Velencei-tó, ahol a kultúra, strand és természet kéz a kézben jár

PirosKalaposLány 2017-07-19
piros-kalapos-lany

Több mint 2500 napsütéses óra évente? Gyógyvíz és védett élővilág? Egyedülálló geológia képződmények? 96 hektáros védett arborétum? Homokos tópart? Kultúra és történelem? Túra és strandolás? Igen, mindez egy helyen, a „napfény tavánál”, a Velencei-tónál. Hazánk egyedülálló tájegysége, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára kedves kikapcsolódási lehetőséget.

Likaskő

Hazánk szinte soha ki nem fogyó tárháza a meglepetéseknek. Nemzetközi viszonylatban is egyedülálló földtani produktumokat tudhatunk magunkénak. Hallottatok már a Variszkuszi-hegységrendszer tagjairól? Persze, hogy rémlik, mert földrajz órán tanultunk róla 🙂

Az országban sehol máshol, csak a Velencei-tó északi részén található ez a “geológiai múzeum”, melyet előszeretettel látogatnak geológusok, mérnökök, de a természetbarátok, turisták is. Van itt gomba kő, gyapjaszsák, kiscipó és óriások játszótere. Hogy mik ezek? A Pákozdtól északra fekvő Sár-hegyen és az ettől délkeletre eső területen a gránit különböző méretű és formájú sziklacsoportjai. Ám az ingóköveket nemcsak Pákozdtól északra, ezen az összefüggő, védett természeti területen találhatunk, hanem pl. a Meleg-hegyen is. Ezen a területen, a Meleg-hegy gerincét követő kvarctelérből, kvarcitból alakult ki a külső erők révén a Likas-kő sziklaalakzata.

Velencei-tó

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

A Velencei-tóról sokszor csak a strandolás jut eszünkbe, de ha egy kicsit széttekintünk, számos természetvédelmi értéket találunk még ezen a tájegységen. A Szúnyog-szigeti Hajóállomástól egy kis sétával érhető el a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, mely a Dóni – Emlék kápolnánál nyíló gyalogösvényen keresztül is megközelíthető.

Velencei-tó
Fotó: vadex.hu

A Velencei-tó legszebb táján található ez az arborétum, a maga 96 hektáros területével és a több mint 250-féle fa, cserje, és számtalan lágyszárú növény otthonaként. Az arborétum 2017-ben megújult, vadasparkkal, madárröpdével, Vízi Világ megfigyelő ponttal bővült. A tanösvényen tájékoztató táblák segítik az erdő életközösségének, valamint az ember erdei tevékenységének megismerését. Az itt található kilátóból fenséges látvány terül elénk, belátni az egész tavat és környékét.

Nyitva tartás 2019-ben 

januártól 2-től március 14-ig tartó időszakban:

naponta: 10.00 – 16.00

március 15-től május 31-ig tartó időszakban:

naponta. 9.00 – 18.00

június 1-től szeptember 1-ig tartó időszakban:

naponta: 9.00 – 19.00

szeptember 2-től október 13-ig tartó időszakban:

naponta: 9.00 – 18.00

október 14-től december 31-ig tartó időszakban:

naponta: 10.00  – 16.00

Agárd – Gárdonyi Géza Emlékház

Hazánk egyik gyöngyszeme Eger, de kevesen tudják, hogy Gárdonyi Géza, az Egri csillagok írója, eredeti nevén Zigler Géza 1863. augusztus 3-án, Gárdonyban született. A szülőhelyének tiszteletére vette fel a Gárdonyi nevet.

Az itt található emlékház és a berendezett kiállítás Gárdonyi életének fontosabb dokumentumait, leveleit őrzi, valamint korabeli berendezése egyfajta időutazásra sarkall. Érdemes ellátogatni ide, jó látni, hogy honnan indult hazánk nagy írója, hol kezdődött életútja.

Agárdi Gyógy- és Termálfürdő

Nem csak a tó vize, hanem a térségben feltörő meleg vizes források vizét felhasználó gyógyfürdők is értékesek ezen a környéken! Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő az egyik legjobb rekreációs központja a megyének. Egy gyönyörű, páratlan környezetben elhelyezkedő egészség-szigetként funkcionáló létesítmény.

Az 1000 m mélyről feltörő 58 Co-os, alkáli-, hidro-karbonátos, kloridos, szulfátos, kalcium- és fluortartalmú gyógyvíz elsősorban reumás panaszok, kopások, mozgásszervi megbetegedések, egyes nőgyógyászati rendellenességek és műtéti fájdalmak enyhítésére, megszüntetésére javasolt. A 180 m3-es medence, álló- és fekvő masszírozó elemekkel, vízkésekkel, és gejzírekkel dúsítva, a 0,5 méter vízmélységű gyermekpancsoló csúszdával és vidám játékelemekkel, és a családi medence közelében található, színes, mesemotívumokkal díszített és korszerű, bababarát elemekkel bútorozott játszóház garantálja az egész család felhőtlen szórakozását.

Szállások Agárdon >>

Kápolnásnyék – Vörösmarty Emlékház

Kúriákban és kastélyokban gazdag területen járunk. Az egyedülálló táj lebilincselő hangulata számos nemesi családnak is vonzó volt. 1802-ben a Nádasdy család is építtetett egy kúriát, mely ispán lakként szolgált.

Vörösmarty Mihály édesapja a Nádasdy család gazdatisztje volt, így kötődik a reformkor kiemelkedő alakja, a Csongor és Tünde, a Szózat, valamint a Vén cigány megalkotója Kápolnásnyékhez. Ide a költő első életévében költözött a család. Itt töltötte gyermekéveit, ide járt haza a fehérvári Cisztercita gimnáziumból. A szabadságharc bukása után ide húzódott vissza feleségével és gyermekeivel. A múzeumban 3 szobában tekinthetjük meg az író, költő óriás és a kor használati tárgyait. Vörösmarty Mihály szülői háza, ma múzeumként látogatható. Tel.:06/22/709-014. nyitva: márc.15.-nov.30. Hétfő kivételével naponta 10-18-ig.

Dinnyés – Várpark

A Velencei-tó kiemelkedő turisztikai attrakciója, az Alekszi Zoltán által megalkotott Várpark. Hosszú előkészítő munka után, mely magában foglalta a történelmi anyagok felkutatását, a megfelelő helyszín kiválasztását, a kivitelezés megtervezését, született meg a középkori magyar várakat egyedülálló módon bemutató makett park.

Az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből. 18 vár készült el, eredeti tájolással. A várak a nagy-Magyarország területén elhelyezve, mondhatni saját, eredeti helyükön körbejárhatóak. A dinnyési Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire, magán udvaron található ez a látványosság. A makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére.

Velence – Tóbíró szabadstrand

Számos szabadstrand várja a pihenni vágyókat. Itt mindenki megtalálja a számára kedves és pihentető kikapcsolódást. A vizes sportok szerelmesei várja a vízisí és wakeboard pálya. Amíg a felnőttek hódolnak sportszenvedélyüknek, addig a gyermekeket a tóból leválasztott sekély vízű öböl, homokozó várja. Egyéb sportok is kipróbálhatóak, mint pl. a jégkorcsolyapálya, kerékpározás, strandröplabda, úszás. Nyitva tartás: május 1- augusztus 31.

Velence

Dinnyés – Madárdal Tanösvény 

Egy strandolós nap után visszatérhetünk Dinnyésre, ahol a 2010-ben létesült a madárdal tanösvény várja az érdeklődőket, itt szemügyre lehet venni a Dinnyési-fertő természeti értékeinek. A 3 km hosszú körút bejárásával az érdeklődők megismerkedhetnek a rendkívül gazdag madárvilággal, továbbá a vízi élőlények különböző képviselőivel.

Az ösvény mentén elhelyezett táblák, szöveges magyarázatok mutatják be a nádas és a környező térség értékeit. A 2010-ben létrehozott Madárdal tanösvény jeleként a csilingelő hangú barkóscinegét választották. A túra során nádi énekesmadarak (nádirigó, cserregő nádiposzáta), gázlómadarak (nagykócsag, bölömbika), récefélék (tőkés réce, cigányréce), őshonos háziállatok (magyar szürkemarha, rackajuh) látványa és hangja teremti meg az ember és a természet kapcsolatát néhány órára.

Gárdony – TóParty Strand

Ismét vissza a megunhatatlan vizes élményekhez! A TóParty rendezvénystrand az igényes kikapcsolódásra vágyókat várja a kialakított füves strandon. Nem mellékes, hogy a tó kerékpárral is megközelíthető és körbejárható, így itt kerékpáros pihenő- és szervizpont, kerékpártárolók, értékmegőrző szekrények, röplabda és focipálya, valamint mini kalandpark és játszótér is segítik a felhőtlen szórakozást. A megújult TóParty Rendezvény strandon zenés estékkel, karaoke-, zumba-, aerobic bemutatókkal, gyermek programokkal várják a nemcsak fürdőzni vágyókat.

Velencei-tó
Expedíció Velencei-tó, Gárdony

Agárd – Csillárka Vízi Tanösvény

Elfogulatlanul mondhatjuk, hogy hazánk egyik legszebb, legizgalmasabb tanösvénye a Csillárka Vízi Tanösvény. A szűk, vadregényes, átjárót még a pákozdi halászok, pákászok készítették több száz évvel ezelőtt, a sűrű nádasban a nyílt víz megközelítésére.

A kevésbé ismert csillárka moszatról elnevezett tanösvényen szemügyre vehető a közönséges rence, számos madárfaj: ragadozó, gázló, bukó, nádi. A túra a tó legváltozatosabb élőhelyein vezet keresztül, így nyílt vizeken, nád és iszapszigetek között, nádi ereken, ösvényeken. A tanösvény szenzációja a húsevő rence.

Helyszín: Park Strand, Kemping és Túrafalu 2484 Agárd, Chernel I. út 51-52.

+1 – velencei lovas élmény

Akik Budapest és Székesfehérvár között ingáznak, vagy csak néhány órára szeretnének a Velencei-tó szomszédságában megpihenni, és aktív-lélekterápiás élményre vágynak, azoknak ajánljuk a lovas programokat. Festői környezet, tiszta levegő, homokos strand, gyönyörű lovak, romantikus hangulat. Kell ennél több a felüdülésre? A Bárka, a Capitol, a Kunos Lovarda, a Nyerítő Lovasudvar mindenki rendelkezésére áll, aki szeretne lovagolni vagy séta kocsikázni.

Valamelyik program megtetszett? Ne habozz, foglalj még ma szállást a Velencei-tónál >>