BalcsiBudapest és környékeProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Vörösen pompázik a horizont – 12 hely Budapesttől a Balatonig, ahol a legszebb a naplemente

2 perces olvasási idő

Az egyik legszebb természeti kincs a világon egy olyan látvány, ami semmi pénzbe nem kerül: a naplemente. A romantikázó párok éppúgy szeretik, mint azok, akik csendes elmélyülésre vágynak. A narancsszínű horizont segít emlékezni arra, hogy milyen szép is a természet, és milyen nagy a világ körülöttünk! Mutatjuk, melyek a legszebb naplemente helyek Magyarországon: szervezzetek kirándulást, amelyet napnyugtás panoráma koronáz meg – télen is! 

Vörösen pompázik a horizont – 12 hely Budapesttől a Balatonig, ahol a legszebb a naplemente
12 hely Budapesttől a Balatonig, ahol a legszebb a naplemente

Hol található a legszebb naplemente Budapesten? Mutatunk 6 tippet:

Gül baba türbéje: a romantika kertje

Inspirációra vágysz egy különleges atmoszférájú helyen, vagy a szerelmeddel szeretnél egy romantikus rózsakertben sétálgatni? Irány Gül baba türbéje, amit érdekes módon sokan nem ismernek, pedig az egyik legszebb hely Budán. A Rózsadomb aljában található műemlék felől messzire ellátni Pest irányába, ahogy a táj narancsvörösben izzik. Mióta felújították, pláne érdemes ide ellátogatni, függőkertjével kész kis oázisnak számít a főváros forgatagában.

Vörösen pompázik a horizont – 12 hely Budapesttől a Balatonig, ahol a legszebb a naplemente
Gül baba türbéje

Hármashatárhegy: panorámás kirándulóhely 

Ti is úgy vagytok vele, hogy a naplementét legjobban a természetben lehet élvezni? Szerencse, hogy a Budai-hegység több lehetőséget is nyújt. Az egyik legszebb naplemente Budapesten az Árpád-kilátóból látható, 360 méteres magasságból. A kilátó pihenőhelyként is funkcionál, miközben pazar kilátást nyújt a környező hegyek vonulataira, az ezüstként kígyózó Dunára és Buda távoli, apró házaira. Megközelíthetitek az Országos Kéktúra vonalán Fenyőgyöngye felől.

Vörösen pompázik a horizont – 12 hely Budapesttől a Balatonig, ahol a legszebb a naplemente
Hármashatárhegyi panoráma

Gellért-hegy: a klasszikus választás

A Gellért-hegyre nem csak a legszebb naplemente miatt érdemes ellátogatni, hanem önmagában a panoráma miatt is. Parkos részein andalogni ugyanúgy kellemes kikapcsolódás, mint a kilátópontjairól a vörös horizontot bámulni a Duna vagy a Lánchíd felett. Népszerű a randizók körében, de egy kis csöndes, magányos merengésre is tökéletes helyszín!

Vörösen pompázik a horizont – 12 hely Budapesttől a Balatonig, ahol a legszebb a naplemente
Naplemente a Gellért-hegyről 

Halászbástya: vörösen ragyog a Parlament

Nem lenne teljes a lista a Halászbástya nélkül – de a Budai Vár is megteszi – ha a Dunát és a Parlamentet szeretnétek naplemente idején megcsodálni. A kettőt össze is köthetitek, például indítsátok a sétát a vártól, és végződjön a Halászbástyánál. Tény, ez nem tartozik a legcsendesebb helyek közé, így ha ez eltántorítana, inkább próbáljatok hétköznap menni.

Vörösen pompázik a horizont – 12 hely Budapesttől a Balatonig, ahol a legszebb a naplemente
Halászbástya

Feneketlen-tó: egy darabka nyugalom

Ha nem a belváros szívében keresitek a legszebb budapesti naplemente helyét, akkor ajánljuk figyelmetekbe a Feneketlen-tavat. A 11. kerületben, a Kosztolányi Dezső tér közelében terül el a 4-5 méter mély tó, igazi zöld környezetben. Mindegy, hogy a nyári meleg estéken ejtőznétek a partján, vagy a csípősebb napokon keresnétek fel: innen nem csak szépséges a napnyugta, de békés is.

Vörösen pompázik a horizont – 12 hely Budapesttől a Balatonig, ahol a legszebb a naplemente
A Feneketlen-tó

Pesti rakpart: látkép a legszebb épületekre

Nem kell ám eldugott helyekre vadászni, a központban is csodaszép naplementére bukkanhattok! A pesti rakpart több szakaszáról is mesés rálátásotok lesz Budapest legikonikusabb épületeire, amint a lemenő Nap fényében fürdenek. Klassz hely például a Lánchíd és Margit híd közt fekvő szakasz, bár jellemzően eléggé nyüzsgő is. De a Rákóczi híd és Petőfi híd közt húzódó Lechner Ödön fasort, vagy a Bálna mellett található parkos, kutyasétáltatós Nehru-partot is említhetjük, ha nyugisabb helyre vágytok. 

Vörösen pompázik a horizont – 12 hely Budapesttől a Balatonig, ahol a legszebb a naplemente
Naplemente a pesti oldal felől

Szállások Budapesten >>

És mi a helyzet, ha a balatoni naplemente a cél? Íme – 6 festői hely a Balatonnál:

Tihany: a csodás fekvésű település

Félsziget is, magas is, innen csak szép lehet a naplemente! Ha a tihanyi naplementét üldözitek, legjobb, ha felsétáltok az apátsághoz, hisz innen az igazi a kilátás. Gyönyörködjetek a templomtornyon megcsillanó sugarakban, miközben sárga és bíbor színekben játszik az ég, és nézzétek, ahogy a Balaton vize fokozatosan elhalványul a sötétedésben.

Vörösen pompázik a horizont – 12 hely Budapesttől a Balatonig, ahol a legszebb a naplemente
Előtérben a Tihanyi Apátság 

Kőröshegy: ahol az ország leghosszabb hídja ível

A Balaton déli partjával párhuzamosan futó Völgyhíd igazi mérnöki remekmű, bár minket ez most inkább esztétikai szempontból érdekel. Ha itt búcsúztok a lemenő Naptól, egészen fantasztikus látványban lesz részetek! Autóval is áthajthattok a viadukton a megfelelő órában, de az igazi élmény, ha gyalogosan keresitek fel, és lentről csodáljátok meg. 

A Kőröshegyi Völgyhíd naplementében

Balatonboglári Gömbkilátó: narancsszínű körpanoráma

Ha az egész Balatonra szeretnétek rálátni a magasból, amikor a nap lebukik a horizont mögé, nem kérdés, hova kell menni! A 165 méter magas Várdombon lévő Gömbkilátó rendhagyó szerkezete, a piknikezésre alkalmas domboldala és persze a lenyűgöző panorámája sokakat csábít. Itt olyan balatoni naplemente tárul az ember szeme elé, hogy szinte kedvünk támad megfesteni.

Gömbkilátó naplemente idején

Hegyestűi kilátó: Balaton-felvidéki napnyugta

Kirándulásnak is remekül beillik a Zánka és Monoszló közt magasodó, különleges Hegyestű. A 337 méter magas hegy teteje lényegében egy bazaltkúp, és itt kapott helyet a kilátó. Innen a Balaton-felvidék tárul elétek, ameddig csak a szem ellát – és ha ehhez jön még hozzá a napkelte vagy napnyugta, hát garantáltan csodálatos látványban lesz részetek. Ráadásul van egy kifejezetten nyugodt légköre a helynek. Túrára fel! 

Hegyestű

Szigliget: vörösen izzanak a tanúhegyek

Szigliget látképét a környező tanúhegyek uralják, ahogy időtlen méltóságot sugározva magasodnak a környéken. Szigliget felől például Badacsonyra és a Szent György-hegyre is remekül rálátni. No persze az csak az egyik irány, mert a másikban maga a Balaton tárul elétek, főleg ha a szigligeti várból néztek szét. Irány a szigligeti hegytető és egy mesés balatoni naplemente!

A szigligeti vár

Somlyóhegy, Alsóörs: gyönyörködjetek a riviérában

Nem, most nem a siófoki riviéra nyüzsgésére vágyunk, hanem az alsóörsi riviéra meseszép látványára, a magasból! A Somlyó-hegy 228 méter magas, és az itt található kilátóból az egész település és a Balaton is fantasztikusan belátható. Másszatok fel a kilátóba sötétedés előtt, és az egyik legszebb balatoni naplemente lesz a jutalmatok!

Panoráma a Somlyó-hegyi kilátóból

Az összes szállás a balatoni régióban >>

Persze sok-sok hely van még az országban, ahol a lemenő Nap varázsát megtapasztalhatjátok. Érdemes vízparti helyekben gondolkodni, vagy olyan magaslati kilátópontokat felkeresni, ahonnan klassz panoráma nyílik a tájra. Hogy hol találtok ilyeneket? Segítünk: összeszedtük az összes kilátót Magyarországon, térképpel >>

Ha a természetbe vágytok, kössétek össze a naplemente-vizslatást egy kellemes túrával, ha pedig épületek, műemlékek és romantikus utcák közt búcsúznátok a Nap utolsó sugaraitól, akkor csapjatok hozzá egy kiadós városnézést is! Szállások országszerte >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%