Külföldi kalandok

Bizarr szállások a világon – 13 börtönhotel

2 perces olvasási idő
Börtönhotel

Nem ritka jelenség, hogy egy adott hotelt egy olyan épületben alakítanak ki, aminek régen egészen más rendeltetése volt; például biztosan hallottatok már malom szállásokról vagy nemesi kúria szállásokról. Itt azonban még nincs vége a sornak, ugyanis bármilyen bizarrnak tűnik elsőre, egykori börtönökben is éjszakázhatunk! Szállása válogatja, hogy mennyire érződik a börtön hatása a berendezésen és a stíluson: van, ahol alig lehet észrevenni, de olyan is akad, ahol szinte egy az egyben átélhetjük, milyen lehet rácsok mögött aludni (persze mindeközben azért minden komforttal el vagyunk látva.) Íme 13 izgalmas börtönhotel az ötcsillagostól az egyszerűbb hostelekig, 4 kontinensen keresztül!

Börtönhotel
Jail Hostel Ottawa, Kanada

13 börtönhotel a nagyvilágban

Het Arresthuis Roermond **** (Hollandia)

Ez az egykori holland börtön igazán kikupálódott! A hotel neve szószerinti fordításban is azt jelenti, hogy letartóztató ház. Bár a közösségi terekben egyértelműen érezhető, hogy ez valaha börtön volt, és a szobák is a cellákban kerültek kialakításra, ma már teljes luxus vár, elegáns stílussal és modern berendezéssel. A komfortunkat szolgálja a szobákba beszerelt klíma, a fitneszterem és a wellness részleg is. A börtönhotel saját éttermében pedig helyi fogásokat is kóstolhatunk. 

Hostel Celica Ljubljana (Szlovénia)

A hajdan börtönként funkcionáló épület most egy barátságosan és stílusosan berendezett hostelként várja a vendégeket. Összesen 29 szobából áll, saját étteremmel rendelkezik, és ingyenes wifit biztosít. Az elhelyezkedése nagyon praktikus, hiszen Ljubjana több látnivalója is sétatávolságon belül elérhető, például a Sárkány-híd vagy a Városháza tér. Ha egy különleges hangulatú, ám pénztárcabarát szállást kerestek a szlovén fővárosban, meg is találtátok a befutót!

The Liberty, a Marriott Luxury Collection Hotel, Boston ***** (Amerika)

Bizony, ötcsillagos szállodát is lehet börtönből létrehozni! Eredetileg 1851-ben épült, manapság pedig felújított luxussal várja az itt megszállókat. Csaknem 300, klímával felszerelt és letisztult stílusú szobával rendelkeznek, amelyek egyáltalán nem emlékeztetnek cellákra. Persze azért van, ahol érezni még a börtön atmoszférát, például az étterem saját bárjában. A lokációra sem lehet panasz: közel a központ és persze a tengerpart is, a Harvard Egyetem pedig mindössze 10 perc a hoteltől. 

Lloyd Hotel Amsterdam *** (Hollandia)

Egy újabb izgalmas múlttal rendelkező börtönhotel Hollandiában, ezúttal a nyüzsgő fővárosban. Az épület a II. világháborúban menedékhely volt, majd börtön a felnőtteknek, utána pedig javítóintézet a fiataloknak. Akad olyan szoba, amin kevésbé érződik a börtönhatás, de olyan is, ahol nagyon autentikus élmény eltölteni egy-két éjszakát. Az amszterdami Central Station vasútállomás 10 perc alatt elérhető, így roppant előnyös az elhelyezkedése. 

Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet Istanbul (Törökország)

Nem csak Nyugat-Európában és Amerikában találunk börtönhotelt! Isztambul egyik legpatinásabb szállodája is különleges múltra tekint vissza; 1918-ban építették börtönnek. Ma a rendelkezésünkre álló 65 szoba mindegyike hangulatos és dekoratív, cseppet sem börtönszerű. Lazíthatunk a fitneszteremben, a spa részlegen vagy a szaunában is. Szinte közvetlenül a Hagia Sophia mellett található, így 2 perc sétával megközelíthetjük az egyik legjelentősebb bizánci bazilikát.

HI Ottawa Jail Hostel Ottawa (Kanada)

Kanada is kiveszi a részét a mókából! A fővárosban található Jail Hostel (azaz szószerint: börtön hostel) eredetileg börtön volt, csak 1972-ben zárták be. A hostel szinte teljesen az eredeti börtöni állapotokra emlékeztet – ettől persze még kényelmesek és tiszták a szobák, csak kissé szűkösek az egy- és kétágyasak.

Barabas Lucerne (Svájc)

Ismét egy olyan szállás, ahol még viszonylag erősen érezhető, hogy egykor börtön működött itt. A helyet 2018-ban újították fel, de a cellákat megőrizték eredeti formájukban, így a szobák sem éppen tágasak. A börtönhotel Lucerne óvárosában található, csupán 48 km-re a zürichi repülőtértől. 

Malmaison Oxford **** (Anglia)

Boston után íme még egy híres egyetemváros, ahol börtönhotelben szállhatunk meg. A Mailmaison viktoriánus korabeli börtönként működött, de mára ez talán csak a külsejében fedezhető fel. A 95 szobás, ötcsillagos szálloda saját étteremmel, parkolóval és kerthelyiséggel rendelkezik. Cellából átalakított luxusszoba Oxford történelmi belvárosában – mi kell még?

Hotel Katajanokka, Helsinki, A Tribute Portfolio Hotel Helsinki **** (Finnország)

1837-ben még börtönként működött a mai Hotel Katajanokka, így erre is mondhatjuk, hogy „ha a falai mesélni tudnának”! Jelenleg 106 darab, négycsillagos minőségnek megfelelő kényelmes szobával várnak, de az alap elrendezésen látszik, hogy egykor börtön volt. És mivel Finnországról van szó, természetes, hogy a hotel szaunával is rendelkezik! A szállás a belvárosban található, és a Helsinki katedrális csak egy negyedóra sétára van tőle.

Jailhouse Accommodation – Hostel Christchurch (Új-Zéland)

Még a tündék és hobbitok földjén, azaz Új-Zélandon is találunk izgalmas börtönhotelt. Pontosabban hostelt, aminek az épületét 1874-ben építették, de azóta persze felújították. Bár a szállás belülről tükrözi börtön-mivoltát, mégis modern berendezéssel és fiatalos stílussal vár. Összesen 35 szobában szállhatunk meg. 10 perc a vasútállomás, de előzetes egyeztetés alapján reptéri transzferszolgáltatást is nyújtanak. 

White Jail at Koh Tao Hostel Koh Tao (Thaiföld)

A White Jail, azaz Fehér Börtön nevű szállást egy kis szigeten találjuk Thaiföld partjai mellett. 1933-tól 1947-ig politikai börtönként funkcionált, és mivel szigeten helyezkedik el, feltételezhetjük, hogy innen aligha szöktek meg a rabok… Manapaság az apró, paradicsomi sziget vonzza a nyaralni vágyó turistákat. 12 cellát idéző, ám jól felszerelt szobában szállhatnak meg az ide látogatók.

Fremantle Prison YHA Fremantle (Ausztrália)

Hallottatok már olyan szállásról, ami nem csupán börtönből lett átalakítva, de egyben az UNESCO Világörökség része is? Az Ausztrália nyugati felén található Fremantle márpedig ilyen; a börtönt 1850-ben építették, manapság pedig hostelként működik. Az igazán bátrak alhatnak valódi cellákban, de aki nem szívesen vállalkozik ilyesmire, az is nyugodtan ellátogathat ide, mert egy külön szárnyat építettek, ahol saját fürdővel ellátott, luxusabb jellegű privát szobák is várnak.

Jailhouse Inn Newport ** (Amerika)

A Rhode Island államban található Newport egyik hotele is az ex-börtönök sorát erősíti. A Jailhouse Inn 1772-ben épült, és akkoriban még rendőrőrsként, illetve börtönként működött. Most 23 kényelmes szobával várja a bevállalós kedvű vendégeket, a város központjában. 

Börtönhotel
Jailhouse Inn Newport **

Ha szívesen kiléptek a komfortzónátokból, egyszer próbáljatok ki egy börtönhotelt! Garantáltan izgalmas élmény lesz!

További szállásokat találtok a szallas.hu oldalán >>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%