VárosnézésekCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Városnézés Esztergomban, hazánk egyik legrégebbi városában

2 perces olvasási idő
A Duna látképe Esztergomban

Élményekkel teli, történelmi sétára hívlak titeket hazánk egyik legrégebbi városába, Esztergomba. A város, amely büszkén állít emléket Szent István királyunknak és a magyar katolikus egyháznak. Itt minden egyes kő és épület dicső múltunkról mesél, a Duna parttól a belvárosig, fel egészen az Esztergomi várig. Tartsatok velem!

Esztergomi vár és az Esztergomi Baziika

Esztergomi vár

Esztergom ékessége a több mint 50 méter magas Esztergomi vár, amely már látványában is magasztos a Duna jobb partján. Hatalmas élmény belépni a területére, hiszen a jelenleg is látható lakóépületeket Árpád-házi III. Béla király parancsára építették, s III. Béla király palotájának maradványai még ma is látogathatóak.

Esztergomi Vármúzeum

Ezzel nemcsak Esztergom, de Magyarország Árpád-kori építészetének legremekebb emlékei közé tartozik, amelyben működik egy Várszínház, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma, valamint a panoptikum. De látogatható a királyi érseki palota és kápolna maradványai, az egykori érseki palota, a dunai gyalogkapu, az északi nagy rondella, a keleti kaputorony, a török bástya és a királyi vár kápolnája.

Cím: 2500 Esztergom, Szent István tér 1.

Kedvezményes belépő a Vármúzeumba >>

Esztergomi Bazilika

Az Esztergomi Bazilika, amely 1822 – 1869 között épült klasszicista stílusban, Magyarország legnagyobb temploma és a magyarországi katolikus egyház főszékesegyháza.

Esztergomi bazilika

A várhegyen magasodó Bazilika Magyarország legmagasabb épülete, ezért kis sétával, 400 lépcsőt legyőzve, a kupola erkélyére felérve bámulatos látványban lesz részünk a Dunára és a városra. Számos különlegessége mellett érdemes azt is tudni, hogy a 17 méter vastag falai Közép-Európa legvastagabb falrendszerét alkotják. A Bazilika épülete ad otthont Közép-Európa egyik legnagyobb egyházi műtárgy gyűjteményének, a kincstár a 11. századtól a napjainkig felhalmozott műkincseket és drágaságokat mutat be.

Cím: 2500 Esztergom, Szent István tér 1.

Királyi palota

Királyok városában járunk és ritka kincs, hogy az Esztergomi várhegyen Szent István király születési helyén sétálhatunk. Itt állt a király és az érsek palotája, s fantasztikus látni azt is, hogy a királyi palota Árpád-kori kápolnája máig fennmaradt. A reneszánsz stílusú építmény sajnos a török idők alatt szinte teljesen elpusztult, de a megmaradt részeket látható módon azért sikerült megmenteni. A múzeum állandó kiállítása a Várhegy történetét mutatja be az őskortól a 18. századig.

Cím: 2500 Esztergom, Szent István tér 1.

Foglald le ma a szállásod Esztergomban! >>

Balassa Bálint emlékmúzeum

Higgyétek el, hogy a múzeumokból sosem elég, főleg ha olyan helyről van szó, ami az adott város és terület, így most Esztergom és környékének hagyományaival, értékeinek felkutatásával, annak tanulmányozásával, feldolgozásával és megóvásával foglalkozik.

Balassa Bálint Múzeum, Esztergom

A Balassa Bálint Múzeum a megye egyik legnagyobb gyűjtőterülettel rendelkező múzeuma. A múzeum törzsgyűjteményének alapját a volt Esztergomi Szent Benedek Rendi Főgimnázium 1860-as évektől regisztrált régiség és éremgyűjteménye, Knauz Nándor püspök és más gyűjtők régiséggyűjteményei képzik. A 180 négyzetméteren kialakított látványtárban régészeti, néprajzi, képzőművészeti műtárgyak legjavából látható válogatás, valamint hajómakettek, régi bútorok és muzeális könyvek is bemutatásra kerültek.

Cím: Esztergom, Mindszenty tér 5.

Kedvezményes jegyvásárlás >>

Prímási palota

A város a középkor óta egyházi központ. A prímás palota neoreneszánsz stílusban épült épülete, amely az esztergomi érsek rezidenciájának készült, az egyik legszebb műemléke a városnak. Az épületben működik a Keresztény Múzeum, az Érseki Simor könyvtár és a Prímási levéltár. Képtára a magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák anyagoknak köszönhetően Magyarország harmadik legjelentősebb festészeti gyűjteményeként ismert. S ha már itt vagytok, érdemes a Prímási Levéltárba is ellátogatni, hiszen Magyarország legnagyobb egyház levéltára és többek között itt van kiállítva II. András Aranybullája is.

Cím: Esztergom, Mindszenty tér 2.

A Duna látképe Esztergomban

Esztergom Városháza

A város néhány ponton nagyon hasonlít az olasz városok szerkezetére, a Széchenyi tér déli oldalán található, árkádos barokk stílusú palota is remekül beleillik az itáliai stílust idéző képbe. Esztergom főterének meghatározó épülete 1772-1773-ban épült, s eredetileg a városháza helyén a Rákóczi szabadságharc hadvezérének Bottyán Jánosnak (Vak Bottyán) a földszintes háza állt, mely egy villámcsapás következtében leégett 1770-ben. Ezután kezdték el építeni a mai épületet, eredetileg a városi gimnázium részére.

Cím: Esztergom, Széchenyi tér 1.

Palatinus-tó

A városi sétát megszakítva, kis kitérőt tehetünk a Palatinus-tóhoz, amely Dorog és Esztergom-kertváros határán található, mesterségesen kialakított bányató, a Gerecse és a Pilis hegységek által határolt völgyben. A tó vize az egyik legtisztább Magyarországon, csak talajvíz táplálja. Jelenleg strandként és búvármúzeumként működik. Nevét onnan kapta, hogy az ide látogató fővárosiak a tó vizét a Budapesti Palatinus-strandéhoz hasonlították. Nem véletlenül, remek homokos parttal rendelkezik, amit jó idő esetén érdemes meglátogatni.

Aquasziget Élményfürdő

Aquasziget Élményfürdő, Esztergom

A fürdő fedett élmény részlegből, kültéri strandból, valamint wellness és beauty szekcióból áll.  Fedett területén az élménymedencék mellett óriáscsúszdák, étterem, Kék Lagúna Caffé and Bar vendéglátó egység, öltözők, mosdók valamint pihenőágyak állnak a vendégek rendelkezésére.

Kedvezményes belépők >>

Mala-forrásalagút

Egy különleges helyre invitállak titeket, hiszen a Szent István fürdő területén a Héviz városrész és a Fürdő szálló alatt egy bejárható járatrendszer húzódik. Ez nem más, mint a Mala-forrásalagút. Korábban Esztergom ezen a részén volt a Hévíz tó, amit a Szent Tamás hegyből feltörő forrásvizek tápláltak. Ám a tavat 1838-ban lecsapolták, így ma gyalogosan, akár szakvezetett túra keretén is bejárható a több mint 473 méter hosszú alagútrendszer.

Mala-forrásalagút, Esztergom

Strázsa-hegy

A környék tele van remek kirándulóhelyekkel, többek között érdemes felkeresni a Strázsa hegyet is. A legenda szerint a Strázsa-hegy onnan kapta a nevét, hogy Esztergom 1595-ös sikertelen ostrománál Mansfeld Károly elfoglalta és strázsákat állíttatott, hogy azok figyelmeztessék a csapatokat, ha Buda felől jönne a török felmentő sereg. A Kis-Strázsa-hegy tetején álló kilátóba azonban csak előzetes bejelentkezés után lehet felmenni. A kilátóból azonban csodálatos panoráma nyílik a környékre, Esztergomra, a Pilis északi nyúlványaira, valamint Dorog mögött a Nagy-Getére.

Széchenyi tér, Esztergom

Prímás pince

A Prímás Pince Turisztikai és Bor Kulturális Központ a Bazilika dombja alatt várja a látogatókat. Egy hely, amely célul tűzte ki a magyar borok és borkultúra népszerűsítését, a kulturált borfogyasztás további terjesztését. Itt különböző tájjellegű konyhai stílusokkal találkozunk, ám a különleges ételek mellé számos tájegység borait kóstolhatjuk. Remek programlehetőség a városi séta során, hiszen fantasztikus bor és gasztronómiai élmény várja itt az érdeklődőket.

További információk: www.primaspince.hu


Szállást keresel Esztergomban? Itt tudsz válogatni a legjobb helyek közül >>

Még több esztergomi program>>

 

(fotók: szallas.hu; shutterstock, wikipedia)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%