Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanás

Top 5 elképesztő látnivaló az Ipolymente vidékén (+ szállástippek)

1 perces olvasási idő

Számos gyönyörű helyen jártál már az országban, de az Ipolymente kincseit még nem fedezted fel? Itt a remek alkalom, kapd fel a hátizsákod, foglalj szállást, és indítsd a kikapcsolódást kirándulással, várlátogatással, vagy akár régészkedéssel! 

Top 5 elképesztő látnivaló az Ipolymente vidékén (+szállástippek) 

1. Tekintsd meg Drégely várát a Börzsöny szívében!

Drégelypalánk területe a magyar történelem kiemelkedően fontos színhelye, itt védte Drégely várát Szondy György utolsó erejéig Ali budai pasa több tízezer főnyi seregével szemben. 

A Börzsönyben található vár népszerű kirándulóhely, akárcsak a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ, amely Szondi várkapitány hős korát interaktív elemekkel gazdagított kiállítás keretében mutatja be. A központban megismerheted a vár fénykorának és ostromának történetét, a vitrinekben pedig korabeli hadi eszközök várnak. 

Top 5 elképesztő látnivaló az Ipolymente vidékén (+ szállástippek)
Drégely vára

Szállástipp! Az állatbarát Gyere Be Vendégház 12 férőhelyes, így nagyobb társaságok számára is egy helyen biztosít szálláshelyet. A kertben bográcsozási, grillezési lehetőség várja a vendégeket, a kisgyermekek számára a tulajdonosok kisággyal, hintával, etetőszékkel, társasjátékokkal, és kültéri játékokkal készültek. 

2. Fedezd fel az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontot! 

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontban olyan ősmaradványok nyomait lehet megtekinteni, amelyek 23 millió éve rejtőznek itt. Az állatok nyomait egy vulkánkitörés konzerválta. 

A központban vezetett túra keretében történik az ősmaradványok bemutatása, emellett a kalandos felfedezést egy 4D-s mozi, a geológiai tanösvényen pedig 3D-s vetítés segíti. A medvekutya, az ősvíziló és az ősmenyét eredeti méretű másával is találkozhatunk a miocén erdőben. 

Top 5 elképesztő látnivaló az Ipolymente vidékén (+ szállástippek)
Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont

3. Járd végig a Bernecebaráti tanösvényt! 

A Bernecebaráti tanösvény kiindulópontja a Betyár-kút, az útvonal mindössze 2 km hosszú, bejárása nagyjából 60 percet vesz igénybe. Kirándulás közben bejárhatod az Oszlai-árkot, amely Bernecebaráti és Nagyoroszi között húzódik, emellett megismerheted Sisa Pista, „az utolsó nógrádi betyár” történetét. 

A tanösvényt Bernecebaráti felől a kék sáv, majd a zöld sáv turistajelzésen, Nagyoroszi felől a zöld sáv turistajelzésen, Drégelypalánk felől a piros sáv turistajelzésen közelítheted meg.

Szállástipp! A Vadkörte Vendégház a Börzsöny szívében, Bernecebarátiban fekszik. Az 5 férőhelyes szálláshely a családok, baráti társaságok kedvence, a kertben szalonnasütésre, bográcsozásra, és grillezésre is van lehetőség. A vendégház OTP, MKB, és K&H SZÉP kártya elfogadóhely.

4. Elképesztő kincseket tartogat a Páris-patak szurdokvölgye 

A Páris patak szurdokvölgye, amelyet más néven Palóc Grand Canyon néven is emlegetnek, szabadon látogatható minden évszakban. 

Kirándulás közben gyönyörködhetsz a természeti kincsekben, esős időszakban pedig gyönyörű vízesések várnak a vadregényes szurdokvölgyben. A főágban egy geológiai tanösvény mutatja be a látnivalókat rajzos ismertetőtáblák segítségével. 

Top 5 elképesztő látnivaló az Ipolymente vidékén (+ szállástippek)
Páris-patak szurdokvölgye

Szállástipp! Ha a szurdok környékén kirándulsz, foglalj szállást a Rárós Házban, amely egy 4 férőhelyes állatbarát vendégház. Kertjében lengőteke, bográcshely, kerti hinta és napozóágyak várnak. 

5. Visszarepítenek a múltba Szécsény várának maradványai

A vár területén egykor egy ferences templom és egy kolostor állt, a vár maradványait – miután az építményt Disznóssy Ferenc várkapitány felgyújtatta – a Forgách-kastély építéséhez használták fel. 

A várból csupán falrészek, a kör alakú északkeleti sarokbástya és a délkeleti sarokbástya maradt meg. Szécsény várának maradványait a belvárosban tekintheted meg.  

Top 5 elképesztő látnivaló az Ipolymente vidékén (+ szállástippek)
Szécsény vára

Szállástipp! Az 5 szobás, 14 férőhelyes Ipolypart Vendégház állatbarát szálláshely ideális választás családoknak, baráti társaságoknak pihenéshez, vagy akár kemencés-bográcsos sütögetésekhez. A szálláshely OTP, MKB, és K&H SZÉP kártya elfogadóhely.

Neked ajánljuk az Ipolymente vidékét, ha szereted a történelmi emlékeket, szívesen veszel részt evezős programokon, és örömmel kirándulsz a Börzsöny legszebb részein. 

Többnapos kiruccanást tervezel? Foglalj szállást a szállás.hu kínálatából, és élvezd a friss erdei levegőt, és a panorámát! 

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
91%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
9%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%