Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódás

Vízesések és szurdokok nyomában Herkulesfürdő felett

1 perces olvasási idő

Az októberi hosszúhétvégén sokan útra keltek, én se maradtam otthon. A cél egy romániai városka volt a Cserna völgyében. Herkulesfürdő kb. 20 km-re található Orsovától, és a Duna híres Vaskapu szorosától. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején híres fürdőhellyé vált az itt fakadó hévizek miatt, ennek emlékeit őrzik a 19. századi épületek, amelyek sajnos nem a legjobb állapotban vannak.

Herkulesfürdő

A rómaiak is ismerték ezt a helyet, ők is idejártak gyógyulni. A mítosz szerint Herkules itt küzdött meg az ezerfejű Hydrával. A völgy nemcsak a hévizek miatt különleges, hanem a szubmediterrán éghajlata miatt különleges növények és állatok élnek a környéken. A legfeltűnőbb növény a sziklafalakon a bánáti feketefenyő, amely endemikus faj, csak ezen a vidéken található meg.

Szálláshelyek Herkulesfürdőn

Könnyed túra a város felett

Herkulesfürdő és a víztározók körül túraútvonalakat találunk. A völgyet körülvevő hegyek meredek falai nehéz túrákat ígérnek.

 

Ha szeretnénk könnyű útvonalat, akkor Herkulesfürdőről a Coronini-plató fele érdemes elindulni, és a sárga kör jelzést követve szép erdei sétát tehetünk. A völggyel párhuzamos kék kör jelzésre rátérve pedig egy kis kilátóhelyről láthatunk rá a városkára és a völgyre.

Fedezzük fel a vízeséseket!

A Cserna völgyében rengeteg vízesésre és szurdokra bukkanhatunk. A leglátványosabbak közé tartozik a Szeles-vízesés (Cascada Vânturătoarea) és a Roşet-vízesés. Utóbbi sajnos időszakos, leginkább tavasszal működik. Nekünk most ősszel nem volt szerencsénk, ha csapadékosabb az idő, akkor talán lett volna víz is benne. Az ösvény eleinte lustán halad a völgytalpon, aztán egy erős emelkedővel jutunk el a vízeséshez.

Roset

A Szeles-vízeséshez meredek ösvényen kell felkapaszkodni. Hozzánk két kutya is csapódott, nem kell tőlük félni, a lenti parkolóban csak megszokásból ugatnak. Az egyik olyan öreg, hogy foga sincs, viszont kitartóan jött velünk.

A vízesés szeles időben okozhat meglepetéseket. A turistaút mögötte megy el, ha nagy szél támad, akkor az ember nyakába kaphatja a vizet.

Szeles-vízesés

A macskák ösvényén másztunk a Domogledre

A Domogled Herkulesfürdőtől egynapos túrával oda-vissza megjárható hegycsúcs. A túra nehézségét az adja, hogy Herkulesfürdő 163 méteren fekszik, a Domogled 1105 méter magas.

Mi a Fehér Kereszthez vezető ösvényen indultunk el, ami a keresztig kényelmes szerpetinen járható. Onnan keményebb emelkedő következik, de a Grota lui Șerban barlangig nem vészes. Hamarosan egy sziklás gerincen haladunk felfele, néhol mászni is kell. Nem véletlenül nevezik a macskák ösvényének. Cserébe a kilátás páratlan végig.

A Kis-Domolgedről már nincs messze a nagy testvére, az ösvény is kényelmessé válik. Visszafele a könnyebbik úton mentünk le, ami megkerül egy hegyet hátulról, de igazán kemény lefele menetel nincs benne. Az őszi erdő meseszép volt, és az út végén egy gyönyörű szurdokon mentünk keresztül.

A Domogledre tavasszal is érdemes felmászni, mivel rengeteg különleges virágnak, lepkefajnak ad otthont. A mészköves részeken viszont figyelni kell, mert viperák is élnek itt. Mindenképpen bakancsban és hosszúszárú nadrágban túrázzunk.

 

Kinek ajánlom?

Mindenképpen olyanoknak, akik szeretnek túrázni, és nem ijednek meg a kihívásoktól. Sziklamászóknak ideális ez a környék, sok fal ki van nittelve, és jól megközelíthetőek a turistautakon. A Cserna felsőbb folyásán raftingolni is szoktak. A különböző mozgásszervi, légúti betegségekben szenvedőnek a gyógyvizek miatt ajánlom Herkulesfürdőt.

Környékbeli látnivalók:

  • Vaskapu-szoros
  • Néra völgye
  • Bigér-vízesés
  • Mehádia vára
  • Bánáti Szfinx szikla
  • Csernahévízi vizimalmok

Szállást keresel Herkulesfürdőn? >>

 

/Fotók: Tandari Anita/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%