Külföldi kalandokVárosnézések

Útiterv Nagyváradra − a legjobb látnivalók, programok és szállások egy helyen

2 perces olvasási idő

A mai Románia legnyugatibb részén, a Partiumban, a Sebes-Körös partján fekszik a régió legnagyobb (és talán legszebb) városa: Nagyvárad. A gyönyörű települést 1920-ban, a Trianoni békeszerződéskor szakították ki Magyarország testéből. Ám, ha a város felfedezésére indulunk, a gyönyörű épületek között bolyongva ma is gyakran megütheti a fülünket egy-egy magyar szó. Barangoljatok velünk, és kutassuk fel együtt Nagyvárad látnivalóit, programjait és szállásait!

Hol található Nagyvárad?

Magyarország keleti határát átlépve, Budapestről kicsivel több, mint 300 km-re fekszik Nagyvárad, vagy ahogy a románok nevezik: Oradea. A történelmi régióban, a Partiumban található város 1920-ban a Trianoni békediktátum aláírásával vándorolt át Romániához, de lakosságának kevesebb, mint negyede ma is magyar ajkú, így érdemes ott tartózkodásotok alatt először magyarul indítani a kommunikációt.

A mesés települést a tajtékos Sebes-Körös szeli ketté, ami alapjaiban határozza meg ennek a békés városnak a képét. Sétáljatok önfeledten a vízparton, miközben felkutatjátok a település kincseit! Nagyvárad vonzó közelsége, történelmi- és kulturális látnivalói miatt ugyanis tökéletes kirándulás lehet, ha utazásra adnátok a fejeteket. 

Hogyan lehet eljutni Nagyváradra?

A város remek elhelyezkedéssel rendelkezik, ezért bármilyen tömegközlekedési eszközzel könnyen megközelíthető. A vonat vagy a busz szuper választás lehet, ha nem szeretnétek vezetni, és utazás közben az autópálya figyelése helyett inkább hagynátok elkalandozni a gondolataitokat. Sőt, a nemzetközi reptérnek köszönhetően, akár repülőgéppel is elérhetitek a várost. 

Melyek a legjobb látnivalók Nagyváradon?

Ha azt mondjuk: „Nagyvárad”, sokaknak egyből Ady Endre ugrik be, aki „Pece-parti Párizsnak” becézte az egykor kultúrától pezsgő várost. A gazdag szellemi és történelmi örökség azonban máig fellelhető nyomokat hagyott a településen. 

A városnézés során szebbnél szebb épületek mellett haladtok majd el, melyek közül kiemelkedik a Moskovits Miksa-palota, ami a szecesszió egyik csodás emléke, de a város ütőerének számító Republicii (Fő) utcán is öröm lesz andalogni egyet. 

Ahol azonban érdemes több időt is tölteni, az a káprázatos Unirii tér, mely rengeteg látnivalót biztosít, amikor körbenéztek:

Útiterv Nagyváradra − a legjobb látnivalók, programok és szállások egy helyen
Unirii tér

A nagyváradi Városháza

A közel 50 méter magas nagyváradi Városháza épületének tetejére 250 lépcsőfok vezet fel, melyeket megéri leküzdeni, hogy láthassátok a belvárosra nyíló pompás panorámát. Az biztos, hogy enélkül a program nélkül nincs is nagyváradi kirándulás!

Útiterv Nagyváradra − a legjobb látnivalók, programok és szállások egy helyen
A nagyváradi Városháza

A Fekete Sas palota

A szecessziós építészeti remekek közül kiemelkedik a város jelképének is számító Fekete Sas palota, ami szintén az Unirii teret díszíti. Térjetek be az itt működő zseniális éttermekbe, bárokba, kávézókba, melyekben biztosan nem fogtok csalódni!

Útiterv Nagyváradra − a legjobb látnivalók, programok és szállások egy helyen
Fekete Sas palota

A Holdas-templom

Mielőtt búcsút vennétek a tértől, feltétlen nézzétek meg közelebbről a Holdas-templomot is, melynek különleges toronyóra-szerkezetét minden utazó megcsodálja. Nem véletlenül, hiszen az időmérő 28 nap leforgása alatt tesz egy fordulatot saját tengelye körül. 

A Nagyváradi vár

Kihagyhatatlan látnivalót ígér a Nagyváradi vár is, melyet meggyötörtek, de meg nem törtek a történelem viharai. A hatalmas falak között igazi kulturális utazásra indulhattok, ahol nem csak az épület történetét ismerhetitek meg, hanem benézhettek Nagyvárad Város Múzeumába is. Utóbbi szenzációs, színvonalas tárlattal készül a gyerekeknek és a felnőtteknek is. 

Útiterv Nagyváradra − a legjobb látnivalók, programok és szállások egy helyen
Nagyváradi vár

A legszebb szállások Nagyváradon, amik tökéletessé teszik az utazást:

1. Central Park Apartments

Nagyvárad látnivalói karnyújtásnyi közelségben lesznek tőletek a Central Park Apartmentsben, melyek romantikus és családi utazásokhoz is tökéletesek. Az erkélyes, deluxe lakás azonban igazán különleges, hiszen itt a hálóban elhelyezett fürdőkádban ülve gyönyörködhettek a hangulatos kandallóban. 

2. Art`s Luxury Boutique Hotel***

A szálláskeresők biztosan nem csalódnak majd az Art`s Luxury Boutique Hotelben***, ugyanis a 10 mesés apartmanból egyszerűen nem lehet rosszat húzni. A modern, kényelmes tereket enyhe elegancia tölti ki. Néhány szobához pedig erkély is tartozik. Fogadjátok meg tippünket, és foglaljatok reggelivel együtt szállást, hogy jól induljon a nap!

3. Casa Alis

Egy barátságos, csendes helyre vágytok, ahol a nagyváradi kirándulás után végre feltöltődhettek? Íme, a Casa Alis, ami mindezt megadja nektek! A mini bárral, illetve LCD TV-vel felszerelt, komfortos szobákban kipihenhetitek a városnézést. Ráadásul alig 200 méterre helyezkedik el innen a nyüzsgő Unirii tér.

4. Aparthotel Dozsa Residence

7 jobbnál jobb apartman sorakozik az Aparthotel Dozsa Residence-ben, melyek lenyűgöző stílussal és hangulattal garantálják az álomvakációt. A jól felszerelt lakásokat légkondicionálóval látták el, ami télen-nyáron jócskán hozzátesz a komfortérzethez. Akárcsak az udvaron található fantasztikus jakuzzi is, ahonnan panorámás kilátás nyílik a csillagokra.

5. Stefania Sweet Apartament

A parkolással és a zavartalan lazítással sem lesz gond a Stefania Sweet Apartamentben, ahol egy négytagú család remekül elfér. Az otthonos, világos és szellős helyiségekben minden adott lesz ahhoz, hogy a legfontosabbra: egymásra és a pihenésetekre fókuszáljatok. Ráadásul a nevezetességek sincsenek messze, ha gyalogosan vennétek nyakatokba a várost.

6. Panoramic Apartments

Ámulatba ejtő szálláshelyet kerestek maximum 6 főig? Válasszátok a Panoramic Apartments-t és biztosan leesik az állatok! Az elragadó dizájn mellett azonban a felszereltség is figyelemre méltó. Ha gyerekkel a fedélzeten indulnátok el a nagyváradi utazásra, akkor pedig van még egy jó hírünk: az erkélyről is látszik a szemközti szuper játszótér!

7. Art Poynar Downtown Apartment

Néhány napos vagy hosszabb nyaraláshoz is bátran ajánljuk az Art Poynar Downtown Apartment-et, mely Nagyvárad szívében található! A különleges, rusztikus berendezés a nappaliban, a galériás hálóban és a konyhában, valamint a fürdőben is visszaköszön – egyedi élményt nyújtva az ott tartózkodásotok alatt!

8. Moonlight Central Apartments

Vidám, világos, színes… mind igaz a Moonlight Central Apartments-re! A kényelmes, négyfős apartmanokban kávékapszulákat és teafiltereket is bekészítenek számotokra. A közelben pedig ingyenes parkolót is találtok majd. 

9. Prestige Apartment

Amennyiben többen, barátokkal vagy családdal kelnétek útra Romániába, ne habozzatok a 6 fő részére megfelelő Prestige Apartment mellett dönteni! A gyönyörűen berendezett, pasztelles belső terekben mindent megtaláltok, amire csak szükségetek lehet. Továbbá saját erkély is tartozik a lakáshoz. 

10. Vili Apartments

Megérint a luxus szele a Vili Apartmentsben, mely nagyméretű, baldachinos ággyal, álló káddal és remek kiegészítőkkel nyűgözi le a lakóit. Szökjetek meg egy romantikus kiruccanásra a legszebb nagyváradi szállások egyikébe!

Böngésszétek végig a többi nagyváradi szálláshelyet is IDE kattintva! >>

A nagyváradi városnézés után, barangoljátok be Külső-Erdély csodás helyeit is >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
85 bejegyzés

A szerzőről
Több mint 10 éve foglalkozom újság- és szövegírással, -szerkesztéssel, valamint kiadványok tördelésével. A szüntelen kíváncsiságom vitt előre, amikor 2019-ben szabadúszóként csatlakoztam a Szallas.hu csapatához. Azóta együtt hódolunk közös szenvedélyünknek, az utazásnak. Az évek alatt 200-nál is több cikket írtam élményekről, valamint szállásokról. Fedezzük fel együtt hazánk kincseit!
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    9.8
    Kedvenc szállások

    Mediterrán pihenés Gyulán

    1 perces olvasási idő
    Városnézések

    10+1 kihagyhatatlan látnivaló a Hírös városban, szállásajánlóval

    3 perces olvasási idő
    Programok hétvégére

    TOP 10 magyar város, ahová érdemes lesz húsvétkor kiruccanni

    2 perces olvasási idő