Külföldi kalandok

Belvedere palota – világhírű műalkotások Bécsben

2 perces olvasási idő
Belvedere palota, Bécs
Belvedere palota, Bécs

A Belvedere palota egész Európát tekintve kiemelkedő barokk épületegyüttesnek számít, mely a művészet iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan program. Hogy miért? Mert nem egy szimpla múzeumról van szó, hanem Ausztria egyik legjelentősebb galériájáról, ahol olyan világhírű művészek munkáival találkozhatunk, mint Van Gogh, Monet vagy Klimt. Összeszedtük a legfőbb történelmi érdekességeket és praktikus tudnivalókat!

Belvedere palota Bécs
Belvedere palota, Bécs

A Belvedere palota történelme

A Belvedere palotát (vagy kastélyt; így is, úgy is utalnak rá) Savoyai Jenő építtette magának nyári rezidenciaként az 1700-as évek elején. A megbízott Johann Lucas von Hildebrandt volt, a kor „sztárépítésze”. A palota 1723-ban készült el, és a 16. századi korstílusnak megfelelően a grandiózus, pompázatos barokk stílust tükrözi. Miután Savoyai Jenő 1736-ban meghalt, a Belvedere komplexum Mária Terézia tulajdonába került, a Felső-Belvedere palota pedig később Ferenc Ferdinánd lakhelyéül szolgált, egészen 1914-ben bekövetkezett halálig. Magyar vonatkozás, hogy itt hozták meg az Erdély visszacsatolásáról szóló bécsi döntést is a két világháború között.

Belvedere palota Bécs

Bár eleinte csak a Habsburgok művészeti kollekcióját tárolták a palotában, az I. világháború után már galériaként használták. Mára pedig a kontinens egyik legjelentősebb múzeumává nőtte ki magát.

Szállást keresel Bécsben? >>

A komplexum részei: Alsó-Belvedere és Felső-Belvedere

Mielőtt rátérünk a konkrét látnivalókra, igazodjunk el az épületegyüttes részlegei között! Az úgynevezett Alsó-Belvedere volt a nyári rezidencia kastélya, vagyis Savoyai Jenő személyes lakópalotája. Ehhez tartozott a Narancsház és az istálló is. A Felső-Belvedere viszont elsősorban ünnepségek és estélyek színhelye volt. És hogy honnan az alsó/felső megkülönböztetés? A két palotát összekötő hatalmas kert enyhe lejtésű dombon található; felső pontján találjuk a felső palotát, másik végében pedig az alsót. A komplexum minden egyes része pazar látványt nyújt, hát még az itt megrendezett kiállítások!

Belvedere palota Bécs
A Belvedere kertje

A Felső-Belvedere állandó kiállítása

Ha képeket nézegetünk a Belvedere palotáról, a legtöbb jó eséllyel a felső kastélyt ábrázolja, hiszen ez a nagyobb és a díszesebb épület a kettő közül. Ennek megfelelően itt találjuk azt az állandó kiállítást is, mely az Osztrák Galéria legjelentősebb műveit mutatja be, immár 1919 óta. Az állandóan látogatható alkotások közül a legnépszerűbbek Gustav Klimt festményei, melyek közül a „Csók” vagy a „Judit” rengeteg látogatót vonzanak. Itt található a világon a legnagyobb Klimt gyűjtemény!

Belvedere palota Bécs
Klimt leghíresebb műve, a „Csók” a Belvedere múzeumban

Az osztrák mesterművek mellett nemzetközi kincseket is megtekinthetünk, egészen a középkorig visszamenőleg. Van Gogh festmények, és olyan francia impresszionista festők képei is láthatók, mint Monet.

Belvedere palota Bécs

Az Alsó-Belvedere időszakos kiállításai

Míg kívülről a Felső-Belvedere tűnik impozánsabbnak, addig az alsó palotának a belső tere az, ami igazán lenyűgöző. Díszes termei között említésre méltó az Aranyszoba, a Groteszkterem és a híres Márványgaléria is. Az Alsó-Belvedere és a Narancsház ezen termeiben ideiglenes, különleges kiállításokat rendeznek, az istállóban pedig jellemzően középkori műalkotásokat csodálhatunk meg. Jelenleg 2019 szeptemberéig az amerikai művész, Kiki Smith munkáit tekinthetjük meg az elmúlt három évtizedből, de nem ez az egyetlen kiállítás; a teljes repertoárról a hivatalos oldalon tájékozódhatunk részletesebben.

A szerényebb külsejű, ám nem kevésbé jelentős alsó palota

A Belvedere park

A paloták között húzódó park a barokk tájépítészet műremeke, és egyben UNESCO Világörökség is. Az alsó palota melletti Kammergarten régen a palota lakójának magánkertje volt, ahová rajta kívül csak legközelebbi kísérete léphetett be. Ha úgy látjátok, hogy a kert hasonlít Versailles kertjéhez, akkor jól látjátok! A kert szimmetrikus volta miatt, illetve a gondosan formázott sövények, virágágyások, mitológiai lényeket ábrázoló szobrok és szökőkutak miatt érződik a francia hatás; a tervező is a francia Dominique Girard volt. A park több célt is szolgált. Egyrészt itt sétálgathattak és társaloghattak a lakók vagy a vendégek, másrészt lenyűgöző méretével és elrendezésével kifejezte a ház urának hatalmát.

Belvedere palota Bécs

Ha nincs időnk a múzeumot végig járni, legalább tegyünk egy sétát a parkban, mert önmagában az is pompázatos!

Belépő és nyitvatartás

A sorban állás elkerülése végett célszerű előre, online megvásárolni a jegyeket. Több belépő közül is választhatunk, a 3 fő típus az adott részlegre vonatkozik:

Alsó-Belvedere jegy: Az alsó palotára és a Narancsházra érvényes, vásárlástól számítva egy évig használható fel, és egyszeri belépésre jogosít. Felnőtt: 14 euró, diák: 11 euró

Felső-Belvedere jegy: A felső palotára érvényes, vásárlástól számítva egy évig használható fel, és egyszeri belépésre jogosít. Felnőtt: 16 euró, diák 13, 5 euró

Klimt jegy: Az első látogatástól számítva 30 napig érvényes, ezzel látogathatjuk a felső és alsó palotát, illetve a Narancsházat is. Felnőtt: 22 euró, diák: 19 euró

Jó hír, hogy 18 éves korig ingyenes a belépés!

Nyitva tartás: Felső-Belvedere 9:00-18:00, Alsó-Belvedere 10:00-18:00. Pénteken viszont mindkettő este 9-ig tart nyitva!

TIPP: Ha szeretnénk a tömeget elkerülni, érdemes tudni, hogy általában péntektől vasárnapig, délelőtt 11 és délután 2 óra között a legnagyobb a látogatottság, így ha van rá módunk, megpróbálhatjuk elkerülni ezt az időszakot.

Belvedere palota Bécs
A palota előtti ún. tükör-tó

Megközelítés

Mivel a palota a belvárosban található, ezért tömegközlekedéssel könnyedén megközelíthető, és a környéken való parkolással sem kell bíbelődnünk. Az Alsó-Belvedere megközelíthető a 71-es villamossal, ez esetben az „Unteres Belvedere” megállónál kell leszállnunk. A Felső-Belvedere legközelebbi megállója a D vonalú villamos „Schloss Belvedere” állomása, ami közvetlenül a kastély mellett van.

Felső-Belvedere cím: 1030 Bécs, Prinz Eugen-Straße 27

Alsó-Belvedere cím: 1030 Bécs, Rennweg 6.

Szállástippek Bécsben

7 Days Premium Hotel WIEN – Altmannsdorf Vienna ***

7 Days Premium Hotel WIEN – Altmannsdorf Vienna ***

Apartments Maximillian Vienna

Apartments Maximillian Vienna

Hotel Kunsthof Vienna ***

Hotel Kunsthof Vienna ***

Betariel Apartments S22 Vienna

Betariel Apartments S22 Vienna

Hotel Caroline Vienna ***

Hotel Caroline Vienna ***

Royal Resort Apartments Westbahnhof Vienna

Royal Resort Apartments Westbahnhof Vienna

Ha érdekelnek a híres műalkotások vagy a Habsburg történelem, elég csak Bécsig utazni! Még több bécsi szállást itt találtok >>

(fotó shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%