Őszi élményszüretCsaládi kiruccanásÉrdemes megnézniProgramok hétvégére

Őszi élménycsomag az egész családnak: 7 szuper ingyenes hétvégi program

2 perces olvasási idő

Az ingyenes hétvégi programok minden évszakban csábítóak, és ez alól az ősz sem kivétel. Ilyenkor még elég jó az idő egy szabadtéri kiránduláshoz vagy kiadós városnézéshez, ráadásul számos kulturális programot is ekkor rendeznek meg. Használjátok hát ki, és töltsétek tartalmasan az őszi hétvégéket! Íme a legjobb ingyenes programok ősszel, amik közt kicsik és nagyok is megtalálják a kedvükre valót.

1. Ingyenes programok a Múzeumok Őszi Fesztiválján

A szeptember 27-től november 11-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja több kedvezményes, sőt díjmentes (de regisztrációhoz kötött) programot is szervez. Ez utóbbiak közül mutatunk néhányat.

A „Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!” tematikájában: 

Őszi élménycsomag az egész családnak: 7 szuper ingyenes hétvégi program
Mátra Múzeum, Gyöngyös

Az „Utazó múzeum” tematikájában:

  • „Szülőföldünk ősidőkben – Régészeti tablókiállítás” a váci Tragor Ignác Múzeum szervezésében

A „Múzeumi kulisszatitkok” tematikájában:

A programok pontos időpontjáról és a részletekről a hivatalos oldalon tudtok tájékozódni. 

2. Szabadtéri ingyenes hétvégi programok ősszel: Gödöllői Erdészeti Arborétum és a kastélypark

Ha Budapest közelében kerestek szabadtéri hétvégi programot, Gödöllő több szempontból is kiváló célpont. Egyrészt a város szélén elterülő Erdészeti arborétum mindennap ingyenesen látogatható reggel 8 és délután 4 között.

Őszi élménycsomag az egész családnak: 7 szuper ingyenes hétvégi program
Gödöllői arborétum

Másrészt az impozáns Grassalkovich-kastély pihenőhelyekkel, szobrokkal és színes fákkal tűzdelt hatalmas parkja is díjmentesen bejárható. Sőt, hangulatos őszi sétát tehettek a kastélyhoz közeli Erzsébet-parkban is, ahol Sissi szobrát is megnézhetitek.

Őszi élménycsomag az egész családnak: 7 szuper ingyenes hétvégi program
Gödöllői kastélypark 

Gödöllői szálláshelyek >>

3. Fesztivál ínyenceknek: Tihanyi Garda Fesztivál, avagy a hal ünnepe

Mint tudjuk, a Balaton ősszel is számos csodát rejt, és az egyik ilyen a Tihanyi Garda Fesztivál. A 3 napos gasztro-fesztivál a régi halászati hagyományokat és a hal különleges elkészítésének módját eleveníti fel, lesz itt halászlétől kezdve a legfinomabb borokig minden.

És hogy miért épp ilyenkor szervezik? Mert ekkor zajlik a garda halak nagy létszámban történő vonulása. 

Időpont: november 5-7.

3 nap Tihanyban úgy elrepül, mint a sicc – nézzétek meg, mi mindent csinálhattok a városkában >>  

Itt tudtok Tihanyba szállást foglalni >>

Őszi élménycsomag az egész családnak: 7 szuper ingyenes hétvégi program
A Tihanyi Apátság egy őszi reggelen

4. Egy szuper, ingyenes őszi program az egész családnak: Pécsi városnézés és a Tettyei romok

A hétvégi programok közt örök kedvenc egy pécsi városnézés, aminek keretében most a díjmentesen látogatható Tettyei romokat ajánljuk figyelmetekbe. Talán nem is hallottatok még róla, pedig nagyon klassz hely: a Mecsek mellett egy hangulatos park terül el, középkori romokkal, arborétummal, kilátással, és játszótérrel. Így a természet közelsége és a történelemi látnivalók egyaránt adottak!

Foglaljatok Pécs valamelyik családbarát szálláshelyén >>  

5. Falfestmény körséta Budapesten

A főváros is tartogat meglepetéseket! A népszerű látnivalók mellett keressétek fel a legjobb street art helyeket is Budapesten, van ám bőven. A különféle mesehősöktől kezdve az absztrakt képeken át Karikó Katalin hatalmas portréjáig számos lenyűgöző alkotás bújik meg a városban. Irány egy felfedezőtúra! Néhány kép pontos címéről ebben a cikkben írtunk korábban:

Itt találjátok az összes budapesti szálláshelyet, nektek már csak választani kell >>  

6. Őszi kirándulás a Börzsönyben: szarvasbőgéstől a kisvasútig

Akkor a legjobb túrázni, amikor a levegő kellemesen csípős, és színpompás fák szegélyezik az utat – erre pedig tökéletes hely a Börzsöny. Főleg, mivel az időjárástól függően akár november elejéig elcsíphetitek a szarvasbőgés enyhén ijesztő hangjait a Börzsöny erdeiben! Ha nem vágytok egy túlságosan megerőltető túrára, javasoljuk a Kőrózsa Panzió melletti Malomkövet. Ez kellemes gyalogtúrát kínál, csodás panorámával a tetejéről. 

Mellesleg a panzió előtt folyik a Kemence-patak is, valamint itt robog a kemencei kisvasút is, melyhez a teljes árú belépőjegy mindössze 300 Ft. 

Őszi élménycsomag az egész családnak: 7 szuper ingyenes hétvégi program
Kemencei erdei kisvasút

7. Pár tipp, ha az ingyenesen látogatható várak vonzanak

  • Veszprémi vár: Veszprém várnegyede tökéletes választás az ingyenes hétvégi programok sorában, hangulatos sétát tehettek a helyi, roppant gazdag történelem ölelésében – beleértve a Szentháromság teret, a Hősök kapuját és a panorámás Kálvária dombot is. Irány Veszprém >>
  • Visegrádi Fellegvár minden hónap utolsó vasárnapján: Fedezzétek fel az egyik legszebb helyen magasodó várat, kihasználva a lehetőséget, hogy a hó utolsó vasárnapján a család díjmentesen tekintheti meg a kiállításokat! Visegrád környéke ráadásul rengeteg túralehetőséget is kínál. Visegrádi szállások >>  
  • Csókakői vár: Székesfehérvártól alig fél órára található a középkorban épült Csókakői vár, ami a 479 méter magas hegy oldalából tekint le a vidékre. Már csak ezért a fenséges kilátásért is megéri ellátogatni! A várhegy lábánál lehetőség van a parkolásra, innen gyalog érdemes továbbmenni. A táblákat követve egy szerpentinúton, körülbelül 15 perc alatt lehet elérni a várat. Itt jobbnál-jobb székesfehérvári szálláshelyeket találhattok >>
  • Drégely vára, Drégelypalánk: Kössetek össze egy őszi, erdei túrát egy izgalmas várlátogatással Észak-Börzsönyben! A 444 méter magasan álló Drégely vára csak gyalogosan közelíthető meg, Nagyoroszi vagy Drégelypalánk felől. Az odavezető turistaút jól járható, pihenőhelyekkel tűzdelve. Vár a Börzsöny >>  

Az ingyenes hétvégi programok ősszel is várnak rátok, válasszatok egyet, és irány a színes természet vagy egy látnivalókkal teli város! Szálláshelyek az országban >>

Nézzétek meg a legjobb, kifejezetten őszi szálláshelyeket is:

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%