Wellness + HotelekCsaládi kiruccanásKastélyok és várakRomantikus kikapcsolódás

Kúria vagy kastély? Nyaralj egykori nemesek házában!

2 perces olvasási idő
Tarnóca Kúria Soponya

Kúria vagy kastély? – merül fel megannyiszor a kérdés. Nem mindenki számára egyértelmű, melyik mi. Igyekszünk tiszta vizet önteni a pohárba és természetesen ajánlunk figyelmetekbe a Szallas.hu oldalán is elérhető kúria szállásokat is!

kúria vagy kastély
Lőke Kúria Vendégház Taliándörögd

Mi az a kúria? Miben különbözik a kastélyoktól?

Nemes egyszerűséggel a kúria, avagy nemesi udvarház a vidéki köznemesség lakhelye volt. Meglehet, előfordult, hogy egy főnemesi család építtetett vidéken is egy-egy szerényebb lakot. A kúriák fénykorukat a XVIII-XIX. században élték. A legismertebb kúriatulajdonosok közt tudjuk Berzsenyi Dánielt, Kazinczy Ferencet vagy akár Kossuth Lajost. A kúriák mérete pár száztól akár több száz négyzetméterig terjedt. Körülöttük birtok terült el, amit a gazdálkodásból élő köznemesi réteg többnyire feudális módon, jobbágyok révén műveltetett.

kúria vagy kastély
Svatics Kúria Szentgáloskér

Társasági élet, hanyatlás, új funkció

Mivel a kúriák sokszor a világ körforgásától elzárt, kisebb településeken bújtak meg, lakóik örömmel vették a vendégjárást. Ilyenkor szereztek tudomást a zajló életről. Igyekeztek minden alkalmat megragadni a társasági összejövetelekre. A történetnek persze van kevésbé romantikus oldala is: a köznemesség és a kúriák első lejtmenetét a feudalizmusba ragadtság okozta, a kegyelemdöfést a II. világháborút követő államosítás adta meg. Az utóbbi időkben azonban számos nemesi udvarház talált új gazdára, majd új funkcióra a turizmusban. Sok közülük szálláshelyként működik. A Szallas.hu oldalán több szállásból válogathattok. Ezek közül álljon itt néhány!

Kúria és udvarház szállások Magyarországon

(A szálláshely oldala elérhető a nevére vagy képekre kattintva)

Bagolyvár Fogadó Zirc

A regényes nevű Bagolyvár barokk műemlék és a városba visszatelepülő ciszterciek első szállása volt. A ma szálláshelyként működő épület 5 szobájában 21 vendég szállhat meg. A Zirci Arborétum és a Ciszterci Apátság látogatóközpontja mellett kőhajításnyira vannak az eplényi sípályák is.

kúria vagy kastély
Bagolyvár Fogadó Zirc

Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont

A Tokaj környéki Mád ismert boráról, nemrég példásan helyrehozott zsinagógájáról, valamint erről a szálláshelyről. Az eredetileg az 1890-es években a Hegyalja-Mádi Takarékpénztár épületének szánt „kúria” 24 szobájában 44 vendég fér el. Konferenciatermeiben 130 fő is elfér.

Mádi Kúria Hotel*** és Rendezvényközpont ***

Tarnóca Kúria Soponya

Az 1910-es évek nosztalgiáját és XXI. század kényelmét ígéri az M7-esről könnyű szerrel megközelíthető szálláson. A XIX. században emelt, klasszicista udvarház 8 szobájában 20 vendég szállhat meg, de alkalmas rendezvények megtartására is.

kúria vagy kastély
Tarnóca Kúria Soponya

Lőke Kúria Vendégház Taliándörögd

A Balaton-felvidéki zsákfaluban található szállás vendégépületét egy régi istállóból alakították ki. Öt fürdőszobás szobájában tizenhatan férnek el. Ami a környék látni- és tennivalóit illeti, a Balaton-felvidék önmagáért beszél.

Lőke Kúria Vendégház Taliándörögd

Svastics Kúria Szentgáloskér

Provence-i stílus a XVII. századból, Somogyban, a kúriák „hazájában”. Három szobájában 6 vendég fér el. A környező dombság és ház háborítatlan nyugalmat ígér. Zsongás gyanánt azonban közel a Balaton, Kaposvár vagy éppenséggel az igali gyógyfürdő.

kúria vagy kastély
Svatics Kúria Szentgáloskér

Rákóczi Kúria Tállya

A tokaji borvidéken található Tállyán található barokk udvarház az 1670-es években épült. A 9 szobás, 20 férőhelyes szállás rendezvények és konferenciák rendezésére is alkalmas. Tállyáról kiindulva könnyűszerrel fedezhetitek fel a Tokaj-Hegyalja borvidéket.

Rákóczi Kúria Tállya

Hercegasszony Birtok Mezőtúr

Az Alföldön, a Körösök vidékén található ez a ’30-as évek nemesi hangulatát idéző kúria. „Távol az utaktól és a város zajától, a régmúlt idők egy szelete elevenedik meg fiatalos, modern köntösben” – ígérik a 17 szobában 50 vendégnek helyt adó szállásról.

kúria vagy kastély
Hercegasszony Birtok Mezőtúr****

Balogh-Szatmári Kúria Hajdúszoboszló

Az alföldi fürdőváros határában áll ez 4 szobás, 8 férőhelyes szállás. Körülötte egy majd’ két és fél hektáros erdős-gyepes terület. Az egész évben nyitva tartó szálláshelyről könnyen elérhető a hajdúszoboszlói gyógyfürdő és Debrecen.

Balogh-Szatmári Kúria Hajdúszoboszló

Takler Kúria Szekszárd

A szekszárdi borvidékre invitál ez a különleges szállás. Kilenc szobájában jelenleg 20 vendég fér el, de a tulajdonosok tervezik a bővítést. Szekszárd csodás városka, borvidéke varázslatos táj. A borai pedig… Döntsétek el ti, ha ide utaztok!

Takler Kúria, Szekszárd

Batthyány Kúria Zalacsány

Bizonyára örülne neki a Batthyány család is, ha látná, hogy itteni, teljesen felújított házukból milyen szállás lett. A 20 szobás, 60 férőhelyes épület tágas parkkal, modern lobbival, saját étteremmel és wellness szolgáltatásokkal várja vendégeit.

Batthyány Kúria Zalacsány****

Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar Lajosmizse

„Még ki sem száll az autóból, de máris elárasztja a nyugalom” – állítják az alföldi szállás tulajdonosai. A Budapesttől mintegy órányi autóútra található szálláshely 58 szobában 100 férőhelyet kínál. Még több lovasudvar Magyarországon >>

Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar, Lajosmizse

Bornemisza Kúria Wellness Apartman Tiszabecs

Az 1932-ben épült kúria több felújításon átesve, korhűen restaurálva várja vendégeit 5 apartmanjában. Hatalmas udvara a Tisza-partig tart. Az magyar-ukrán határ közelében található szállás bababarát és kínálnak wellness szolgáltatásokat is.

Bornemisza Kúria Welness Apartman Tiszabecs

Andrássy Rezidencia Wine & Spa Hotel Tarcal*****

Az Andrássyak egykori rezidenciája igazi kastélyszálló, sőt, Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodája. A tarcali szálláshely igényesen berendezett 41 szobájában 90 vendég fér el. Bababarát szálláshely. Étterme szintén a környék élmezőnyéhez tartozik.

Andrássy Rezidencia Wine & Spa Hotel Tarcal*****

Bodrogi Kúria Wellness Hotel Inárcs

A Budapesthez közeli kastélyszálló 44 szobájában 105 vendég is elfér. A századfordulós hangulatot idéző szálláshely kínál wellness-szolgáltatásokat, külső és belső medencét, teniszpályát.

Bodrogi Kúria Wellness Hotel Inárcs****

Kúriák és kastélyok mint látnivalók

Nem csak szálláshelyként üzemelnek kúriák vagy kastélyok ma Magyarországon, hanem nem egy közülük látogatóközpontként működik. Álljon itt néhány példa! A már fentebb idézett Kossuth Lajos monoki szülőházát eredetileg az Andrássyak emeltették. Ma múzeum. Közel Tokaj-Hegyalja borvidékéhez. Hasonlóképpen Berzsenyi Dániel niklai otthona. Az 1811-ben épült kúria az 1950-es évek óta a „Niklai Remete” életét bemutató múzeum. Középkori angol és skót kastélyok építészetét idézve épült a nádasdladányi Nádasdy-kastély. A kastély jelenleg felújítás alatt áll, de hamarosan újra megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Fertődi Esterházy-kastély

Aligha kell bemutatni a fertődi Esterházy-kastélyt. Az igazi nagyvilági, barokk udvartartású főúri kastély felújítva várja látogatóit. Egyik legnagyobb hazai barokk kastélyunk a gödöllői Grassalkovich-kastély. A pompás épületegyüttes 2011-ben Magyarország uniós elnökségének egyik helyszíne is volt. Kiállítása egész évben látogatható.

Ha csak látogatnátok kúriát vagy kastélyt, a közelükben a Szallas.hu kínálatában mindig találtok megfelelő szálláshelyet! >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%