Eldugott kirándulóhelyekBarátokkalCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekKutyás-cicás tekergésNyári vakációŐszi élményszüretRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Miért egészséges a kirándulás? – 5 hangulatos túratipp kezdőknek

1 perces olvasási idő

Jobb állóképességre és kevésbé stresszes napokra vágysz? Talán nem is gondolnád, milyen nagy segítséget nyújthat ebben a kirándulás. A következő 5 túratipp kezdőknek is ajánlott, ráadásul összegyűjtöttük azt is, miért olyan egészséges a kirándulás.

Miért egészséges a kirándulás? – 5 tipp, amit érdemes fogadnod

Az elmúlt években több kutatás is rávilágított arra, hogy a testünkre és pszichés állapotunkra is nagyszerűen hat a szabadban eltöltött idő. Kapd elő a hátizsákod, mutatjuk, miért egészséges a kirándulás amellett, hogy a napsütésben feltöltheted a D-vitamin raktárakat!

1. Segít a vércukorszint stabilizálásában

A szénhidrátanyagcsere-zavarok esetében kulcsfontosságú szerepet játszik a rendszeres mozgás. Ha gyakran kirándulsz, a vércukorszintben és az inzulinérzékenységben is javulást tapasztalhatsz. A táskádban mindig legyen bőséges folyadék, és gyors felszívódású szénhidrát.

2. Kevesebbet stresszelsz

Egy erdei sétának köszönhetően megszabadulhatsz a feszültségtől, ezáltal a vérnyomásod is kedvezően alakul. Válassz egy csendes kirándulóhelyet, ahol szinte harapni lehet a friss levegőt, és meglátod, a gondolataidat is sokkal könnyebben rendezheted

3. Jót tesz a levegőváltozás

A levegőváltozás sok tüdő és bőrproblémára is kedvező hatással van, gondoljunk csak pl. a lillafüredi Oxigén sétaútra, amelyet klimatikus gyógyhelyként tartanak számon.

Miért egészséges a kirándulás? – 5 hangulatos túratipp kezdőknek

4. Segíti az optimális testsúly elérését

Kirándulni túlsúllyal is lehet, csak arra kell ügyelni, hogy mindig az edzettségünknek megfelelő távot és terepet válasszunk hozzá. A rendszeres kirándulás növeli az állóképességet, segíti az optimális testsúly megőrzését, illetve elérését, miközben szebbnél szebb tájakkal ismerkedsz meg.

5. Erősödnek az izmok

Kirándulás közben olyan izomcsoportokat is mozgásra késztethetünk, amelyek eddig jórészt pihentek. Amint edzettebbé válnak a vázizmok, javul az egyensúlyérzék is, és a mozgásszegény életmód következtében kialakult hátfájdalom is mérséklődhet

5 túraútvonal kezdőknek, ami megszeretteti veled a kirándulást 

Most, hogy már tudod, hogy miért egészséges a kirándulás, ideje kigondolni, milyen látnivalókat keress fel legközelebb. A következő 5 túratippet kezdőknek is ajánljuk, sőt, igyekeztünk őket úgy kiválogatni, hogy akár gyerekekkel is útnak indulhass. 

A szomolyai kaptárkövek nyomában

Szomolya határában található a 132 darab legendás kőfülke, az itt kialakított tanösvény kb. 30 perc alatt kényelmesen körbejárható, néhol azonban lépcsőzésre kell számítani. 

A tanösvényen információs táblákat helyeztek el, melyek a kaptárkövekről mesélnek a látogatóknak.

Miért egészséges a kirándulás? – 5 hangulatos túratipp kezdőknek
Szomolyai kaptárkövek

Foglalj szállást a közelben >>

Séta a balatonboglári Várdombon

A balatonboglári Várdomb ideális úti cél kezdő túrázóknak. A Gömbkilátó és a közelmúltban kialakított 500 méter hosszú lombkoronasétány különleges élményekkel várják a kirándulókat.

Amellett, hogy mesés balatoni kilátással ajándékoznak meg, a kihelyezett tábláknak köszönhetően többet tudhatsz meg a Várdomb, a Balaton és a vízgazdálkodás történetéről.

Miért egészséges a kirándulás? – 5 hangulatos túratipp kezdőknek
Balatonboglári lombkoronasétány

Top szállások Balatonbogláron >>

Időutazás a visegrádi Salamon-toronyban

A Salamon-torony a visegrádi erődrendszer része volt, katonai célokat szolgált, valamint ispáni és királyi szálláshely volt. A torony panorámateraszáról különleges kilátás nyílik a Börzsönyre, a Visegrádi-hegységre, a Dunára és a Szentendrei-szigetre. 

Miért egészséges a kirándulás? – 5 hangulatos túratipp kezdőknek
Salamon-torony, Visegrád

Szállástippek Visegrádon >>

Szilvásvárad természeti kincseinek felfedezése

A Bükk ölelésében található a kirándulók egyik kedvelt célpontja, a Szalajka-völgy. A völgyben a Szilvásváradi Erdei Vasúttal is utazhatsz, majd gyalogosan felfedezheted a Szikla-forrást, a Fátyol-vízesést és a Sipovics tengerszemet

A szintemelkedés említésre sem méltó, a völgyben vezető sétaúton babakocsival is kényelmesen lehet haladni. 

Miért egészséges a kirándulás? – 5 hangulatos túratipp kezdőknek
Szilvásváradi kisvasút

Szállást foglalok Szilvásváradon >>

Irány a hévízi Tavirózsa tanösvény!

A 2,2 km hosszú tanösvény erdei környezetben halad, utunk végén egy lombkoronasétányhoz érkezünk. A 15 méter magas kilátópontról megtekinthetjük az erdő egész lombkoronaszintjét, valamint a Hévízi-tó környékét.

Miért egészséges a kirándulás? – 5 hangulatos túratipp kezdőknek
Tavirózsa tanösvény, Hévíz

Top szállások Hévízen >>

Ugye meggyőztünk arról, hogy nemcsak egészséges a kirándulás, de remek program is? Írd össze a bakancslistás célpontokat, és foglalj szállást a kikapcsolódáshoz >>

Patak parti kirándulástippek >>

(Képek: Szallas.hu, Shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
90%
Imádom
Imádom
10%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
108 bejegyzés

A szerzőről
Turisztikai újságírással foglalkozom, utazás közben elsősorban az élményeket gyűjtöm, egy-egy új hely megismerését valódi kalandként élem meg. A belföldi utakat kedvelem, az otthonom a Dunakanyar, de az ország legszebb vidékeit járva a Balatonon, egy kutyás túra során, motorozás közben, vagy egy kirándulóhajó fedélzetén is éppen olyan jól érzem magam.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Toplisták

    Tavaszi-nyári bakancslista – 30+ szuper látnivaló, amit muszáj megnézned

    2 perces olvasási idő
    Wellness + Hotelek

    TOP 50 családbarát wellness hotel – íme a Blog.szallas.hu országos összeállítása

    9 perces olvasási idő
    Családi kiruccanás

    Magyarországi állatkert gyűjtemény - "Állati jó" helyek térképpel

    9 perces olvasási idő