ÍzkalandCsaládi kiruccanásŐszi élményszüret

Búcsúzzunk az ősztől november 24-én, a Tatai Vadlúd Sokadalom napján!

1 perces olvasási idő

Tatára, a vizek városába novemberben is érdemes ellátogatni, mert ekkor kerül megrendezésre a Tatai Vadlúd Sokadalom, ahol gyönyörködni lehet a vadludak vonulásában. A félénk madarak Európában sehol másutt nem éjszakáznak ilyen tömegben egy város közepén! Jelenleg 28.000 a tavon éjszakázó ludak egyedszáma. Az idei évben a természeti és kulturális rendezvény bekerült a Komárom-Esztergom megye értéktárába, és a dubaji világkonferencián Tatát Ramsari Város címmel tüntették ki a vizes élőhelyek védelméért.

A Tatai Vadlúd Sokadalmat 2001 óta rendezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. A rendezvény főbb célja, hogy ráirányítsa a  figyelmet a tó természetvédelmi jelentőségére a madármegfigyelés mellett. A város olyan komolyan veszi az itt élő madarak védelmét, hogy nyugalmuk érdekében aláírást gyűjtenek a szilveszteri tűzijáték betiltásáért!

Az Öreg-tó partjának élővilága

Tata központi részét a Tatai (Öreg)-tó és a vár képezi. A tó – ahogy a neve is fémjelzi – Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amit akár körbe is lehet biciklizni. Sétánk alkalmával bájos vendéglátóhelyekkel, szökőkutakkal, vízimalmokkal és sportoló emberekkel lehet találkozni a tó partján.

A vízfelület tavasztól késő őszig ad otthont a vonuló vízimadarak ezreinek, akik elsősorban Németországból és Hollandiából érkeznek, majd vonulnak el a Dráva-, Neretva- és Pó deltájához. A tó biztosítja a vetési lúd Kárpát-medencei telelőhelyét. Megfigyelhető még többek között kis illikk, vörösnyakú lúd, örvös lúd, apácalúd, csörgő réce. Ezek a madarak nagy számban előfordulnak a Fertő-tavon, a Velencei-tó mellett, a Duna sekélyebb vizein.

TIPP: A Vadlúd Sokadalom legkönnyebben az Építők parkja felől közelíthető meg. Nem lehet pontosan előre megmondani a ludak ébredési- és indulási idejét, mert mindent összezavarhat egy rétisas, egy hang vagy fényeffektus. Aki biztosan szeretné megnézni a vadludak kihúzását, az feltétlenül legyen ott szombaton 7 órára! Viszont kalkulálni kell azzal, hogy csak fél 9-kor fog felrepül a csapat.

Szálláshelyek

A rendezvényre a madarászokon túl, sok turista és család is kíváncsi. Ne ijedjünk meg, ha Tatán esetleg már nem találunk szabad szállást. Én Dunaalmáson szálltam meg múlt évben (szállások ITT), ami 15 perces autóútra van Tatától. Azt érdemes tudni, hogy a településen kénes gyógyvíz folyik a vezetékekből, aminek erős szaga van.

Aki kulináris élvezetre vágyik, térjen be a tó közelében lévő Platán Étterembe, ahol Pesti István Michelin-csillagos séf készíti az egyedülálló ételkompozícióit. Vendégházukban lehetőség van szállást foglalni.

 Szállások Tatán >>

Programok

A reggeli kirepülés és a délutáni behúzás megtekintése ornitológus tolmácsolásával történik. Solymászbemutató tart Krekács Zoltánnal lovas solymász és hagyományőrző. Egész nap madárgyűrűzés, fotókiállítás, filmvetítés és gyermek programok színesítik a madarak röptével tarkított egész napos rendezvényt.

A helyszínen vásárolhatók távcsövek, szakkönyvek, madár festmények, túrafelszerelések, madárbarát kert kellékei, kézműves termékek. A Vadlúd Sokadalom és annak valamennyi műsora ingyenes!

Tudtad? 2018-ban az Év madara a vándorsólyom lett.

Aki bármilyen oknál fogva nem tud részt venni a vízimadarak megfigyelésében, annak lehetősége van webkamerán keresztül nyomon követni az őszbúcsúztató eseményt.

 

A környék látnivalói

Érdemes a Tatai Vadlúd Sokadalom eseménye köré betervezni a karnyújtásnyira elhelyezkedő turisztikai attrakcióval is ellátott településeinket. Ilyen Vértesszőlős, ahol az Előembertelepen megtekinthető az ősemberek tábora, használati eszközeik, tűzhelyük valamint az 1965-ben megtalált 25-28 éves férfi nyakszirtcsontja és konzervált lábnyoma is.

Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Bemutatóhelye – Vértesszőlős

További érdekesség még a különböző fosszíliák kínálata, amik a mészkőben található levél-, mag- és tobozlenyomatok. Gyermekes családoknak is kiváló lehetőség az ismeretek bővítésére.

TIPP: A szallas.hu-n foglalóknak 15 % kedvezmény jár a belépőjegy árából >>

A Duna mentén érdemes felkeresni a Neszmélyi borvidéket, ahol kuriózumnak számít a Sertésvölgyi pincesoron túl a Hajóskanzen, amely szabadtéri hajózási múzeum és szálláslehetőség is egyben. A hajókon betekintés nyerhető a hajózás rejtelmeibe, és tutajjal felfedezhető a neszmélyi szigetvilág. Május 1-től október 31-ig látogatható a skanzen.

A Duna szeli ketté Komárom városát, aminek egyik fele már Szlovákiához tartozik. Itt található Közép-Európa legnagyobb újkori erődje a Monostori erőd és a csillag alakú Csillag erőd. Mindkét helyszín látogatható műemlék.

 Szállást keresel Tatán? >>

/fotók: pexels, pixabay)

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%