Programok hétvégéreÉrdemes megnézni

Elhagyatott helyek Magyarországon, amit egyszer látnod kell

2 perces olvasási idő

Talán sokan nem is gondolnák, de Magyarország nem csak természeti kincsekben, történelmi emlékekben és egyéb látnivalókban bővelkedik, hanem elhagyatott és kihalt helyekben is. Számos helyszín megkapta már az olyan hangzatos jelzőket, mint kísértetjárta vagy szellemváros. Összegyűjtöttünk ezek közül tízet – elhagyatott helyek Magyarországon, ha vágytok egy kis borzongásra!

Elhagyatott helyek Magyarországon: 

1, Az inotai erőmű

Várpalota mellett magasodik az erőmű, ami kétségkívül monumentális látványt nyújt. 2001-es bezárása előtt mintegy 50 évig működött; hanyatlásához többek közt hozzájárult az is, hogy erősen szennyezte a környezetet.

Érdekesség, hogy itt forgatták a 2017-es Szárnyas Fejvadász 2049 című film egyes jeleneteit, ráadásul minden évben itt rendezik meg az INOTA Fesztivált!

Elhagyatott helyek, szellemvárosok Magyarországon
Inota erőmű

Szállástipp a közelben: Várkert Apartman Várpalota

További szállások Várpalotán >>

2, A határmenti kis szellemfalu, ami kétszer is kihalt

Az Aggteleki Nemzeti Park területén található Derenk története meglehetősen régre nyúlik vissza. A romfalu először a török hódoltság után üresedett ki, majd az 1711-es pestisjárvány után halt ki végleg.

Az egykori iskola helyén álló házban kiállítás őrzi a falu emlékét, amit érdemes megtekinteni. Ezt, és egy roskatag istállót leszámítva nem sok minden maradt meg a településből, azonban a házak helyeit táblák jelölik.

Szállástipp a közelben: Vidéki Vendégház Szögliget

Még több szállás Derenk közelében >>

3, Szellemváros – Szentkirályszabadja

Ha a beszélgetés témája az elhagyatott helyek Magyarországon, akkor Szentkirályszabadja biztosan szóba kerül. Sokat elárul az, hogy egyszerre emlegetik magyar Csernobilként, és úgy is, hogy Kis-Moszkva.

Az ország legnagyobb szellemvárosában anno szovjet katonák laktak, 1996 óta viszont teljesen elnéptelenedett. A lepusztult panelházak, valamint a kifosztott mozi, iskola és egyéb omladozó épületek valóban Pripjaty városát idézik meg – szerencsére csak kinézetben, nem történetben. 

Elhagyatott helyek, szellemvárosok Magyarországon
Szentkirályszabadjai szellemváros

Szállástipp Szentkirályszabadján: Vörös Macska Vendégház Szentkirályszabadja

Szállások a közelben >>

4, A pécsi szellemvidámpark

Igaz, hogy csak néhány éve zárt be a Mecseki Vidámpark, ám igen hamar megkapta a szellem-vidámpark címkét. Nem sok épület maradt meg épen, és a használaton kívüli dodzsemkocsik sem nyújtanak túl bizalomgerjesztő látványt.

A vidámpark 2011-es bezárása előtt sem virágzott túlságosan, forgalma már a 20. század végén hanyatlásnak indult. Az élettelen park területén lehet egy jót kirándulni, ide fut ki a mecseki kisvasút is.

Szállástipp Pécsen: Grey Suites Apartman Pécs

További szállások >>

5, Az esztergomi szénrakodó

Ismeritek a festői Prímás-szigetet Esztergom mellett? Errefelé található a szénrakodó, ami a Dorogi Szénbányák által épült a ’20-as években. Több, mint 50 éve teljesen magányosan ácsorog a Dunán, de azt meg kell hagyni, jól mutat a fényképeken.

A rejtélyes szénrakodót meg tudjátok nézni a part felől (Esztergom szélén). És mivel a Prímás-sziget is egy kőhajításnyira van, érdemes elidőzni: sétálni a híres Gesztenye-fasor alatt vagy beülni egy hangulatos vendéglőbe.

Elhagyatott helyek, szellemvárosok Magyarországon
Esztergomi szénrakodó

Szállástipp Esztergomban: City-Top Vendégház Esztergom

Esztergomi szálláshelyek >>

6, A balatonfüredi görög üdülőfalu 

Már az építéstől kezdve sanyarú sorsa volt a falunak; sokan úgy gondolták, a görög stílusú házikók nem illenek bele a környékbe.

Sosem sikerült felvirágoznia, most pedig már hosszú ideje üresen állnak a lepusztult, csendesen málladozó épületek – meg is kapta a szellemfalu/kísértetváros címkét. Az önkormányzat évek óta próbálja rendezni a falu sorsát.

Elhagyatott helyek, szellemvárosok Magyarországon
A görög falu fénykorában

Szállástipp Balatonfüreden: Zöldtető Panzió Balatonfüred

Az összes füredi szállás >>

7, Hajmáskéri tüzérlaktanya

Messziről nézve akár kastélynak is tűnhet, pedig egészen más: ez a hajmáskéri laktanya, ahol megállt az idő. Egykor itt működött Közép-Európa legnagyobb lőtere, de otthont adott kórháznak, színháznak, iskolának és templomnak is.

A szovjet megszállás alatt lelakták, a mozdítható értékeket eladták. Azóta az épületek nagyrészét le kellett bontani, mivel életveszélyessé váltak. 

Elhagyatott helyek, szellemvárosok Magyarországon
A hajmáskéri tüzérlaktanya

Katonavárosból szellemváros >>

Szállástipp a közelben: Vincellér Vendégház Királyszentistván

Környékbeli szálláshelyek >>

8, Lipótmezői Elmegyógyintézet

Tudtátok, hogy eredetileg „Magyar Királyi Tébolydának” hívták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet? Az épület funkcióját tekintve sosem tartozott a vidám helyek közé, azonban 2007-es bezárása óta ez hatványozottan igaz.

Az üresen kongó folyosók és az elhagyatott kórtermek azóta is eléggé búskomor hangulatot árasztanak. A mintegy 150 éves, eredetileg romantikus stílusban épült főépület ma finoman szólva komor látványt nyújt.

Elhagyatott helyek, szellemvárosok Magyarországon
Lipótmezői Elmegyógyintézet (Forrás: https://www.facebook.com/groups/1938451966433455/user/100088499148314)

Szállástipp Budapesten: SmartApart Budapest

További szállások Budapesten >>

9, A balatonszárszói úttörőtábor

A balatonszárszói úttörő és ifjúsági tábor egykor a legnépszerűbbek közé tartozott Magyarországon, évente több ezer gyerek nyaralt a táborban. A rendszerváltás után hanyatlásnak indult, majd 2011-ben végleg bezárt.

A gyerekzsivajt felváltotta a csend, és a hely időben is megrekedt: a lepusztult faházak még mindig a hetvenes évek hangulatát idézik.

Elhagyatott helyek, szellemvárosok Magyarországon
Balatonszárszói strand ma

Szállástipp Balatonszárszón: Jókai Apartman Balatonszárszó

Még több szállás Balatonszárszón >>

10, A kísérteties Fekete-kastély

Hol máshol állna ez az elhagyatott (sőt, egyesek szerint szellemjárta) kastély, mint egy gaztól burjánzó, elvadult kert közepén? A Balatonedericsen található kastély 1912 óta számos gyilkosság és öngyilkosság helyszíne volt, egyesek szerint innen ered a név is.

A vandálok már alaposan ott hagyták lenyomatukat, a turistákat pedig még mindig vonzza a baljóslatú – de fotogén – kastély.

Szállástipp Balatonedericsen: Borvirág Apartman Balatonederics

Még több szállás a környéken >>

Szerintetek melyik a legérdekesebb elhagyatott hely Magyarországon? Ha szeretitek a különleges helyeket, ne habozzatok, foglaljatok szállást a kihalt hely közelében >>

Rajongsz a titkos, elhagyatott helyekért? Akkor ezek is érdekelhetnek >>

(Képek: Szallas.hu, Shutterstock.com, facebook.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
80%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
20%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%