Hegyek-völgyekEldugott kirándulóhelyekŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongásTéli tájoló

Az Ördög-gát titkai, avagy a hely, ahonnan Lucifer elvarázsolja a vizet

1 perces olvasási idő

Tartsatok velünk, mert ezúttal belevetjük magunkat a természetbe és bebarangoljuk a vadregényes Telekes-völgyet! A kirándulás során sebes zúgó és múltról suttogó barlang mellett haladunk majd el. Arra is lesz időnk, hogy megálljunk megcsodálni azt az elképesztő panorámát, amit az Ördög-gátig tartó út hordoz magában. 

Misztikus környék

Egy ördögien jó hely vár rátok Szendrőn, ha nekivágtok a Telekes-völgy felfedezésének, mely az év minden szakaszában különleges látnivalókat tartogat. A festői szépségű, Aggteleki Nemzeti Parkban emelkedő Szalonnai-hegység vidékén az Országos Kék Túra ösvénye is keresztülfut, mely nincs messze attól a misztikus hangulatú Rudabányai-bányatótól, ami – közel 60 méteres mélységével – hazánk legmélyebb állóvizének számít, és ahol a 12 millió éves előember, Rudi maradványaira is rábukkantak a régészek. 

Az Ördög-gát titkai, avagy a hely, ahonnan Lucifer elvarázsolja a vizet
Rudabányai-tó

Lehetséges kiindulópontok

A csodálatos szurdokvölgybe, azaz az Ördög-gáthoz több jelzett turistaútvonalon juthattok el, így példul Perkupáról, Rudabányáról, Szalonnáról, Varbócról vagy épp Szendrőről is megközelíthetitek a legendás helyszínt. Amennyiben viszont szeretnétek lerövidíteni a kirándulást, úgy busszal vagy autóval is közelebb kerülhettek az úti célotokhoz.

Az Alsótelekesről Szuhogyra vezető országút mentén magasodó Telekesi kápolnától nagyságrendileg fél napos körtúrával járhatjátok be a völgy nevezetességeit. Ebben az esetben még arra is lesz időtök, hogy a Rudabányai-tó környékét is feltérképezzétek – persze csak akkor, ha bírjátok erővel. 

Az Ördög-gát titkai, avagy a hely, ahonnan Lucifer elvarázsolja a vizet
Ördög-gát

Ördögi tréfa a szurdokban

A vadvirágokkal tarkított Korlát-tető gerincén sétálva elképesztő panoráma tárul majd a szemetek elé, ha követitek a zöld négyzet, majd piros kereszt jelzéseket. Szép időben pedig a Regéci vár tornyait is megpillanthatjátok. Legyetek puha léptűek, mert errefelé gyakori vendégek a muflonok és az őzek is!

A Korlát-hegyre felkapaszkodva folytathatjátok az utat a piros sávon balra fordulva, ahonnan a sziklákkal szabdalt Telekes-völgybe ereszkedhettek le az Ördög-gáthoz. Mivel az itt kanyargó kis patak száraz időszakban búvópatakká válik, ezért könnyen elfordulhat, hogy a víz egy adott szakaszon egyszerűen eltűnik a mederből, majd pedig újra előtör a sziklák és kövek között. A szájhagyomány szerint ilyenkor – lator módon – az Ördög tünteti el a vizet. 

Izgalmas barlang

A helyszín másik különlegessége az a bájos zuhatag, mely egy apró tóba torkollik. Miután kifényképeztétek magatokat, haladjatok tovább az úton az Ördög-gát feletti, kitaposott ösvényen, ahol a 80 méter hosszú barlangra, az Ördög-gát-lyukra bukkantok majd. A legendák szerint egykor a környékbeli haramiák is ezen a helyen vertek tanyát, így Betyár-barlangnak is nevezik ezt a híres természeti képződményt. Vigyázzatok, mert a barlang egyes részei alaposan próbára teszik majd az ügyességeteket: néhány pontra ugyanis csak hason kúszva lehet bejutni!

A túra utolsó szakaszán érdemes még elidőzni a fantasztikus látképet nyújtó kilátópontokon, hogy aztán méltóképpen inthessetek búcsút az Ördög-gátnak.

TOP 3 szálláshely a kiránduláshoz: 

  • Aranyló Vendégház Alsótelekes: Csodás természeti környezetben, 7 fürdővel ellátott szoba közül választhattok az Aranyló Vendégházban.
  • Kollár Vendégház Varbóc: Jól felszerelt konyhát, kényelmes szobát és bográcsozásra hívogató kertet is találtok a Kollár Vendégházban.
  • Erdőszéli Vendégház Martonyi: Ebben a szálláshelyben biztosan nem fogtok csalódni – hála a korszerű konyhának, a hangulatos tornácnak és a gyermekbarát szolgáltatásoknak.

(Képek: aktivmagyarorszag.hu, facebook.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%