Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásVidéki vendégség

Zagyvaróna rejtélyes fekete hegyeinek nyomában

1 perces olvasási idő

Ha szeretsz túrázni Észak-Magyarország tájain, biztosan hallottál már a zagyvarónai fekete hegyekről, sőt, talán jártál is ott. Ha még nem, akkor neked ajánljuk cikkünket, melyből megtudhatod, mik is valójában ezek a turistacsalogató, különleges fekete hegyek, és hogy mit érdemes még megnézni, ha a környéken jártok.

fekete hegyek zagyvaróna
„Fekete hegyek” Zagyvaróna mellett

Mik a zagyvarónai fekete hegyek?

A Salgótarján és a Medves-fennsík között elterülő tájon, Zagyvaróna falu közelében kell keresnünk a fekete hegyeket. Ezek a képződmények nem is hegyek a szó klasszikus értelmében véve, hanem salakkúpok, melyek az emberi tevékenység nyomán jöttek létre.

Mivel Salgótarján környéke mindig szénben gazdag vidék volt, évtizedekkel ezelőtt itt működött a Magyar Vasötvözetgyár Rt. kohója, ahol ólom- és cinkérc feldolgozása folyt. A munka melléktermékeként képződött salakot óriási futószalagokon szállították el a terület szélén található meddőhányókhoz, ahonnan a mélybe öntötték azt. Ha madártávlatból szemléljük a helyet, láthatóvá válnak az egykori szállítószalagból megmaradt beton tartószerkezetek.

fekete hegyek zagyvaróna
A zagyvarónai salakkúp turistalátványossággá vált

Az évek során a salakkupac egyre nőtt, végül heggyé magasodott, s a zagyvarónai salakkúp mára valódi turistalátványossággá vált, amit érdemes felkeresni. Felmászni rá nem igazán tanácsos, hisz tulajdonképpen ipari hulladék, de „mindent a szemnek, semmit a kéznek” alapon különleges élményt jelent a látványa.

Zagyvaróna tájékán ez az egyik legjobb wellness szálloda: Hotel Narád & Park Mátraszentimre****

Négycsillagos kényelemben pihenhettek a Hotel Narád & Park Mátraszentimre falai között, ha ezt a bababarát szállodát választjátok a Mátrában. Családok, párok, egyéni utazók egyaránt élvezhetik a számos wellness szolgáltatást és a minőségi vendéglátást. 

Mit nézzetek még meg Zagyvaróna közelében?

1. Salgó vára – Salgótarján

A Medves-fennsík magaslatán áll a sok harcot megélt Salgó vára, mely romjaiban is hirdeti a régi nagy időket. Érdemes tenni ide egy túrát, mert a várból csodálatos panoráma nyílik a környező hegyekre és a népszerű Boszorkánykőre, mely szintén egy kiváló célpont. 

fekete hegyek zagyvaróna
Salgó vára

Salgó várának közelében ezt a szálláshelyet ajánljuk: Macskakő Vendégház Somoskőújfalu

A somoskőújfalui Macskakő Vendégház a legtökéletesebb választás, ha családdal szeretnétek felfedezni ezt a tájat. Kerékpárok, nordic walking botok egyaránt elérhetőek a szálláson, az egész napos túra után pedig szaunában pihenhettek. 

2. Hollókő-Ófalu – Hollókő

Hollókő falucskája az UNESCO világörökségi listáján előkelő helyet foglal el, köszönhetően élő palóc hagyományainak. Egész évben érdemes ide ellátogatni és bebarangolni a falu macskaköves utcáit, megcsodálni tornácos házait.


Ha Hollókőn szeretnél megszállni, itt foglalj: Tugári Vendégház Hollókő

Családoknak és pároknak is remek szálláshely a Tugári Vendégház Hollókő, ahol tökéletes falusi hangulatban lesz részetek. Ha baráti társasággal kerestek szálláshelyet Hollókőn, akkor ez a nektek való hely, hisz a ház egyben is kibérelhető. 

3. Remete barlangok – Mátraverebély

Regényes helyszín a mátraverebélyi remetebarlangok sora, melyek a XIII. század óta adtak lakhelyet a pálos rend remetéinek, egészen a XVIII. század végéig. A Szentkúton található barlangok 10 összefüggő részből állnak és két kápolnát, ezek előcsarnokát, konyhát, étkezőhelyiséget, hálóhelyiséget és illemhelyeket is magukba foglalnak. 

fekete hegyek zagyvaróna
Remete barlangok

Ezen a szálláshelyen feledhetetlen élmények várnak: Templomvölgy Resort Mátrakeresztes

Vadászház és templom is volt egykor az impozáns Templomvölgy Resort Mátrakeresztes, ám legkevésbé sem ragadt meg a régmúltban. Modern, minden igényt kielégítő szálláshelyként várja az erdei környezetbe vágyó utazókat. Hogy érdemes kipróbálnod, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hely elnyerte az Év Szállása 2015 – Szakmai Díj Apartman Kategória/ Rusztikus I. helyezését. 

Húzzatok túrabakancsot és keressétek fel a zagyvarónai fekete hegyeket, fedezzétek fel a Mátra legszebb tájait! A szallas.hu oldalán és applikációnkban néhány kattintással le is foglalhatjátok a legjobb szálláshelyet >>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%