HorvátországNyári vakáció

A világ legkisebb városa Horvátországban, amit egyszer látnod kell

1 perces olvasási idő

Úgy érzed, már mindent tudsz Horvátországról, ismered a legnépszerűbb tengerparti üdülővárosokat és történelmi műemlékeket? De lehet, hogy erről még nem hallottál! Ugyanis a világ legkisebb városa is itt található, az Isztriai-félszigeten: Hum egy egészen apró középkori település, ami időtlen bájával mindenkit lenyűgöz.

A világ legkisebb városa Horvátországban
Utca Humban

A világ legkisebb városa Horvátországban – mit kell tudni róla?

Egy 2001-es népszámlálás szerint Hum lakossága mindösszesen 17 fő volt, 2011-ben pedig 30. Aligha mondható, hogy egy élhetetlen, személytelen hely lenne! A szerény népesség ellenére Hum megkapta a városi rangot, ezért is emlegetik úgy, hogy a világ legkisebb városa, és már a Guniess Rekordok könyvében is így szerepel. Egyébként közigazgatásilag a közli Buzethez tartozik. 

A világ legkisebb városa Horvátországban

Budapestről 5 óra alatt kényelmesen megközelíthető autóval, mivel az Isztriai-félsziget északi részén található. Két másik csodás horvát város, a tengerparti Abbázia és a középkori Motuvn között fekszik.

Hum látnivalói, avagy a horvát Toszkána

Hum nem csak a méretéről ismert, hiszen elbűvölő utcái és az eredeti formában megőrzött házak mind a történelemről regélnek. A városkát nyugatról várfal veszi körül, melynek fennmaradt részeit beépítették a lakóházak falaiba. A központban a házak fölé magasodik az őrtorony, melyet a 16. században építettek. 

A világ legkisebb városa Horvátországban
Az őrtorony és a templom

A város legmagasabb pontján, 300 méter felett helyezkedik el a Mária tiszteletére épült plébániatemplom, ahonnan pazar kilátás tárul elénk a környező dombokra. Ezért is emlegetik úgy Humot, hogy a horvát Toszkána: a gyönyörű táj, a romantikus, keskeny utcák és a kőházak mind az olasz régióra emlékeztetnek.

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol >>

A világ legkisebb városa Horvátországban
Csodás táj veszi körül

Kihagyhatatlan program a román stílusú Szent Jeromos temetőkápolna is, ez a város talán legnépszerűbb látványossága. Értékes, bibliai jeleneteket bemutató falfestményeket és kegytárgyakat csodálhatunk meg benne. Glagolita, azaz ószláv egyházi feliratok is találhatók a kápolnában, mivel Hum a koraközépkortól kezdve glagolita központ volt.

TIPP: Érdemes Humot az Aleja glagoljašán nevű úton megközelíteni. Ez egy glagolita sétány, ahol a glagolita ábécének szobrok állítanak emléket. A 7 km hosszú út Roč várostól indul, és Hum városkapujáig vezet.

Fedezd fel Horvátország rejtett vidékét is >>

Motovun

Motovun

Szállástipp!

Hol érdemes megszállni, ha meg szeretnétek látogatni ezt a különleges helyet? Segítünk: szállások Humban és a közelében!

Hotel Fontana Buzet *** 

Ez a háromcsillagos hotel ennél jobb helyen nem is lehetne: fantasztikus kilátás nyílik a mellette levő dombon magasodó Humra, a várfallal és toronnyal együtt. Hazai viszonylatban leginkább talán a Hotel Kapitány Sümegből a sümegi várra nyíló panorámához lehetne hasonlítani. Saját étteremmel és wellness szolgáltatásokkal rendelkezik, a környéken lehet várost nézni, kirándulni. 

…és a sümegi vár látványa a Hotel Kapitány wellness szálloda medencéjéből

Apartments and Rooms Nela HUM S2 – 1 Br Apts Buzet 

Ha konkrétan Humban szeretnétek megszállni, van rá lehetőség! Ezektől az egyszerű, de remekül felszerelt és barátságos apartmanoktól egy karnyújtásnyira vannak Hum több száz éves házai, műemlékei.

Apartmani Esperia Opatija 

Ha nem Hum lenne a végcél, hanem inkább csak útba ejtenétek a környéken, akkor nem hagyhatjuk szó nélkül a közeli Abbáziát. Ez az apartman olyan, mintha egy kastély lenne, zöldellő parkkal és pálmafákkal körülvéve. Sétatávolságra van a városközpont és a tengerpart is.

Apartman Pino Roč 

Roč autóval mintegy 10 percre található Humtól. Ideális családoknak, bababarát szállás, a dicsérő vendégértékelések pedig külön kiemelik a figyelmes házigazdák által kialakított kis múzeumot, mely hagyományőrző mesterségeket és őseik életét mutatja be.

Hotel Villa Eugenia Lovran **** 

Lovran a tengerparton, és egyúttal az Učka Nemzeti Park szomszédságában található, körülbelül 30 km-re Humtól. Ízlésesen berendezett szobák, wellness szolgáltatások, kilátás a tengerre, reggeli az árban – mi kell még?

Látogassátok meg a világ legkisebb városát, hiszen itt van a szomszédban, és igazán sajátos hangulattal rendelkezik! További szállások az Isztrián >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
83%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
17%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%