Külföldi kalandokCsaládi kiruccanás

Wörthi-tó, Karintia egyik kedvenc fürdőtava

1 perces olvasási idő

A Karavankák hegyláncainak tövében, a Karintiai-medencében fekszik a Wörthi-tó (németül Wöthersee), Ausztria egyik gyöngyszeme és népszerű úti célja. Mesés hegyvidéki panoráma, szuper strandok és szálláshelyek, valamint kulturális látnivalók sokasága jellemzi Karintia legnagyobb tavát, amely idén nyáron csak arra vár, hogy felfedezzük.

Wörthi-tó Karintia
Promenád a Wörthi-tó partján

A Wörthi-tó megközelítése

Budapesttől kb. 500 km-re található a gyönyörű fekvésű Wörthi-tó, amelynek partján népszerű üdülővárosok és strandhelyek sorakoznak. Legnagyobb városa Klagenfurt, amely egyúttal a tartomány központja is. A tó túlsó partján találjuk Veldent, de érdemes Pörtschach, Krumpendorf vagy Maria Wörth településeket is felfedezni, ha a környéken járunk.

Kristálytiszta fürdőtavak Ausztriában >>

Wörthi-tó Karintia

Strandok, villák és hajókirándulások

A Wörthi-tó partján egymást érik a strandok. Nem csoda, hogy a több mint 20 kiépített, jellemzően fizetős strand nyáron megtelik élettel, hiszen a víz akár 28 C-ra is felmelegedhet. Télen viszont úgy befagy, hogy akár korcsolyázni is lehet a felszínén. A fürdés után érdemes vízisíre vagy motorcsónakra szállni, a csúszdát kedvelők pedig kipróbálhatják Pörtschach népszerű strandja, a Promenadenbad csúszdáit 1-2 lesiklásért. Aki viszont szárazabb élményekre vágyik, mindenképp vegyen részt egy hajókiránduláson, amelynek során megcsodálhatjuk a parton sorakozó villákat, és felfedezhetünk további városokat is. A sétahajók naponta többször közlekednek Klagenfurt és Velden között, érintve a többi tóparti települést is.

Wörthi-tó Karintia
Elegáns villák sorakoznak a tóparton

TIPP: A Pörtschachban található Werzer-fürdőházat 1895-ben hozták létre. A műemlék épület különlegessége a fűtött vizű tavi medence, aminek köszönhetően a vendégek egész évben kellemesen meleg, 30 fokos vízben fürödhetnek.

Látnivalók a Wörthi-tó körül

Pyramidenkogel kilátó

A Wörthersee kihagyhatatlan látnivalója a Pyramidenkogel kilátó, amely Linden település mellett található. A fából készült kilátótorony 100 méter magas, extravagáns, csavart formája már messziről feltűnik az úton. A több szintes kilátóba panorámalifttel mehetünk fel, tetején 360 fokos körpanoráma tárul a látogatók szeme elé. Egyik irányban a Wörthi-tó türkizkék vize, a másik oldalon pedig a környező hegyek csúcsai sorakoznak. Lenyűgöző látvány!

Panoráma a kilátótoronyból

A Pyramidenkogel kilátó további különlegessége, hogy a fárasztó lefelé lépcsőzést akár meg is spórolhatjuk: a legbátrabbak ugyanis kanyargós csúszdán juthatnak le a földre (külön térítés ellenében).

Árak és nyitva tartás: www.pyramidenkogel.info

Maria Wörth zarándoktemploma

A Wörthi-tó déli partján, egy kiugró kis félszigeten áll Maria Wörth híres zarándoktemploma, a környék emblematikus pontja, amelyről maga a tó a nevét kapta. A késő gótikus épület egy régebbi, román kori templom maradványaira épült 1490-1506 között.

A kis félsziget csücskében áll a zarándoktemplom

Minimundus Klagenfurtban

A tartomány központja három kultúra találkozási pontján fekszik, így Klagenfurtban tetten érhető a karintiai, az olasz és a szlovén hatás is. A város legfőbb látnivalója a Minimundus makettpark, ahol a világhírű épületek kicsinyített másai között sétálva a látogatók néhány óra alatt beutazhatják a Földet. A parkban az összes épület 1:25 arányban van lekicsinyítve, az épületek zöme Ausztriában lévő híres nevezetességek mása, de felfedezhetjük itt Taj Mahal, a pisai ferde torony, a Sydney operaház, a new yorki Szabadság-szobor vagy a budapesti Mátyás-templom mását is.

Wörthi-tó Karintia
Minimundus: A római Szent Péter-bazilika kicsinyített mása

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
82%
Imádom
Imádom
18%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%