ToplistákCsaládi kiruccanásKülföldi kalandokNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

TOP 10 szuper élmény Lisszabonban, amit neked is át kell élned!

2 perces olvasási idő
Bairro Alto

Az egész világ a bakancslistánkon, de őszintén szólva, Portugália nem volt az elsők közt. Keresgélve következő úti célunkat azonban egyre több szuper repülőjegy ajánlattal találkoztam Lisszabonba, és így arányosan nőtt bennem a kíváncsiság, hogy mit tudhat ez a város. Mondanom sem kell, villámgyorsan döntöttünk, nekünk ezt látnunk kell! Hogy mikről maradtunk volna le? Még én is beleszédülök, mennyi gyönyörű épület és emlékmű, íz és illat, felejthetetlen pillanatok, amiket ettől a várostól kaptunk.

Kilátás a Szent György várból

Az “kalandlistánk” tíz momentuma, amiket kár lett volna, ha kihagyunk Lisszabonban most neked is segíthet, hogy egy tökéletes városnézésben legyen részed, és szuper élményekkel teli legyen utazásod.

1.Először megpillantani a Belém-tornyot

Ez az egyik, ha nem a legtöbbször fotózott nevezetessége Lisszabonnak, amely az úti könyvek, prospektusok címlapján szerepel. A Belém negyedben kezdtük pont ezért a várossal való ismerkedést.

Belém-torony

Innen indultak a nagy felfedezők is kalandjaikra, így a mi utunk is a Felfedezők emlékművéhez vezetett, majd a számtalan vitorlás mellett a bokrok és fák mögött egyszer csak feltűnt ez a nem mindennapi látvány. Tökéletes pillanat volt, a Belém-torony maga pedig még inkább mesés élőben, most már tudom, minden napszakban is az.

Felfedezők emlékműve, a háttérben az Április 25-e híd

2. Utazni a híres 28-as villamossal

Ez az útvonal a világ tíz legszebb villamosvonala közé tartozik, azt hiszem, ez már önmagában elég ok a kipróbálására. Izgatottan készültem rá!

28-as villamos

A megállóban való sorban állás, a sok kíváncsi turista ne szegje kedveteket! Maga az érzés, hogy egy nosztalgiajáratnak is beillő villamoson utazhattok, eleinte hihetetlenül szűk utcákon, majd álomszép épületek, helyszínek közt mutatja meg keletről nyugatra átszelve a várost, szerintem kárpótol mindenért.

3. Számolni a számtalan miradourot

Miradourok, azaz a kilátóteraszok, amikből van bőven, és mind fantasztikus kilátást biztosít a városra, a Tejo folyóra.

Santa Luzia miraduoro

Mi nem is tudtunk tudatosan kiválasztani egyet-kettőt, amit szeretnénk felkeresni. Ha valaki úgy igazán várost néz, lépten nyomon találkozik velük, és elhihetitek, mindenhonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Na jó, a személyes kedvencem a Miradouro de Santa Luzia.

4. Látogatást tenni a Castelo de Sao Jorge-ban

A citadella a 16. századig a portugál uralkodók lakhelye volt, utánuk azonban hanyatlásnak indult. Ma már egy szépen helyreállított erődítmény falai között sétálhatunk, kávézhatunk és a pazar kilátásban gyönyörködhetünk a város felett.

Kilátás a Szent György várból

Könnyen megtaláltuk a város nagyobb nevezetességeit, érdekes volt beazonosítani az útvonalat, amit előzőleg bejártunk, és a gyerekeket a vár állandó lakói, a pávák biztos, hogy lenyűgözik. Fáról alászálló pávát vagy a kávézó asztaláról csipegető példányt már láttatok? Mi igen, itt.

5. Megcsodálni a Sé de Lisboa katedrálist

Az Alfama városrész legfontosabb látnivalója -a Castelo de Sao Jorge mellett- a Sé, amely a legrégebbi temploma Lisszabonnak.

Sé katedrális, Lisszabon

Többször átépítették és több földrengést is túlélt, így még érdekesebb mai pompájában látni. A belső tere szemet kápráztató, le kell itt ülni egy percre, hogy képesek legyünk befogadni a látványt a történetével együtt. Kifejezetten tetszett, nem túlzó és nem túl idegen számomra.

6. Sétálni az Alfama negyedben

Lisszabon központi, legmagasabb hegyére épült a vár, a katedrális, és az ezeket felölelő, egyben a legrégebbi kerületet hívják Alfamának, amely a Tejo folyóig terjed.

Híres még a negyed a fado bárjairól is, és itt lehet a legautentikusabb egy ebéd egy kockás abrosszal lefedett éttermi asztalnál. Imádom ezt a részét Lisszabonnak a meredek lépcsőivel, a kacskaringós utcáival, azzal a régi idők emlékével, de a modern graffiti rajzaival együtt. Mérhetetlenül nagy élmény itt barangolni egyet.

7. Liftezni a Bairro Alto negyedbe a Santa Justa felvonóval

Ez a negyed tulajdonképpen a bohém negyede Lisszabonnak. Macskaköves utcái, sokszínű házai hosszú nyugodt sétákra csábítják nappal az embert, sötétedés után pedig az éttermei, bárjai várják a vendégeket. Hogy mitől lett érdekes nekünk ez a negyed?

Santa Justa lift

A városközpontból az 1901. óta turista-látványosságként szolgáló Santa Justa lifttel értük el a Carmo Régészeti Múzeumot, és a fenti állomásról fantasztikus a kilátás: leginkább a Sét és az Alfama negyedet tudtuk innen jól szemügyre venni.

8. Pastel de Natát kóstolni

Én már alig vártam az első élményemet ezzel a süteménnyel kapcsolatban, érezni akartam az ízét a számban, annyit hallottam róla. Meg kell, hogy mondjam, nekem bejött, minden nap ez lett a reggelim. Egy tojásos, karamellizálódott tetejű édesség kis kosárka formában, amely, ha akarom reggeli, ha akarom délutáni édesség, kinek mikor jön meg hozzá a kedve. Érdemes több helyen megkóstolni, mert hiába ugyanaz, mégsem teljesen olyan.

9. Kiülni a vízpartra a Praca do Comerciónál

A Praca do Comércio tér a vízpartjával közkedvelt délután, de az esti séták alkalmával is mind a külföldiek, mind a helyiek körében. Kitűnő fotókat lehet innen készíteni az Április 25‐e hídról, a Krisztus szoborról, valamint jó érzés a kövekre kiülni és csak szemlélni a hullámokat, a hajóforgalmat.

Praca do Comercio

A tér bal oldalán található egyébként a Lisboa History Center, ami egy igazán interaktív történeti kiállítás a város múltjából, jelenéből. Később el lehet vegyülni a Rua Augustán a város forgatagában vagy beülni egy helyi vacsorára egy jófajta helyi bor mellett összegezve a napot.

Praca do Comercio vízpartja

10. Jól lakni egy igazán egyedi helyen: a Mercado da Ribeira

Az épület a klasszikus piac és a trendi konyhaművészet egyvelege. Még mondja valaki, hogy az ember szívéhez nem a hasán keresztül vezet az út! Itt biztosan így van, mindenki ellágyul, ha csak körbesétál a hatalmas csarnokban, és már az illatoktól jóllakottá válik. Érdemes azonban fogyasztani is, mindenki talál kedvére valót itt szerintem egy nagyon hangulatos légkörben, valamint nem elhanyagolható, hogy az árszínvonal is elfogadható.

Bairro Alto

Az biztos, hogy ezen élmények miatt is szívesebben vállalkozom egy egyéni utazásra, választom meg magam a szállást, a programokat, hisz így saját kedvünkre, szabadon formálhatjuk a napunkat akkor is, amikor például elbűvöl minket egy kilátás és nem tudunk elszakadni tőle. Ajánlom mindenkinek, szerezzetek minél több élményt, tapasztaljatok és lássatok, ne csak rohanjatok egyik látnivalótól a másikig. Egy utazás egy életre szóló ajándék!

 

/Fotók: Kiss Gyula/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%