Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Torockó, ahol a nap kétszer kel fel

2 perces olvasási idő
Székelykő, a lábánál Torockó falu

Erdély, ahol érték a népi hagyomány, érték a természet, érték a kulturális örökség. Torockón járunk és a felkelő nap titkát kutatjuk.

Székelyföld és a Székelykő, ahol megáll az idő

Sziklaszorosok, kőkapuk birodalmába kalauzollak titeket, oda, ahol a Torockói-medence hegyei között mintha emberalakot formáló hatalmas sziklaóriások akarnának megszólítani minket. Ez az igazi székelyföld, amint a hely neve is bizonyítja, hiszen Székelykő nevét a hős székelyekről kapta, akik a tatárjárás idején megmentették a falut. Tettükért cserébe megkapták a hegyen álló várat és annak környékét, s így lett ez táj székely szívvel dobogó.

Székelykő kopár sziklája

Eljutva Székelykő kapujáig, ott meg sem szabad állni. Jól jelzett turistautak mutatják a helyes irányt a hegycsúcsra, a kék+ jelzésen haladva eljuthatunk a Nagy Árok irányába, innen az ösvényen tovább a Székelyvár felé. És e kőhalom ölelésében van egy hely, ahol igazán megdobban a szív. Ugyanis a Székelykő csúcsait – a Várkő, a csegezi Geszteg és a hidasi Geszteg – megjárva jövünk rá, hogy az évezredek óta itt álló és e tájat védő hegyek ölelésében napról napra csoda látvány várja a völgyben élőket és az ide látogató vendégeket.

Torockó, ahol kétszer kel fel a nap

A Székelykő lábánál talán a világ legszerencsésebb emberei élnek és nemcsak azért, mert a Székelykő és az Ordaskő sziklafalainak védelmében találjuk Európa egyik legősibb települését, Torockót.

Szállások Torockón ⇒

Székelykő, a lábánál Torockó falu

Egyrészt ez a település szinte érintetlen, eredeti állapotában maradt fenn az utókornak, másrészt minden nap gigantikus természeti csoda fogadja a hajnalban felkelőket.  Nem láttatok még sehol ilyen csodát, ahol az első napfelkelte után a napkorong elbújik a hegy sziklás csúcsa mögé, hogy nem sokkal később megint előbukkanjon, újra felkeljen és elárassza a völgyet sugaraival. Természetfeletti élmény átélni a felkelő nap szimfóniáját! Ezt az érdekes jelenséget még Jókai Mór is megírta az Egy az Isten című regényében. Amint Erdély számos területén, így itt is már a római korban őrszolgálat működött. Majd szláv eredetű népek települtek be, s ezt a község neve is mutatja. Ugyanis a troszk vaskövet, vassalakot jelent. A legenda szerint még a honfoglaló magyarok is találkoztak az itt élő szlávokkal.

Torockó múltja

Ezen a tájon, ebben a községben közel kerülhetünk a Mennyországhoz, ha figyelünk a természet eredeti szépségére, és az épített örökségre is rá tudunk csodálkozni. A település múltja azonban ennél jóval több, ezért érdemes elindulni és ahogy a dombokra felnyúló utcákon sétálunk, nem csak lenyűgöző és ritkán tapasztalható csend fogad minket, hanem jól kirajzolódik szemünk előtt a falu jelenlegi arculata, ami az 1800-as években alakult ki.

Ünnepség a faluban

A falu legnagyobb értéke a Kárpát-medence egyik legrégebbi háza, amelynek ablaka felett ma is jól olvasható az 1668-as évszám. A több mint 350 éves házat apró ablakok díszítik, odabent felújított kemencét rejtenek a falak, amiket szervezett falusétákon meg is mutatnak a turistáknak. Nagy szerencsére az 1870-es tűzvész után készült épületek szinte teljesen eredeti módon megmaradtak. A házak mérete, díszessége mutatta, hogy lakója milyen társadalmi réteghez tartozott, mennyire volt tehetős és mi volt a foglalkozása. Mindeközben nagyfokú örökségvédelem folyik, hiszen a többségében magyar nyelvű lakosságú Torockó 1999-ben nyert Europa Nostra-díjat, és egy 38 hagyományos házból álló, egyedi népi építészeti együttest tudott megőrizni.

Torockó jelene

A jelen pedig ennél is izgalmasabb. A falunak van egy kicsi, több mint 120-as létszámú román, ortodox lakossága, amelynek ortodox temploma is megtekinthető a központban.

Ortodox templom, Torockó

Ezen felül a településen még számos látnivaló található. A főtéren áll az erődtemplom és az iskola. A templomkertben emlékmű és kopjafa láthatóak. A téren áll a vajor (itató), melyet állatok itatására, mosásra használtak. Ez az egyik személyes kedvencem, hiszen a vizet egy 400 éves vezeték hozza a Tilalmas oldalából. Ma is ugyanúgy csobog a víz a több lépcsős itatóba, mint évszázadokkal ezelőtt. Itt, az itatónál pedig külön szabályok voltak érvényben, amely szerint fent az emberek, a következő medencében az állatok ihattak, majd az alsó nagyobban moshattak az asszonyok.

Dulo Annamária Vendégház – Torockó

Természetesen a község számos nagy íróinkat, költőinket is megihlette a múltban is. Így a Piactéren látható az a lelkészi lakás, ahol Jókai Mór is megszállt, erről emléktábla emlékezik meg. Aztán semmiképp ne hagyjátok ki a Néprajzi Múzeumot, melyben festett bútorokat, népviseletet és a vasművesség emlékeit mutatják be. A vízimalom is különlegességnek számít, mivel ez a Kárpát-medence legkorábbi felül csapos patakmalma.

Plusz egy tipp, ha Torockón jártok:

Az extrém sportok szerelmeseinek is kánaán lesz ez a hely. A hegymászók és a siklóernyősök kedvenc erdélyi helye. A falu fölé tornyosuló Székelykő 1128 méter magas sziklája és a hegy lába ideális kiindulópontot jelent mind két sport számára. A siklóernyősöket a szűkülő völgy légáramlatai repítik a magasba Torockó felett. Minden meg van itt, hogy kiéljétek extrém sport iránti vágyaitokat is.

 

Zabos Kulcsosház, Torockó

 

 

Szállást keresel Torockón? Itt lehet válogatni az autentikus vendégházak közül ⇒

 

 

 

 


Fotók: shutterstock


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%