Külföldi kalandokRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Virágillatú városnézés Párizsban, Franciaország romantikus fővárosában

2 perces olvasási idő

Mi jut eszetekbe, amikor meghalljátok Párizs nevét? Mit néznétek meg először, ha egy észbontó utazást tennétek a világ legelegánsabb és legromantikusabb városában? Ha hirtelen nincs tippetek, akkor most hoztam 10 szuper helyet, amelyet mindenképp nézzetek meg, ha a francia fővárosba látogattok.

La Maison Rose, a híres Montmartre-i kávézó

Eiffel-torony

Természetesen Eiffel-torony, ha Párizsba érkezünk. Tudtátok, hogy a világ legismertebb épületét építője, Gustave Eiffel először Barcelonának szerette volna megalkotni, de a katalán városnak nem tetszett az ötlet?

Eiffel-torony Párizsban

Végül is Párizsban épült fel nehezen, nagy szélmalomharcok közepette. A 324 méteres torony 1887-es megépítésétől 1930-ig a világ legmagasabb építményének számított és még ma is Párizs legmagasabb és Franciaország 2. legmagasabb építménye.

Nyitva tartás: június 15.-szeptember 1.: 9:00-0:45, nem nyári időpontokban 9:30-23:45.

Tülériák kertje / Jardin des Tuileries

A tülériák kertje a leglátogatottabb és legszebb kertje Párizsnak.

Jardin des Tuileries

A Louvre és a Concorde-tér között található park a kis tavacskáival, szobraival, a park végén pedig egy egyiptomi obeliszkkal abszolút romantikus hangulatot áraszt. A Tüllériák kertjében található a híres Musée de l’Orangerie képtár is, érdemes ide is benézni, ha itt jártok.

Belépő: Ingyenes belépés.

Louvre múzeum / Musée du Louvre

Ha Louvre, akkor mindenki csak rébuszokban tud róla beszélni. Nem véletlenül, hiszen a pekingi Palotamúzeum után a világ 2. leglátogatottabb, legnagyobb, legérdekesebb, és leghíresebb múzeuma.

Louvre éjszakai kivilágításban

Eredetileg 1190-ben épült, Fülöp Ágost parancsára erődítménynek, majd 1750-ben nyílt meg, mint királyi műgyűjtemény. Olyan híres alkotások találhatók itt, mint a Mona Lisa vagy Delacroix festménye, a Szabadság vezeti a népet, Nicolas Poussin alkotása a Szabin nők elrablása (az első változat), és Vermeer Csipkeverőnő festménye. Nagyon híres kiállítási tárgyak a Milói Vénusz, a Szamothrakéi Niké és Hammurapi törvényoszlopa is.

Nyitva tartás: Keddenként zárva. Hétfő, csütörtök, szombat, vasárnap 9:00-18:00-ig. Szerdán és pénteken 9:00-21:45.

Egész nap zárva: január 1., május 1., december 25.

Csak 17:30-ig nyitva: húsvét vasárnap, húsvét hétfő, pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, július 14. november 11.

Jardin des Plantes

Párizs fő botanikus kertje 28 hektáron terül el és 1640 óta vonzza a látogatókat.

Jardin des Plantes

A különleges növényekben gazdag botanikus kert mellett egy kis állatkertnek és egy akváriumnak is otthona a terület. A botanikus kertben tematikus részek is vannak, így találkozhatunk egy Art Deco télikerttel, mexikói és ausztrál üvegházakkal, rózsakerttel több száz rózsafajjal és rózsafákkal. Belépő: Ingyenes belépés, a múzeum belépőköteles. Nyitva tartás: 7:30-17:30, nyáron 7:30-20:00

Montmartre

Montmartre, háttérben a Sacre Coeur templom

Ha nem szeretnétek felmenni az Eiffel-toronyba, akkor érdemes ellátogatni a 130 méter magas Montmartre hegyre, amely Párizs legmagasabb pontja és ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. Számos művész élt és alkotott ebben az inspiratív környezetben, pl. Picasso, Monet, Dali, vagy Van Gogh.

Notre Dame

A Notre Dame számos film és mese alkotóját is megihlette, és ha utána akarunk járni a csodának, akkor Párizsban járva ide látogassunk el.

Notre Dame a Szajna partján

A templom alapkövét amúgy 1163-ban fektette le III. Sándor, ezután 157 évig építették. A Notre Dame tornyaiba azonban ma is fel lehet menni, ahol vízköpő szörnyek mellől élvezhetjük a párizsi panorámát és kereshetjük a szerelmesek titkát.

Belépőjegy (2018): A katedrálisba ingyenes a belépés. A toronytúra EU-s állampolgároknak ingyenes.

Nyitva tartás: átmenetileg zárva

Katedrális: 8:00-18:45 (szombat, vasárnap: 19:15-ig) Túrák a toronyba: 10:00-18:30 (október-március: 17:30-ig). Júliusban és augusztusban péntekenként és szombatonként nyitva 23:00-ig. Egész nap zárva: január 1., május 1., december 25.

Lángokban állt a párizsi Notre-Dame, de sikerült megmenteni a teljes pusztulástól >>

Moulin Rouge

A Pigalle-on, a Montmarte mellett található a világ leghíresebb mulatója, a kánkán szülőhelye, amely 1889-ben épült.

Moulin Rouge

Fellépett itt La Goulue, Josephine Baker, Édith Piaf és Frank Sinatra is. Ha nem csak kintről szeretnénk megnézni a szórakozóhelyet, hanem egy műsort is végignéznénk, akkor a Moulin Rouge weboldalán előre helyet kell foglalni. Az aktuális dátumra szóló jegyárakat megtekinteni, és foglalni itt lehet – a foglalás kötelező.

Nyitva tartás: Show műsorok 21, és 23 órakor, vacsora 19 órakor.

Rodin múzeum / Musée Rodin

Ha mást nem is néznénk meg a Lourve mellett, csak ezt, akkor is teljes lenne a párizsi élmény.

Rodin múzeum

Ugyanis Auguste Rodint a modern szobrászat megteremtőjének tartják. Legtöbb munkája mitológiai eredetű. 6600 szobor található itt, mind Rodin műve és számos szobor a múzeum kertjében tekinthető meg.

Belépő (2018): 10 Euró. 18-25 éves EU-s állampolgároknak 4 Euró. 18 éven aluliaknak ingyenes. A kert és a múzeum október és március között a hónapok első vasárnapján mindenki számára ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-vasárnap 10:00-17:45. Zárva: minden hétfőn, valamint január 1-jén, május 1-jén és december 25-én.

Fondation Louis Vuitton

A modern és lüktető művészet kedvelőinek ajánljuk a Fondation Louis Vuitton-t, Párizs legújabb látnivalóját.

Fondation Louis Vuitton

Ez egy különleges, hipermodern épületben működő modern művészeti múzeum és kulturális központ, amely a Jardin d’Acclimatation park területén helyezkedik el. Nincs állandó gyűjteménye, időszaki kiállításokat tartanak itt. Korunk egyik legismertebb építésze, Frank Owen Gehry tervezte, aki többek között, a prágai Táncoló ház, és több felhőkarcoló megalkotója.

Belépőjegy (2018): 16 EUR. 19-26 éveseknek 10 EUR. 18 éven aluliak számára 5 EUR. 3 év alatt ingyenes.

Nyitva tartás: Változó, ITT megtekinthető.

Luxembourg-kert / Jardin du Luxembourg

A latin negyedben, a Pantheonhoz, és a Párizsi Magyar Intézethez közel található Párizs legnagyobb körbekerített parkja, a Luxembourg-kert.

Luxembourg kert

A park egyedülálló növényvilággal bír, így ebben a mesés környezetben pihenhetjük ki párizsi sétánkat, miközben fantasztikus szobrok között sétálhatunk. Láthatjuk például a New York-i Szabadság-szobor mását és egy csodás Medici-szökőkutat is megnézhetünk. A Luxembourg-kastély előtt lévő tóban a gyerekek miniatűr vitorlás hajókkal játszhatnak, és ha szerencsénk van a parkban lévő szabadtéri koncertszínpadon valamilyen zenei élményben is részesülhetünk.

Belépő: Ingyenes belépés, Nyitva tartás: Változó


Fotók: shutterstock


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%