Balaton 111Balatoni élményekBalcsi

A Balaton legendája: így született a magyar tenger

2 perces olvasási idő

Strandolás, vízi bicikli, sajtos-tejfölös lángos és főtt kukorica – mi a közös bennük? Hát persze, hogy a Balaton! A magyar tenger nem véletlenül hazánk egyik legnépszerűbb úti célja: könnyen felmelegedő, sekély vize tökéletes a csobbanásra, élővilága rendkívül gazdag, a part menti táj pedig egyszerűen káprázatos.

Nyáron nincs is jobb érzés, mint a lágyan hullámzó tóban hűsölni és az elénk táruló panorámában gyönyörködni. De azt tudtad, hogy állítólag egy megtört szívű óriásnak köszönhetjük a létrejöttét? Íme, a Balaton legendája!

Így keletkezett a Balaton a legenda szerint

Állítólag réges-régen a Balaton területén óriások éltek. Jóságos és szelíd óriások voltak, nem bántottak senkit, ám ha haragra gerjedtek, a dühüket nem tudták megfékezni – írja a likebalaton.hu. Ha ilyenkor megindultak, lépteik olyan súlyosak voltak, hogy megváltozott nyomukban a táj. Amerre elhaladtak, lábuk alatt beszakadt a föld és források fakadtak, csak úgy recsegtek-ropogtak a fák a döngő lépteiktől.

Ahogy az emberek megjelentek a környéken, az óriások behúzódtak az erdők mélyére. Nem sokkal később egy furcsa betegség kezdett pusztítani köztük, és szépen lassan szinte teljesen kihaltak. Utolsó képviselőjüket Balatonnak hívták, aki egyetlen lányával, Haláppal éldegélt együtt egy Badacsonyi sziklavárban.

Bár Balaton próbált mindent megadni a lányának, Haláp nagyon magányos volt. Amikor eluralkodott rajta a szomorúság, kiült egy sziklatetőre, és onnan nézte az embereket, akik a hegyek lábánál telepedtek le. Irigyelte őket, amiért sokan vannak.

A Balaton legendája: így született a magyar tenger
Moló, Badacsony

Egyszer, amikor a Badacsony lábánál járt, egy fiatal lányt pillantott meg, aki virágot szedett. Haláp gyengéden lehajolt hozzá, és a tenyerébe vette. A leány, Csilla először megijedt, de amikor rájött, hogy az óriás nem bántja őt, onnantól fogva összebarátkoztak. Rengeteget játszottak és beszélgettek.

Az óriás csillogó szemekkel hallgatta, amikor Csilla arról mesélt, milyen az élet lent a völgyben, az emberek között. Egy nap azonban Csilla szerelme riadót fújt vadászkürtjével az erdőből, a lány pedig azonnal a jegyese nyomába eredt. 

Haláp nem tudta feldolgozni, hogy a barátja elhagyta és újra magányos, ezért felmászott egy sziklára, és levetette magát onnan. Mikor Balaton rátalált lánya holttestére, megtört szívvel az ölébe vette és méltó nyughelyet keresett számára.

Egy lankás hegyoldalban talált egy virágos rétet, oda fektette Halápot, majd egy hatalmas sziklával szeretett volna neki emléket állítani. Irtózatos erővel rángatni kezdte a hatalmas sziklát, ám amint felemelte, Balaton elveszítette egyensúlyát, és a zuhanó kő maga alá temette őt. Ahol a hatalmas kőszikla kifordult a földből, hullámok törtek elő a mélyből.

Napokon keresztül áradt a víz a föld alól, ömlött az eső az égből, s a rengeteg víz lassan feltöltötte az egykori pusztaságot. A legenda szerint, így keletkezett a Balaton, ami arról az óriásról kapta a nevét, aki még ma is a tó vize alatt fekszik

10 szállás közvetlenül a Balaton partján

1. BalaLand Residence Apartmanhotel**** – Szántód 

A BalaLand Residence Apartmanhotel a Balaton déli partján fekszik, különlegességét egzotikus karibi stílusa adja. Tóparti elhelyezkedésének és saját strandjának köszönhetően minden apartmanjából páratlan kilátás nyílik a Balatonra. Ha pedig igazán különleges élményre vágysz, a lakosztályban akár privát pezsgőfürdőből is élvezheted a panorámát.

2. Közvetlen Balaton-parti Nyaraló – Balatonakarattya

A nemrégiben felújított nyaraló közvetlenül a parton helyezkedik el saját stéggel, füves kerttel és terasszal. A tó a stég előtt lassan mélyül, gyerekeknek is ideális. Ha pedig reggelire innál egy jó kávét vagy ennél egy omlós kakaós csigát, a közeli kisboltbólÖrdög Nóráék kisboltjából – könnyen beszerezheted.

3. Sunset Resort 507 Apartman – Fonyód

Fonyód legszebb részén, az Árpád-parton található a Sunset Resort Apartman, egy újépítésű társasház ötödik emeletén. Az amerikai konyhás nappalival és hálószobával rendelkező, klímás lakásból csodálatos panoráma nyílik az Északi-parta. Mivel a szálláshoz saját strand és stég is tartozik, bármikor megmártózhatsz a Balatonban, de akár a belső udvaron lévő medencében is hűsölhetsz.

4. Hotel Monopoly*** – Balatonalmádi 

A Balaton északi partján bújik meg ez a háromcsillagos hotel, a parti sétánytól és a pezsgő városközponttól öt perc sétára. A szálloda kertje és saját strandja ősfákkal, bokrokkal és virágokkal teli, a vendégek számára itt garantált a nyugodt, zavartalan strandolás és pihenés. 

5. Villa My Lake – Zamárdi

A Villa My Lake Zamárdiban, közvetlenül a Balaton partján fekszik, saját zárt kerttel és partszakasszal rendelkezik, amit kizárólag a szálloda vendégei használhatnak. Az előkertben medence, míg a parkosított tóra néző hátsó kertben balatoni panorámás finn szauna és jakuzzi, valamint napozóstég és nyugágyak biztosítják a tökéletes kikapcsolódást. 

6. Residence Hotel Balaton**** – Siófok

Ha elegáns, de meghitt, családias környezetben szeretnél pihenni, akkor a Residence Hotel Balatonnal nem lőhetsz mellé!  A szálloda megújult belső terekkel, elegáns szobákkal, kibővült Wellness és Spa Oázissal és rengeteg kényeztető szolgáltatással várja a vendégeket. Balaton-parti saját strandjának kényelmét napozó stég, nyugágyak, snack- és koktél bár teszi még komfortosabbá.

7. Dalma Panzió **** – Balatonvilágos

A Dalma Panzióban – közvetlen vízparti elhelyezkedésének köszönhetően – a reggeli elfogyasztása közben gyönyörködhetsz a napfelkeltében. A klímás szobákból akár a balatoni panorámát is élvezheted, ha pedig napoznál egy kicsit, azt a privát stégen kihelyezett nyugágyakban is megteheted.

8. Aquilo Hotel Panoráma*** – Tihany 

Az Aquilo Hotel Panoráma a Tihanyi félszigeten, közvetlenül a Balaton partján fekszik, a szobák nagy részéből festői kilátás nyílik a tóra. Napközben a szálloda füves magánstrandján élvezheted a magyar tenger hűsítő hullámait, este pedig az éjszakai Balaton látványában gyönyörködhetsz.

9. Hotel Helikon**** – Keszthely

A Hotel teljes körűen felújított szobákkal, fitneszteremmel, gyermek- és családbarát programokkal, saját stranddal várja vendégeit. Hatalmas, háromszintes wellness részlegén gyermekpancsoló, sodrófolyosós úszómedence, bel- és kültéri jakuzzi és szaunavilág is található.

10. Viktoria House – Balatonszárszó

A Balatonszárszón található Viktoria House privát mólóval, napozószékekkel, napernyővel és a balatoni panorámával várja látogatóit. Két szobához ráadásul tóra néző terasz tartozik, ahol nagyon hangulatos elfogyasztani a reggeli kávét vagy este elkortyolgatni egy pohár bort.

Ha a pároddal utaznál, itt megtalálod a legromantikusabb szállásokat a Balatonnál! >>

További szuper szállások a magyar tengernél >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%