Különleges húsvéti programok a gyógynövénytúrától a szalonnapergetésig

PirosKalaposLány 2017-04-07
piros-kalapos-lany

Itt az idő, hogy elengedjük a fantáziánkat, telepakoljuk a hátizsákot, és útnak induljunk a húsvéti extra hosszú hétvégén. Szeretném most eloszlatni azt a sztereotípiát, hogy a húsvéti ünnep csak a piros tojásról és a locsolkodásról szól, ezért most hoztam nektek pár egyedi programkínálatot, amiben a maratonfutástól a lovas kocsikázásig, a gyógynövénytúrától a sejberogálásig, a planetáriumtól a hungarikum Egri Bikavérig bezárólag csupa élettel teli, pörgős programokat és napokat kínálok!

Gyógynövényes virágtúra – 2017. április 15.

A Helia-D Herba-Kastély Gyógynövény- és Szépségközpont gyógynövényes virágtúrára invitálja a látogatókat, szakképzett botanikusunkkal a virágzó tolcsvai szőlőhegyekre, a Patkó dűlő lankáira, ahol felkutathatjuk a tavasz első gyógynövényhírnökeit és védett tavaszi virágritkaságait. A séta után az értékes gyógynövényekből válogatva a csalánkrém és pupova-, azaz pitypangméz készítését mutatják be. Aki kedvet érez hozzá, a program után csatlakozhat a húsvéti piknikhez és kipróbálhatja magát a kincskeresésben is. 

Szállások Tokaj-Hegyalján >>

Almádi Húsvéti futás – 2017. április 15.

Balatonalmádiban már a húsvéti hosszú hétvégén is kipróbálhatjátok magatokat, és igaz még nem úszás, de egy jó futás segít, hogy az ünnepi ételeket nyugodt lelkiismerettel fogyasszátok el. A gyerekeket ügyességi verseny, tojásgurítás, tojásgörgetés várja, de lesznek virágcsibék, tojásfestés és minden, ami népi hagyomány, természetesen sok nevetéssel, főleg amikor a szülők is nekiállnak a sejberogálásnak 😉

Szállások Balatonalmádiban >> 

Húsvéti sokadalom a Diósgyőri Várban – 2017. április 16-17.

Diósgyőri vár

Miskolcon, a Diósgyőri vár udvara megtelik élettel, izgalommal a húsvéti hosszú hétvégén. Lesz táncház, kisállat simogató, játszóház, mesterségbemutatók, kézműves foglalkozások, amely egész napos kikapcsolódás jelent kicsiknek és nagyoknak. A zenészek, a mesteremberek, a kirakodóvásár remekül fogja tükrözni a vár középkori hangulatát, és ha nem elég a látvány, akkor az interaktív foglalkozásokba bekapcsolódva mi is újra élhetjük a várnépek mindennapi életét. Az érdeklődők megismerhetik a bőrözést, csuhézást, agyagozást, tojásfestést.

Vasárnap és hétfőn a program délelőtt 9 és este 6 óra között várbelépővel látogatható 1500ft/fő áron, 6 éves kor alatt ingyenes. Jegyet váltani előzetesen is lehet a Központi Jegypénztárban (Miskolc, Rákóczi utca 2.), a Diósgyőri várban (Miskolc, Vár utca 24.) valamint az interneten.

Szállások Miskolcon >>

Helyünk a világegyetemben – 2017. április 14-17.

Pécsett, a Zsolnay Negyedben található Planetáriumban csillagok és csillagképek között barangolhatunk, amennyiben a városi forgatagból szeretnénk kiszabadulni. Az ismerttől az ismeretlen, a közelitől a távoli felé haladva a Föld, mint égitest, a Naprendszer égitestei, a Tejútrendszer és az ember által ismert Világegyetem galaxisai, egyéb objektumai tárulnak elénk egy remek előadás keretén belül. Az előadás ötéves kortól bármely korosztálynak javasolható, 50 perc.

Zsolnay-kút Pécs belvárosában

Ugyanitt a Zsolnay Negyedben felfedező sétát is tehetünk a Zsolnay Kulturális Negyed idegenvezetőinek segítségével a Gyugyi Gyűjteményben. A már Hungarikumként is nyilvántartott területen élt és alkotott egykoron a porcelángyártásról ismert Zsolnay család. A kiállításnak helyet adó Sikorski-ház egykoron iszapoló, majd asztalosműhely, később Zsolnay Júlia és férje, Sikorski Tádé, a híres bécsi építészmérnök otthonául is szolgált.

Pécsi szállások >>

Húsvéti gasztro hétvége Egerben – 2017. április 14-17.

A hungarikummá avanzsált Egri Bikavér cuvée bor és remek gasztro konyha várja a kikapcsolódni vágyókat Egerben. A Gál Tibor Pincészet Fúzió egy ötletes, ízlelőbimbókat megdolgoztató Húsvéti hétvégére vár minden érdeklődőt, ahol csodás borokat, és húsvéti ételeket kóstolhattok. Méltó lesz a helyiség nevéhez a kínált program, hisz a hely különlegessége ezen a hosszú hétvégén, hogy nyitott konyha, és állandó pincetúra fogadja a látogatókat. Asztalfoglalás: 06208525002

Szállások Egerben >>

Húsvéti nyuszipiknik és locsolkodás Tarcalon – 2017. április 17.

A tarcali fiatalok húsvét hétfőn nyakukba veszik a települést, felveszik locsolkodós ruhájukat, felpattannak egy lovas szekérre, és végigjárják Tarcalt, újraélesztve a régi hagyományokat! A falubéli locsolkodás végén begurulnak a pincesorra és lecsapnak a hölgy vendégeinkre. Ezt követően egy igazán kellemes borozós, főzős, gyerekprogramokkal tűzdelt délután részesei lehetünk. Ha szeretnétek megmutatni gyermekeiteknek, hogy mit jelent a húsvét öröme, akkor érdemes ellátogatni Tarcalra. Aki pedig szeret korán kelni és elég bátor, az csatlakozhat a lovas szekérre ülő fiatalokhoz, és a hagyományos locsolkodást is kipróbálhatja. Húsvét hétfőn a reggeli óráktól lehet érkezni a gyerekekkel, hiszen számtalan kedves program várja őket. Lesz nyuszi simogató, tojásfestő verseny, díjazással, szabadtéri, kreatív játékok, felnőtteknek húsvéti borkóstolás, ingyenes bográcsozás, szalonnapergetés. A tarcali szalonnapergetés titkos fortélyait Halász Endrétől tanulhatjuk meg.

Tarcali szállások >>

Locsolótúra a Cifra malom környékén, Bajai Természetjárókkal – 2017. április 17.

Ágnes vízesés

Duna, de nem minden esetben csak halászlé, persze az is nagyon jól fog esni, egy kellemes 11-12 vagy 16-18 km-s túrázás után. A bajai malmoktól induló túrák során a Cifra malomtól, a Stiglic fogdosó – Rábai fa – Tripammer fa – Mésztufa lépcsők – Petnyák-völgy – Kőlyuki betérőig majd vissza a Cifra malomig felfedezhetjük a Kelet-Mecsek vadregényes tájait. A túra után érdeklődők Varga Sándor szervezőnél jelentkezhetnek a 20/449-9844-s telefonszámon.

Bajai szállások >>

Húsvéti forgatag a Szennai Skanzenben – 2017. április 16-17.

Húsvét vasárnapján a skanzenbe látogatva megismerkedhetünk a tojásfestés hagyományos technikáival, de lesz húsvéti játszóház és egyénileg úgynevezett szagosvizet készíthetünk. Húsvét hétfőjén pedig megelevenednek a régi falu húsvéti locsolkodással és tojással kapcsolatos szokásai, a gyerekeket, a felnőtteket értékes népi programokkal várják. Népi játszóházak, bábszínház, táncház, és koncertek állnak majd rendelkezésünkre, hogy minél tartalmasabban tölthessük el az ünnepeket.

A skanzen elérhetősége: 7477 Szenna Rákóczi utca 2. (82)584-013, (30)894-7269

Szálláshelyek Szennán >>

Húsvéti állatságok a Kecskeméti Vadaskertben

Ha izgalmas programokra vágytok, érdemes lesz ellátogatni a Kecskeméti Vadaskertbe, ahol tojásvadászattal várnak mindkét nap 9 órától 17 óráig minden látogatót. Izgalmassá teszi a programot az is, hogy az elrejtett zsetonokat, amelyeket majd csokitojásra lehet beváltani a vadaskert egész területén, az állatok figyelő tekinteti között kereshetjük meg. A vadaskerti rendezvényházban filmvetítésre ülhetünk be, 12:30 órától, majd a patás állatok látványetetésén vehetünk részt. Az ünnepek alatt az állatsimogatót is újra megnyitják, ahol a nemrég született kis kecskék és báránykák várják a gyerekeket.

Árak, nyitva tartás, részletes program a zookecskemet.hu oldalon.

Szállások Kecskeméten >>

Szent Antal kultusza Gyomaendrődön

Vallási örökségeink, hagyományaink nagy tárháza tárul elénk, ha ellátogatunk a Szent Antal Kenyérsütő ház és Szent Antal Zarándokszálláshelyre Gyomaendrődön. A Szent Antal kenyerének kultusza a XIX. századi Dél-Franciaországból indult, s ma a városban található Szent Antal kenyerének sütőháza épített örökség és kulturális emlékhely 1903 óta.

Gyomaendrőd

A régió és talán hazánkban is egyedülálló épület a XX. század közepéig töltötte be eredeti funkcióját. Az egykori búbos kemence, amelyben ma eredeti recept alapján készült és kisütött kis cipókat készítenek, ajándékba hazavihető. A kenyérsütő ház különlegessége az udvaron kialakított gyógynövény- és virágoskert, ahol foglalkozások keretében megismerkedhetnek a termesztett gyógynövényekkel, használatukkal és felhasználási lehetőségeikkel (gyógyteák, gyógynövényes sütemények). A zarándokhely mindig nyitva áll, de érdemes tájékozódni a www.gyomaendre.hu oldalon.

Szállások a környéken >>

Jó országjárást és kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!