Téli tájolóCsaládi kiruccanásÍzkalandKülföldi kalandokRomantikus kikapcsolódás

Karácsony a pincesoron, krampuszok és jégből faragott betlehem – 10 különleges adventi vásár Ausztriában

2 perces olvasási idő
Karácsonyi hangulat a Wörtherseenél

Karácsonyi hangulat és édes-mézes illatok várnak rátok Ausztria csodás városaiban, kastélyaiban, parkjaiban és kolostoraiban. Számos adventi mese válik valóra, ha ellátogattok az osztrákok 10+1 különleges karácsonyi vásárába Bécstől Oberndorfig, Graztól a Fertő tóig. Indulhatunk?

Oberndorf, ahonnan a Csendes éj…elindult világhódító útjára

Mielőtt belevágnánk a nagy kalandba, s megnéznénk, melyek a legcsodásabb adventi vásárok Ausztria-szerte, tegyünk egy gyors kitérőt Salzburg tartományba, Oberndorf falucskáig.

Csendes éj-kápolna Oberndorfban (© SalzburgerLand Tourismus, Fotograf: Eva-Maria Repolusk / eva trifft)

Több mint 200 éve itt csendült fel először a Csendes éj, Szentséges éj cím című gyönyörű karácsonyi dal, amely 2011 óta Ausztria szellemi örökségének része. Az Oberndorfban lévő Stille Nacht múzeum és az angyali Csendes éj kápolna pedig pontosan annak a templomnak a helyén épült, ahonnan 1818 szentestéjén útjára indult ez a karácsonyi himnusz, s plusz kuriózum, hogy a kápolna egész évben nyitva tart, a múzeum viszont csak a hét második felében, csütörtöktől vasárnapig.

Folytassuk utunkat, hiszen Ausztria-szerte apátságok, várudvarok, kastélyok, kertek, történelmi városok terei öltöznek az advent időszakában ünnepi díszbe, s várják a karácsonyra készülő és pihenni vágyó vendégeket. Íme a mi 10-es listánk, a teljesség igénye nélkül!

Mariazell és a világ legnagyobb adventi koszorúja

Úgy méltó, hogy első utunk Mariazell híres zarándokhelyére vezessen, amely már Nagy Lajos király óta a magyarok legnagyobb búcsújáró helye. Mariazell a körülötte lévő gyönyörű hegyek ölelésében, a mesés téli, havas tájban világító jelként tűnik fel adventben.

A Fő téren, ahol a híres bazilika is áll és ahol Európa egyik legszebb adventi vásárát is találjuk, a világ legnagyobb felfüggesztett adventi koszorúja fogadja a látogatókat. A koszorú valóban óriási, 12 méter átmérőjű, 6 tonna súlyú, s rajta számos gyertya sorakozik, hogy az adventi időszak minden napján meggyulladjon egy közülük.

Fraknó vára és a boszorkány 

S ha már a határ közelében barangolunk, érdemes betérni a fraknói várba, ahol tradicionális adventi vásár várja, hogy kipróbáljuk remek kézműves termékeit.

Fraknó vára (fotó: shutterstock)

Az adventi időszakban az amúgy is különleges atmoszférájú vár ilyenkor még misztikusabbá válik. Számos mesés, csodás karácsonyi elem és hagyományos kézműves termék között barangolhatunk, miközben a gyerekeket a vár boszorkánya, Griselda köti le különböző programokkal.

Időpont: 2018. november 30 – december 2.

Nézd meg a fraknói várat éjszakai kivilágításban is! Burgenlandi szálláshelyek >>

Halbturn – osztrák és magyar specialitások

Természetesen a határ mentén számos egykori királyi udvarház és palota is szeret ünnepi díszbe öltözni. Így van ez a halbturni palotával is, amely a Habsburg császári család egyik legkedveltebb nyári rezidenciája és vadászkastélya volt, ma pedig a császári család egyik leszármazottjának magánbirtoka, de emellett népszerű turistalátványosság is.

Halbturn barokk kastélya

A város adventi vásárában az osztrák és magyar ünnepi specialitások hadában fogtok elveszni, miközben puncsot vagy forralt bort kortyoltok, sült burgonyát és pirított gesztenyét falatoztok. A vásárban a gyerekek sem unatkoznak, hiszen pónin lovagolhatnak, vagy kézműves foglalkozáson vehetnek részt.

Levél a Jézuskának – Neusiedl am See

A Fertő tó „fővárosa” valójában egész évben egy pezsgő és nyüzsgő település, nem véletlenül. Aki természetbarát, az minden évszakban megtalálja a táj adta lehetőségeket.

Világítótorony a Fertő tó partján

Az adventi időszakban a település hagyományos adventi faluvá változik, ahol számos koncert és különleges jászolokból álló kiállítás várja a látogatókat. Érdekesség, hogy a városban létezik egy postaláda, amelybe a gyerekek a karácsonyi kívánságaikat dobhatják be, amit persze a Jézuska majd teljesít.

Aki a távolabbi vidékeket is kedveli, azoknak a karintiai tartomány városai is bőséges, adventi meglepetéseket tartogatnak. Elég elutazni Klagenfurtba, amelynek belvárosa egyetlen hatalmas adventi színpaddá alakul át, de Velden festői tópartja is megér egy karácsonyi túrát.

Klagenfurt krampuszai

Hagyományos, mégis különleges hagyományőrző karácsonyi vásárba csöppenünk, ahol a téli napforduló alkalmával krampuszok lepik el az utcákat és űzik ki hangos kolompolással és kerepeléssel a rossz szellemeket.

Krampuszfelvonulás Ausztriában

Itt csodálhatjátok meg Ausztria legnagyobb krampuszfelvonulását és az egész Alpok-Adria térség egyik legszebb adventi forgatagát. A Klagenfurti vízköpő sárkány körül elterülő Neue Platz egyetlen hatalmas karácsonyi vásárrá alakul át, ahol tömjén, puncs, frissen készült karácsonyi kekszek és sült gesztenye édes illata tölti meg a levegőt, az ünnepi díszkivilágítás pedig egyedülállóan meghitt hangulatot varázsol a főtérre.

Szállást keresel Karintia fővárosában? >>

Velden úszó adventi koszorúja

Veldenben találhatjuk a világ legnagyobb úszó adventi koszorúját, amely 80.000 gyertyával ragyogja be a tó vizét. S ha eddig nem szerettétek a karácsony romantikáját, itt biztosan megkedvelitek.

Karácsonyi hangulat a Wörtherseenél

A kivilágított város olyan, mintha angyalok ezrei lámpásukkal őriznék az ünnepre készülő embereket. S a nagy csodálat közepette a Wörthi – tavon angyal- és mesehajózást tehettek, de a városban a pékség, az angyalok postahivatala, a barkácsműhely és számos további kaland várja a kicsiket és nagyokat.

Az ausztriai adventi turnék kihagyhatatlan és klasszikus állomásai természetesen Graz és Bécs környékén folytatódnak. A történelmi hangulat, a kedves boltok, a narancsos-fűszeres illatú kisutcák arra csábítanak, hogy újra és újra fedezzük fel a hagyományos adventi vásárok hangulatát.

Graz és a jégből faragott betlehem

Graz az örök, a kedvenc, a megunhatatlan. Világörökségi óvárosa advent idején különösen gyönyörű és minden évben a klasszikus elemeken kívül számos csodát rejt magában. 14 helyszínen a kis sikátoros utcák, átjárók, udvarok adventi hangulata utánozhatatlan.

Érdemes a sétát a grazi városházán díszelgő óriási adventi naptártól kezdeni, majd megkeresni a közel 50 tonna kristálytiszta jégből kifaragott betlehemet. De aki romantikus stájerországi hangulatra vágyik, látogassa meg a Graz fölé magasodó Sclossberget, ahol hamisítatlan stájer termékeket kínáló karácsonyi piacot talál.

Tölts el egy hosszú hétvégét Grazban! >>

Hadres – advent egy pincesoron

Ugye, hogy nem hallottatok még olyat, hogy egy pincesoron rendezzenek adventi vásárt? Nos, akkor itt a lehetőség, hogy megismerjétek nem csak Európa, de a világ legnagyobb pincesoron megrendezett adventi forgatagát Hadresban.

Festői környezet és saját kézzel készített termékek, ételek és italok várnak itt titeket. A forralt bor mellé zenei programok, felolvasások járnak és gyerekprogramokat is tartogatnak.

Heiligenkreuz – Advent az apátságban

Egy igazi kuriózum a heiligenkreuzi adventi vásár, hiszen az apátság udvarában 35 kolostor kínálja természetes alapanyagokból készített termékeit.

A misebortól kezdve az exkluzív specialitásokon át, mint a gerasi kolostor fánkja vagy a kézműves sörök, harangjáték, gyerekeknek barkácsolás és természetesen sok vallási program várja a látogatókat.

A bécsi hógömb története

Végül egy örök klasszikus következik, Bécs, ám ezúttal egy újszerű nézőpontból. Talán az osztrák főváros remek adventi programkínálatát, fantasztikus vásárait, jégfolyosóit, Schönbrunn mesés kastélyát senkinek nem kell bemutatni. Ezért most csal egyetlen egy dologra hívnánk fel a figyelmet: ha Bécsben jártok a karácsony előtti időszakban, látogassatok el a bécsi hógömb múzeumba (Schumanngasse 87).

Bécsi hógömbök

Ugyanis az eredeti bécsi hógömböt, amely a mai kis ajándék hógömbök elődje, 117 éve találta ki egy bécsi, sebészeti műszereket készítő mesterember, miközben a villanykörte tökéletesítésével próbálkozott. A találmányért a mestert még Ferenc József is kitüntette. Így született meg ez a különleges ajándéktárgy, melyben mindig megvalósul az álom, a hóesés és a fehér karácsony.

És neked melyik adventi vásár lesz idén a kedvenc?

Ha szállást keresel Ausztriában, itt tudsz válogatni a jobbnál jobb helyek közül >>

/fotók: shutterstock/

 



Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%