Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

Bigar-vízesés: különleges természeti csoda Erdélyben

1 perces olvasási idő
Bigar-vízesés

Erdély a természeti csodák és titkok földje. Itt a víz szalad, a kő marad, és bámulatos formákat hagy maga után. Ismerjétek meg a Bigar (vagy Bigéri)-vízesést, amelynek még Amerikából is csodájára járnak.

Bigar-vízesés

A Bigar- vagy Bigéri-vízesést (cascadul Bigar, Bigar Cascade Falls), Krassó-Szörény megyében, az Almás-hegység és az Aninai-hegység határolta medencében, a Ménes-völgyben fedezhetjük fel. A Bigéri Természetvédelmi Területen lévő vízesés nyolc méter magas zuhataggal kápráztatja el a látogatókat. Szinte mesebeli látvány, ahogy a Minis patak vize a zöld mohával borított, kupolaszerű, lépcsőzetes mésztufán át zuhan a mélybe.

Ezt a csodálatos zuhatagot egy föld alól előtörő patak táplálja, ahol a víz egy 8 méter magas, harang alakú mészkőtufán csorog le. A Bigar-vízesés különlegessége abban is rejlik, hogy nem egyetlen széles sugárban ömlik le a víz, hanem 45 apró párhuzamos szálra szétválva alkot egy meseszép vízfüggönyt.

Moha lepte be a sziklát a Bigar-vízesésnél

A vízesés éke a sziklán vastagon megtelepedett moharéteg, amely különleges zöldes csillogást ad ennek az egyedülálló természeti csodának.

Szállást keresel Krassó-Szörény megyében? >>

Nemzetközi hírnév

A vízesés már nemzetközi viszonylatban is felkeltette a figyelmet, hiszen különleges zuhatagának és természeti környezetének köszönhetően a Föld legkülönlegesebb vízeséseként tartják számon. Nagy elismerés ez, hiszen a The World Geography szerint olyan erős mezőnyben foglal el előkelő helyet, amelyben a folyó nélküli Asik-asik vízesés, Ausztrália vízszintes vízesései, vagy a New York államban található Eternal Flame Falls szerepel.

Megközelítése

Megközelítése egyáltalán nem bonyolult, hiszen Resicabányától 66 kilométerre található és az 58, majd az 57B úton lehet megközelíteni. Ha erre indultok, akkor a Ménes-völgyben is több kisebb vízesést találhattok közvetlenül az út mellett. Vagy megközelíthetitek a 67D számú úton, amely szintén tartogat meglepetéseket. Ugyanis Herkulesfürdőt elhagyva, a Cserna folyón létesített víztározóval is találkozhattok és a szerpentineken lecsorogva igazi vadregényes erdőben élvezhetitek az utat. Azonban jól figyeljetek, mert a 12-es kilométerkőnél találtok egy betonhidat, s itt a piros kereszt turistajelzésen kell tovább haladni, ahol egy rövid egyórás sétaút után két egymásra merőleges meredek sziklafal találkozásának hasadékában meglátjátok a lezúduló vízesést.

Bigar-vízesés télen

 

A Bigar vízesés környéke igen gazdag természeti csodákban. Most nézzük meg, hogy mit érdemes még szemügyre venni, ha ezen a környéken barangoltok.

Szeles-vízesés

A Cserna folyó völgyében a Szeles vízesés (Cascada Vanturatoarea, Windy falls) egy különleges hely, amit egy erdélyi út során vétek kihagyni. A 80 méter magasságból lezúduló vízesés közel ezer méter magasságban, a Cserna folyó jobb partján ejti ámultba az utazókat. Herkulesfürdőtől autóval fél óra alatt elérhető, majd a gyalog jelzett ösvényen 1,5 óra alatt, kezdetben meredek terepen közelíthető meg a vízesés. Különleges élmény a természet erejével találkozni, hiszen a vízesés mögé be lehet állni. Olyan ez, mintha az Utolsó mohikán című film szereplőivé válnánk egy kicsit.

Szállások Krassó-Szörény megyében >>

Púp-szurdok

A Púp-szurdokot (Cheile Corcoaia) Herkulesfürdőtől 40 km-re, a Cserna völgyében találjuk. A védetté nyilvánított területen fantasztikus geomorfológiai képződményeket figyelhetünk meg, hiszen ez a szurdok az egyik legszebb képződmény a Cserna völgyében. A 200 m hosszú, meredek, vágott falai lenyűgöző látványt nyújtanak. A víz a kőzetbe érdekes formákat alakított ki, köztük egy 10 és egy 50 méteres alagutat. Itt aztán lehet tanulmányozni a kanyonok fejlődésének és kialakulásának történetét.

A helyhez egy legenda is fűződik. A helyiek szerint régen a területen egy hétfejű sárkány garázdálkodott. Az emberek és a sárkány közötti küzdelem során a sárkány a sziklák közé menekült, de a harcosok sarokba szorítva levágták az egyik fejét. A sárkány kínlódása közben a farkával erősen csapkodott, így alakította ki a sziklákban a szurdok ma is látható formáját.

Kazán-szoros

Kazán-szoros

Al-Duna leglátványosabb része a fenséges Kazán-szoros, ahol a Duna valóságos sziklaszűkületbe nyomul. Egy hajókirándulás keretében megnézhetitek a fantasztikus tájat, és a nézelődés közben megismerhetitek a vízi út kialakításának történetét. A Kis-Kazán szoroshoz érve, egy mellékvölgy oldalában láthatjátok Decebal sziklába faragott domborművét és az út során remekül meg lehet figyelni a táj ökológiai jellegét.

Herkulesfürdő

Herkulesfürdő európai hírű fürdőhely, a Mehadia és Cserna hegység által körülvett völgyben fekszik, Orsovától 20, a Kazán szorostól 25 km-re.

Herkulesfürdő

A Cserna folyó völgyében levő meleg forrásokat már a rómaiak is ismerték. Herkulesnek templomot és oltárt állítottak itt. Fürdőjét valószínűleg Traianus császár építtette, ásatásakor Herkules szobrok és fogadalmi táblák kerültek elő. A rómaiak után fürdője a népvándorlás viharaiban feltehetően elpusztult és feledésbe merült, de a 19. században ismét kiépült.

További látnivalók Erdélyben >>


Nézz körül erdélyi szállásajánlataink között >>

 

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
83%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
17%