VárosnézésekToplisták

10 ok, amiért Veszprém lett idén Európa kulturális fővárosa + 10 meseszép szállás

2 perces olvasási idő

Veszprém városa a Bakony-Balaton régióval közösen nyerte el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet. De miért pont Veszprém? Olyan kulturális programokat, helyszíneket és látnivalókat gyűjtöttünk össze, amik tökéletesen bizonyítják, hogy jogosan birtokolja a címet a térség.

1. A Veszprémi Vár

A Veszprémi Vár a Bakony peremén emelkedik a város fölé. Káprázatos barokk és klasszicista palotákkal beépített várnegyed – itt összpontosul a város látnivalóinak zöme, továbbá számos egyházi és tudományos intézménynek is otthont ad, de már csak a csodálatos kilátás miatt is megéri a várban sétálgatni.

10 ok, amiért Veszprém lett idén Európa kulturális fővárosa + 10 meseszép szállás
Veszprémi Vár

Bár a várnegyedben jelenleg felújítási munkálatok zajlanak, az idei Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kapcsán a Vár részleges megnyitásra kerül, így mindenképpen érdemes ellátogatni. A felújításról itt találjátok a részleteket >>

2. A Tűztorony

A Veszprémi vár egyetlen tornya, a 48 méter magas Tűztorony, melynek törtkőből falazott, hengeres része feltehetően középkori, de pontos építési idejét nem ismerjük. Nemcsak amiatt különleges, hogy a torony környékéről csodálatos a panoráma, hanem arról is, hogy minden órában Csermák Antal Verbunkosát játssza.

10 ok, amiért Veszprém lett idén Európa kulturális fővárosa + 10 meseszép szállás
Tűztorony, Veszprém

3. VeszprémFest

Az ország legkedveltebb kulturális rendezvénye, a VeszprémFest minden évben több mint 100 ezer látogatót vonz a Veszprémi vár festői környezetébe. A dallamos jazzt, a popot vagy az operát szeretitek? Az 5 napon át tartó, idén július 12-16 között megrendezett VeszprémFesten mindegyik stílusba belehallgathattok. A részletes programot itt találjátok >>

10 ok, amiért Veszprém lett idén Európa kulturális fővárosa + 10 meseszép szállás
VeszprémFest

4. I. István király és Gizella királyné szobra

Az első magyar királyi pár, Szent István király és Gizella királyné szobra Veszprém szimbólumává vált. A megkoronázott István a bírói hatalmat és a békés szándékot kifejező kardot és országalmát, Gizella pedig a kéttornyú templomot tartja a kezében, utalásként arra, hogy a székesegyház alapítása az ő nevéhez fűződik.

10 ok, amiért Veszprém lett idén Európa kulturális fővárosa + 10 meseszép szállás
I. István király és Gizella királyné szobra

A szobrok tövéből gyönyörű kilátás nyílik a városra, a házakon túl a Bakony vonulatai is láthatók. A kilátópontot a helyiek régen Világvégének is nevezték.

5. Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér

A Veszprém városában található Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér számos szolgáltatást kínál, leginkább a kultúra jegyében. Rendszeresen szerveznek kiállításokat, táncelőadásokat, komolyzenei koncerteket. Az épület szolgál a Pannon Várszínház otthonául is, így a színdaraboknak köszönhetően hétről hétre megtelik a nézőtér. 

10 ok, amiért Veszprém lett idén Európa kulturális fővárosa + 10 meseszép szállás
Hangvilla, Veszprém

A háromszintes komplexum földszintjén kávézó és étterem is működik, az alsó szinten pedig Veszprém kedvenc szórakozóhelye, az Expresszó található, ahol a hazai könnyűzene legnépszerűbb együttesei koncerteznek hétről hétre.

6. Gizella királyné-kilátó

Tudtátok, hogy Veszprémet a Királynék városának is nevezik? I. István király feleségének, Gizellának ugyanis a város volt a kedvenc tartózkodási helye. Később évszázadokon át a veszprémi püspökök koronázták meg a magyar királynékat, és viselték a királyné kancellárjának címét. Nem véletlen, hogy a város több látnivalóját róla nevezték el, például a Gizella királyné-kilátót.

10 ok, amiért Veszprém lett idén Európa kulturális fővárosa + 10 meseszép szállás
Gizella királyné-kilátó, Veszprém

A 22 méter magas kilátóból egyedülálló panoráma tárul elénk Veszprémre és a környező dombokra. Érdekessége a formájában rejlik: úgynevezett parabolikus hiperboloid, vagyis ívesnek látszik, de valójában egyenes acélrudakból áll össze.

7. Veszprém Blues Fesztivál 2023

A Veszprém Blues Fesztivál a nemzetközi és a hazai blues nagyjait vonultatja fel 2023. április 13. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretén belül. A Hangvilla, valamint Veszprém legkedveltebb szórakozóhelyei, az Expresszó és a Papírkutya biztosítják majd a teret az eseményhez. Nagyjából 30 zenekar, több mint 50 koncert, 3 helyszín – ne hagyjátok ki!

10 ok, amiért Veszprém lett idén Európa kulturális fővárosa + 10 meseszép szállás
Veszprém Blues Fesztivál

8. Hősök Kapuja Látogatóközpont

Az 1939-ben felavatott és 2013-ban felújított Hősök Kapuja kiállítóhelyen a látogatók megismerkedhetnek az épület históriájával, emellett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az I. és a II. világháború, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi eseményeinek és hőseinek történetével. Alul kiállítás, fent pedig kilátóterasz várja a látogatókat. (2023 április 30-ig technikai okok miatt zárva tart.)

10 ok, amiért Veszprém lett idén Európa kulturális fővárosa + 10 meseszép szállás
Hősök kapuja, Veszprém

9. Szent István Völgyhíd

Veszprém egyik leghíresebb jelképe, a Fejes-völgy felett átívelő Viadukt, a Séd-patak felett 50 méteres magasságban emelt Szent István Völgyhíd. Ez Magyarország egyik legnagyobb és legszebb völgyhídja, ahonnan szintén csodálatos kilátás nyílik a várnegyedre és a Bakonyi hegyvonulatra.

10 ok, amiért Veszprém lett idén Európa kulturális fővárosa + 10 meseszép szállás
Szent István Völgyhíd, Veszprém

10. Veszprémi Utcazene Fesztivál

Az Veszprémi Utcazene Fesztivál keretein belül a kiválasztott előadók az óváros különböző pontjain koncerteznek, hogy a közönségszavazás előtt meggyőzhessék a látogatókat arról, hogy ők érdemlik meg a győztesnek járó 1 millióforintos jutalmat. Idén július 19-22 között rendezik meg, az esemény ingyenes.

10 ok, amiért Veszprém lett idén Európa kulturális fővárosa + 10 meseszép szállás
Veszprémi Utcazene Fesztivál és Food Truck Show

10 meseszép szállás Veszprémben

Gizella Hotel és Étterem

A hotel Veszprém történelmi városrészében, a vár tövében helyezkedik el, gyönyörű környezetben, ahol a Szent Benedek-hegy, a csordogáló Séd patak és a vár összeérnek. A vár ódon, hangulatos utcáihoz, tereihez közvetlen ostromlépcső vezet fel. Itt garantált a feltöltődés!

Villa Medici Hotel & Étterem

A Villa Medici Hotel & Étterem mindössze 15 percnyire fekszik a népszerű balatoni fürdőhelyektől, egy igazi rejtett gyöngyszem Veszprém egyik legszebb részén, a Viadukt lábánál. Ha sétálnátok, a hotelt övező dombokról csodás panoráma tárul elénk, ha pedig inkább pihennétek, térjetek be egy kényeztető masszázsra a hotel wellnessrészlegére.

Betekints Wellness és Konferencia Hotel

A királynék városának első wellness-szállodája, a város egyik legszebb pontján, a Viaduktnál a Séd-patak partján épült, nevét az itt húzódó völgyről (Betekints-völgy) kapta, ami a város lakóinak egyik legkedveltebb kirándulóhelye. A szálloda étterme méltán híres kiváló konyhájáról, magyar és bajor ételkülönlegességek gondoskodnak a kulináris élvezetekről. Háromszintes wellnessközpontja pedig magas szintű szolgáltatásaival, élményelemeivel garantálja a zavartalan kikapcsolódást és kényelmet.

Hotel Historia & Historante

A hotel Veszprém történelmi belvárosában a veszprémi vártól és az Óváros tértől mindössze 1 perc sétára helyezkedik el. Bár minden látnivaló gyalogosan is elérhető, a város zaja senkit nem fog zavarni, szálloda környezete csendes és nyugodt, a wellness-részlegen pedig teljesen ellazulhattok.

Terrace Belvárosi Jacuzzis Apartman

Veszprém belvárosában, extra romantikus helyszínen pihenhettek egy ízlésesen berendezett apartmanban. A kiruccanást pedig a tágas, várpanorámás teraszon elhelyezett 6 fős jakuzzi teszi még hangulatosabbá.

Óváros Residence 

A nagypolgári, tágas (105 nm-es), világos lakásba igazán exkluzív környezetben pihenhettek. A belváros központjában – mégis a nyugalom szigetén érezhetitek magatokat. Légkondicionált, saját konyhával és fürdőszobával rendelkezik, kényelmesen és igényesen berendezett.

Green Valley Vendégház

A Green Valley Vendégház Veszprémben a Betekints-völgyben található. A pihenést a környék nyugalma, a madarak éneke, a kert, benne tűzrakóhely, hinta, függőágy és a napos terasz garantálja.

Galéria Wellness Vendégház 

Gyönyörű a kilátás a ház udvaráról és az ablakból: a veszprémi vár csodás panorámája tárul elénk. A „szerelem sziget” nevű méltán híres park pár méterre található a szállástól, valamint a Veszprémvölgye és az állatkert is csak egy rövid sétára van.

Wood Apartman Deluxe Belváros

Barátságosan berendezett, kényelmes apartmanban szállhatnak meg a Wood Apartman Deluxe Belváros Veszprém vendégei. Nagyon hangulatos, a klímának köszönhetően pedig még a nyári melegben is hűsölhettek a házban.

Belváros Apartman

A design stúdió apartmanban Veszprém belvárosában, a sétálóutca kellős közepén, mégis csendes udvarban várják a vendégeket. Éttermek és hangulatos kávézók csupán pár percre találhatóak a szállástól.

Ha nyitottak vagytok a kulturális forgatagra egy nagy múltú városban, akkor irány Veszprém. A városnézéshez foglaljatok szállást a Szallas.hu oldalán! >>

A 10 legjobb fesztivál Veszprém környékén 2023-ra >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%