1863. augusztus 3-án, Gárdonyban született. A szülőhelyének tiszteletére vette fel a Gárdonyi nevet.

Az itt található emlékház és a berendezett kiállítás Gárdonyi életének fontosabb dokumentumait, leveleit őrzi, valamint korabeli berendezése egyfajta időutazásra sarkall. Érdemes ellátogatni ide, jó látni, hogy honnan indult hazánk nagy írója, hol kezdődött életútja.

Agárdi Gyógy- és Termálfürdő

Nem csak a tó vize, hanem a térségben feltörő meleg vizes források vizét felhasználó gyógyfürdők is értékesek ezen a környéken! Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő az egyik legjobb rekreációs központja a megyének. Egy gyönyörű, páratlan környezetben elhelyezkedő egészség-szigetként funkcionáló létesítmény.

Az 1000 m mélyről feltörő 58 Co-os, alkáli-, hidro-karbonátos, kloridos, szulfátos, kalcium- és fluortartalmú gyógyvíz elsősorban reumás panaszok, kopások, mozgásszervi megbetegedések, egyes nőgyógyászati rendellenességek és műtéti fájdalmak enyhítésére, megszüntetésére javasolt. A 180 m3-es medence, álló- és fekvő masszírozó elemekkel, vízkésekkel, és gejzírekkel dúsítva, a 0,5 méter vízmélységű gyermekpancsoló csúszdával és vidám játékelemekkel, és a családi medence közelében található, színes, mesemotívumokkal díszített és korszerű, bababarát elemekkel bútorozott játszóház garantálja az egész család felhőtlen szórakozását.

Szállások Agárdon >>

Kápolnásnyék – Vörösmarty Emlékház

Kúriákban és kastélyokban gazdag területen járunk. Az egyedülálló táj lebilincselő hangulata számos nemesi családnak is vonzó volt. 1802-ben a Nádasdy család is építtetett egy kúriát, mely ispán lakként szolgált.

Vörösmarty Mihály édesapja a Nádasdy család gazdatisztje volt, így kötődik a reformkor kiemelkedő alakja, a Csongor és Tünde, a Szózat, valamint a Vén cigány megalkotója Kápolnásnyékhez. Ide a költő első életévében költözött a család. Itt töltötte gyermekéveit, ide járt haza a fehérvári Cisztercita gimnáziumból. A szabadságharc bukása után ide húzódott vissza feleségével és gyermekeivel. A múzeumban 3 szobában tekinthetjük meg az író, költő óriás és a kor használati tárgyait. Vörösmarty Mihály szülői háza, ma múzeumként látogatható. Tel.:06/22/709-014. nyitva: márc.15.-nov.30. Hétfő kivételével naponta 10-18-ig.

Dinnyés – Várpark

A Velencei-tó kiemelkedő turisztikai attrakciója, az Alekszi Zoltán által megalkotott Várpark. Hosszú előkészítő munka után, mely magában foglalta a történelmi anyagok felkutatását, a megfelelő helyszín kiválasztását, a kivitelezés megtervezését, született meg a középkori magyar várakat egyedülálló módon bemutató makett park.

 

Az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből. 18 vár készült el, eredeti tájolással. A várak a nagy-Magyarország területén elhelyezve, mondhatni saját, eredeti helyükön körbejárhatóak. A dinnyési Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire, magán udvaron található ez a látványosság. A makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére.

 

Velence – Tóbíró szabadstrand

Számos szabadstrand várja a pihenni vágyókat. Itt mindenki megtalálja a számára kedves és pihentető kikapcsolódást. A vizes sportok szerelmesei várja a vízisí és wakeboard pálya. Amíg a felnőttek hódolnak sportszenvedélyüknek, addig a gyermekeket a tóból leválasztott sekély vízű öböl, homokozó várja. Egyéb sportok is kipróbálhatóak, mint pl. a jégkorcsolyapálya, kerékpározás, strandröplabda, úszás. Nyitva tartás: május 1- augusztus 31.

Velence

Dinnyés – Madárdal Tanösvény 

Egy strandolós nap után visszatérhetünk Dinnyésre, ahol a 2010-ben létesült a madárdal tanösvény várja az érdeklődőket, itt szemügyre lehet venni a Dinnyési-fertő természeti értékeinek. A 3 km hosszú körút bejárásával az érdeklődők megismerkedhetnek a rendkívül gazdag madárvilággal, továbbá a vízi élőlények különböző képviselőivel.

Az ösvény mentén elhelyezett táblák, szöveges magyarázatok mutatják be a nádas és a környező térség értékeit. A 2010-ben létrehozott Madárdal tanösvény jeleként a csilingelő hangú barkóscinegét választották. A túra során nádi énekesmadarak (nádirigó, cserregő nádiposzáta), gázlómadarak (nagykócsag, bölömbika), récefélék (tőkés réce, cigányréce), őshonos háziállatok (magyar szürkemarha, rackajuh) látványa és hangja teremti meg az ember és a természet kapcsolatát néhány órára.

Gárdony – TóParty Strand
Ismét vissza a megunhatatlan vizes élményekhez! A TóParty rendezvénystrand az igényes kikapcsolódásra vágyókat várja a kialakított füves strandon.

Nem mellékes, hogy a tó kerékpárral is megközelíthető és körbejárható, így itt kerékpáros pihenő- és szervizpont, kerékpártárolók, értékmegőrző szekrények, röplabda és focipálya, valamint mini kalandpark és játszótér is segítik a felhőtlen szórakozást. A megújult TóParty Rendezvény strandon zenés estékkel, karaoke-, zumba-, aerobic bemutatókkal, gyermek programokkal várják a nemcsak fürdőzni vágyókat.

 

Agárd – Csillárka Vízi Tanösvény

Elfogulatlanul mondhatjuk, hogy hazánk egyik legszebb, legizgalmasabb tanösvénye a Csillárka Vízi Tanösvény. A szűk, vadregényes, átjárót még a pákozdi halászok, pákászok készítették több száz évvel ezelőtt, a sűrű nádasban a nyílt víz megközelítésére.

A kevésbé ismert csillárka moszatról elnevezett tanösvényen szemügyre vehető a közönséges rence, számos madárfaj: ragadozó, gázló, bukó, nádi. A túra a tó legváltozatosabb élőhelyein vezet keresztül, így nyílt vizeken, nád és iszapszigetek között, nádi ereken, ösvényeken. A tanösvény szenzációja a húsevő rence.

Helyszín: Park Strand, Kemping és Túrafalu 2484 Agárd, Chernel I. út 51-52.

+1 – velencei lovas élmény

Akik Budapest és Székesfehérvár között ingáznak, vagy csak néhány órára szeretnének a Velencei-tó szomszédságában megpihenni, és aktív-lélekterápiás élményre vágynak, azoknak ajánljuk a lovas programokat. Festői környezet, tiszta levegő, homokos strand, gyönyörű lovak, romantikus hangulat. Kell ennél több a felüdülésre? A Bárka, a Capitol, a Kunos Lovarda, a Nyerítő Lovasudvar mindenki rendelkezésére áll, aki szeretne lovagolni vagy séta kocsikázni.

Valamelyik program megtetszett? Ne habozz, foglalj még ma szállást a Velencei-tónál >>