Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Barangoljatok hóvirágok között! 9 hely, ahol nyílik a tavasz hírnöke

2 perces olvasási idő

Szabaduljatok ki a négy fal közül és túrázzatok olyan erdők-mezők környékén, ahol bájos kis hóvirágok tarkítják a tájat! Egy hóvirág túra keretében friss levegő, csodaszép környezet, és a tavasz reménye vár. Mutatjuk, merre vegyétek az irányt egy kellemes, hóvirágos sétához!

hóvirág
Tudtad? A hóvirág védett növény

Miért szeretjük a hóvirágot? Gyorstalpaló a tavasz hírnökéről

Ezek a fejüket lecsüggesztő, fehéren pompázó virágok igazán különleges kis növények. Egyrészt elbűvölő küllemük miatt örvendenek nagy népszerűségnek, másrészt azért, mert hóolvadáskor, tél végén-koratavasszal virágoznak, így a balzsamos tavasz ígéretét hordozzák magukban. Népnyelvben úgy is szokták emlegetni, hogy „fehér tavaszika”. Szép, igaz?

hóvirág
Népnyelvben úgy is szokták emlegetni, hogy „fehér tavaszika”

Magyarországon három faját ismerjük, leggyakrabban a kertben ültetett verziójával (Galanthus elwesii) és az őshonos kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis) találkozhatunk: elsősorban a botanikus kertek szemet gyönyörködtető hóvirág-mezőin, vagy a félszáraz lombos erdőkben, ahol előszeretettel virágoznak. 

FONTOS! Ha hóvirágtengerben kirándultok, mindent a szemnek, semmit a kéznek! A hóvirág védett növény, szigorúan tilos leszakítani, egyetlen szál letépését is magas pénzbírsággal büntetik.

Érdekesség még, hogy a hóvirág hagymája igen mérgező, és hogy gyógynövényként is számon tartják: főként a demencia és az Alzheimer-kór ellen tapasztalták jótékony hatását.

hóvirág
Hóvirág a Kámoni Arborétumban

9 hely, ahol hóvirág túrát szervezhettek:

Nemzeti Arborétum Vácrátóton

A Vácrátóti Arborétum az ország legnagyobbja, így röviden összefoglalva: itt aztán minden van. A párotokkal jönnétek? Tegyetek egy romantikus sétát a hangulatos ösvényeken! Vagy kisgyerekkel vagytok, és az egész család szeretne kimozdulni? A különleges növények, a gazdag madárvilág vagy a tavakban úszkáló halacskák meglesése a kicsiknek és nagyoknak is élvezetes lesz.

Szállások Vácrátót mellett, Vácon >>

hóvirág
Vácrátóti Arborétum

A Mecsek lankái

Ez így eléggé tág, hogy Mecsek, de ha mázlitok van, bárhol rábukkanhattok a fejüket lehorgasztó kis virágokra. Azonban ha konkrétabb iránymutatást szeretnétek: a Kelet-Mecsek vidékén, Magyaregregy közelében sikerrel járhattok, illetve Nyugat-Mecseknek azon lankáin, amelyek közvetlenül Pécs felett hullámzanak. Ez a déli, dimbes-dombos táj egyébként is kiváló célpont, ha a tavasz, a fellélegzés és az éledő természet vonz!

Foglaljatok Pécsen >>

A Pécs környéki erdőkben is láthatunk hóvirágokat

A hegyháti Hollósi-erdő és a Kámoni Arborétum Vas megyében

Ha biztosra akartok menni, irány Vas megye! Azon belül is a Vasvár falu mellett elterülő Hollósi-erdő a Csörnöc patak közelében, ahol szezonban sok-sok hóvirág és tőzike bújik elő. Vagy látogassatok el a 150 éves múlttal rendelkező Kámoni Arborétumba Szombathelyen, ahol gazdag növényvilág vár csendes, nyugis környezetben – és ha résen vagytok, még egy-egy mókust is kiszúrhattok.

TIPP: Akár a Sárvári Arborétumban is megcsodálhatjátok a hóvirágokat, így egy biztos: Vas megyével nem fogtok mellé lőni!

Itt találjátok az összes szállást Szombathelyen >>

Kámoni Arborétum

A Bükki Nemzeti Park, és a kerecsendi erdő

Ha hóvirágok közt barangolnátok, a Bükknek is adjatok egy esélyt! Elvégre mi a legrosszabb, ami történhet? Hóvirágot nem láttok, viszont a Bükkre jellemző vadregényes, gyönyörű erdei tájat igen, és a friss levegőn túráztok egy jót. De jó hír, hogy a Kerecsendnél fekvő Berek-erdőre kifejezetten jellemző, hogy hóolvadáskor elborítják a hóvirágok.

TIPP: Ha már úgyis Kerecsend mellett, Demjén környékén kirándulgattok, nézzétek meg a híres demjéni kaptárköveket is, vagy az egerszalóki Sódombot!

Demjéni és egerszalóki szállások >>

Mező a Bükki Nemzeti Park területén

Nagy-sziget, Adony

Február végén, március elején lenyűgöző mennyiségű hóvirág bukkan fel az adonyi Nagy-szigeten. Ha a főváros közelében szeretnétek különleges környezetben hóvirágokra bukkanni, pattanjatok autóba, és bő háromnegyed óra alatt elérhetitek a szigetet. A rajta található kellemes pihenőhelyek, a sűrű növényzet, a Duna közelsége, és az Adonyi-horgásztó mind-mind vonzó úti céllá teszik.

Foglaljatok a közeli, hangulatos Ráckevén! >>

Az adonyi horgásztó

Lébényi tölgyerdő Győr mellett

Lébény határában terül el a Töllősi-erdő, amit mindenképpen érdemes felkeresnetek, ha hóvirág-vadászaton vagytok. Az erdő a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található, és tölgyfákkal szegélyezett, hangulatos túraösvényekkel várja a kirándulni vágyókat. Ráadásul Lébény csak egy fél óra Győrtől autóval, így a természet mellett egy kiadós városnézés is karnyújtásnyira lesz, ha szeretnétek.

Tipp: Ha már Lébénynél jártok, nézzétek meg a lébényi Szent Jakab templomot is, mert ez az Árpád-kori templom az egyik legkiemelkedőbb műemlék Magyarországon.

Jobbnál-jobb szálláshelyek Győrben >>

hóvirág

A Pogány-folyó völgye Kisberénynél

A Balaton vidéke sem maradhat ki a jóból: Kisberény egy piciny falu a somogyi dombok közt, autóval negyedóra alatt megközelíthető Balatonboglártól. Errefelé a Pogány-folyó völgye tartogat hóvirág-meglepetéseket, egész pontosan a Kisberényt körülvevő erdősséget szokta fehér szőnyeg borítani tavasz elején. Sétáljatok a falu feletti dombokon, és szuper panoráma fog elétek tárulni!

TIPP: Nem csak hóvirág virágzás esetén érdemes túrázni a környéken, hanem késő tavasszal és nyáron is, mikor az akác virágzik, mert ez a vidék igazi „akác-fellegvár”. Isteni látványban (és illatban!) lesz részetek!

Szállások Balatonbogláron >>

Somogyi-dombság tájkép

Szarvasi Arborétum

Az ország egyik legnagyobb arborétuma a Körös-Holtág mellett büszkélkedhet növénykülönlegességeivel, köztük hóvirág birodalmával is. Ezt az arborétum végében, a kikötőnél találjátok meg. Mellesleg közvetlenül mellette található a Mini Magyarország makettpark is, amit tilos kihagyni!

Szállások Szarvason >>

A Szarvasi Arborétum Mini Magyarország része

Alcsúti Arborétum a hóvirág paradicsom

Az Alcsúti Arborétum azért egyedülálló hely, mert itt található Magyarország legnagyobb egybefüggő hóvirágszőnyege. Két és fél hektáron terül el, ahol a 7 hóvirágfaj mind a 24 fajtája megtalálható! Fantasztikus látvány, amelyet március közepéig élvezhettek. Az Arborétum egy hatalmas angolparkban fekszik, és egyéb különlegességekkel is vár titeket.

Budapesti szállások, fél órára az arborétumtól >>

hóvirág
Hóvirágok az Alcsúti Arborétumban

Fontos tudnivaló: Az arborétumok a vírushelyzet miatt átmenetileg zárva tartanak, de amint megnyitnak, tárt karokkal várnak titeket, hogy a legszebb növények közt sétálgathassatok! Hóvirággal nem csak tél végén, hanem tavasszal is találkozhattok, így nem vagytok lemaradva semmiről.

Plusz 5 hely még, ahol hóvirágok szegélyezik majd az utat:

Köszöntsétek a tavaszt egy kellemes erdei sétával, gyönyörű hóvirágok között!

Bármerre is indultok, találtok szuper szállást a közelben >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
46%
Imádom
Imádom
46%
Vicces
Vicces
8%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%