BalcsiCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekNyári vakációRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásToplisták

A Balaton-felvidék legklasszabb látnivalói

2 perces olvasási idő
Hegyestű ősszel

A Balaton nem csak a lubickolásról és a parton heverészésről szól. A strandolás mellett természeti és kulturális értékei sem elhanyagolhatók. Ez az a hely, ahol lehetséges az aktív kirándulás és a pihenés is egyben, így az egész család számára tartogat izgalmas programokat. Most azt mutatjuk meg, mi az, amit feltétlenül látni kell a környéken: ezek a Balaton-felvidék legklasszabb látnivalói!

Balaton-felvidék legklasszabb látnivalói
Hegyestű ősszel

A Balaton-felvidék keleti részének látnivalói

Balatonfüred

Az északi part egyik legszebb nyaralóhelye vitathatatlanul Balatonfüred, ami egyben a Balaton-part egyik legrégebbi üdülővárosa is, igazi fellegvár a vitorlázás szerelmesei számára. Tudtátok, hogy Bujtor István is szenvedélyes vitorlázó volt? Ennek tiszteletére a Vitorlás téren ott áll egy róla mintázott élethű szobor, amivel szinte kötelező egy közös szelfit készíteni.

Balaton-felvidék legklasszabb látnivalói
Bujtor István szobra

A vitorlázás élményét ti is kipróbálhatjátok, ráadásul 15% kedvezménnyel, ha a Szallas.hu oldalán foglaltok szállást. Részletek >>

A városban sétálva még számos látnivaló akad, amikhez szintén jelentős kedvezményeket zsebelhettek be >>

Étteremajánló:

Ebben a csodás üdülővárosban jól esik kicsit megpihenni, és beülni egy hangulatos helyre. De hová is?

Az ebédet a fogyasszuk el a híres Borcsa Étteremben, ahol a bőséges választék mellett a hangulatos kialakítás is hozzájárul a teljes kikapcsolódáshoz.

Borcsa Étterem

Ha csak egy desszert esne jól, akkor tökéletes választás az Anna Café Kávézó és Cukrászda, ahol a házi süteményeket reformkori receptek alapján készítik. A hely hangulatát fokozza, ha elképzeljük, hogy valaha talán pont a mi asztalunknál ült Mikszáth Kálmán, vagy éppen Jászai Mari.

Balatonfüredi szállásajánló:

Egy ilyen különleges városhoz különleges szállások dukálnak, és van is szerencsére bőséges választék.

Nagyobb társaságoknak, családoknak ideális választás a patinás Vintage Cottage Panzió, pároknak pedig a romantikus hangulatú Füred Gyöngye Vendégház.

Vintage Cottage Panzió

Tihanyi-félsziget

Egyáltalán be kell mutatni a Balaton egyik legnépszerűbb látnivalóját? Nagy marketingre nincs szüksége, de azért vegyük sorra azokat a helyeket, amiket semmiképpen nem érdemes itt kihagyni.

Mindjárt az első ilyen a Bencés Apátság, ami jelenleg önálló monostorként működik, de a nagyközönség számára is látogatható.

Balaton-felvidék legklasszabb látnivalói
Tihanyi apátság

Érdemes végigjárni a Szabadtéri Néprajzi Múzeum házikóit is, aminek érdekessége, hogy a legtöbb épület ugyanott áll, ahol régen.

Ha a levendulaszezonról már lekéstünk, akkor sem kell szomorkodni, mert a félszigeten több helyen is kóstolhatunk levendulás finomságokat, a Lavender Shopban pedig 15%-os Szallas.hu kedvezménnyel vásárolhatunk a különféle levendulás termékekből.

Étteremajánló:

A Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem egy igazi autentikus hely, ahol amellett, hogy finom házias ételek közül válogathatunk, még a látvány sem hétköznapi. A Szallas.hu oldalán foglalóknak a számla végösszegéből 10% kedvezmény jár.

Hogy édesség nélkül se maradjunk, érdemes felkeresni az apátság cukrászdáját, aminek teraszáról csodálatos a kilátás a környékre.

Apátsági Rege Cukrászda

Szállásajánló:

Tihanyban nem elég egy napot eltölteni, ezért praktikus, ha a félszigeten keresünk szállást.

Egyik leghangulatosabb a Belső-tóhoz közeli The Houses of History, ami egy meseszép műemlékegyüttesben nyújt felejthetetlen pihenést vendégei számára.

The Houses of History

Nagyvázsony

A parttól kicsit távolodva szintén gyönyörű helyekre bukkanhatunk. Az egyik ilyen Nagyvázsony és a Kinizsi-vár, ami hazánk egyik legépebben megmarad várromja. A kedvezményekről és a nyitvatartásról bővebben >>

Aki túrázni szeret, az a vártól kiindulva két érdekes helyet is felkereshet: a kék jelzésen a Szent Mihály-hegy felé a Pálos kolostorromot, a zöld jelzés mentén pedig a Szentjakabi templomromot.

Hol érdemes enni a környéken?

A házias ízek kedvelőinek ajánljuk a közeli Vászolyban lévő Kuti-Kerti Kisvendéglőt, ahol az ételek mellett finom házi szörpök és házi sütemények is kaphatók.

Hasonlóan hagyományos ízek, de újszerű dizájn jellemzi a szintén vászolyi Zománc Bisztrócskát.

Szállásajánló a közelben >>

Zománc Bisztrócska

Dörgicse

Dörgicse az utóbbi években a Levendula Major miatt vált közkedvelt úti céllá, pedig ezen kívül is sok látnivalót tartogat az ide utazók számára. A kis falu ugyanis 3 középkori templomrommal is büszkélkedhet. Sokak szerint a leglátványosabb a Boldogasszony templomrom, de vetekszik vele Felsődörgicse romtemploma, mellettük pedig érdemes megnézni Kisdörgicse Árpád-kori műemlék templomát is.

Szállásajánló:

Olcsó és kényelmes szobákat kínál a Granarius Udvarház, aminek az éttermét is megéri kipróbálni.

A Balaton-felvidék középső régiójának látnivalói

Salföld

A Salföldi Természetvédelmi Major a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik meghatározó színfoltja, ahol jobbnál jobb lovas programokkal szórakoztatják a közönséget, sőt, lovaglásra is van lehetőség.

Hol együnk?

A nagy hírű Pajta Galéria Vendéglőben senki nem fog csalódni, az ételek attól igazán ízletesek, hogy az alapanyagokat helyi termelőktől szerzik be, a háztájinak pedig nincs párja!

Szállások a környéken >>

Pajta Galéria Vendéglő

Káli-medence

A Káli-medence a túrázók Balaton-felvidéki Paradicsoma, hiszen rengeteg gyönyörű helyet rejt. Az egyik leghíresebb a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely Monoszlónál, de népszerű célpont a bakancsos turisták körében a szentbékkállai Kőtenger is, ahol az Ingókő található. Szentbékkálla egyébként a térség egyik leghangulatosabb kis települése, a fehérre meszelt, nádfedeles házikók igazi mediterrán hangulatot kölcsönöznek neki.

Balaton-felvidék legklasszabb látnivalói
Szentbékkálla fehérre meszelt házai

Ha még mindig nem elég a kirándulásból, érdemes útba ejteni Csobánc várát Gyulakeszinél, ami már a Tapolcai-medence része, vagy a környék egyéb látványos túraútvonalait.

Aki termelőktől szeretne valóban jó minőségű házi termékeket vásárolni, azoknak ajánljuk Káptalantóti egyre népszerűbb piacát, a Liliomkert Piacot, ami vasárnaponként tart nyitva.

Szállásajánló:

Aki még sosem aludt igazi autentikus parasztházban, annak most itt az alkalom, hogy kipróbálja. A szentbékkállai Nádtetős Műemlék Parasztház tökéletes választás lesz!

Külsőben hasonló, belsőben viszont teljesen modern szobákat kínálnak az EmZi Apartmanok Monoszlón.

EmZi Apartmanok

A Balaton-felvidék nyugati részének látnivalói

Tapolcai-medence

A nyugati területet a Tapolcai-medence és annak látnivalói uralják. Első sorban a Tapolcai Tavasbarlang a fő vonzerő, ahol akár csónakázhatunk is.

A Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvény is megér egy sétát, a táv körülbelül 4 kilométer, a látvány pedig felbecsülhetetlen. Túrázásra természetesen ezen kívül is van lehetőség: jó kis sétákat tehetünk a környék vulkáni tanúhegyeinél, vagy a szigligeti vár környékén. És persze a várba is menjünk fel, mert falairól gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra.

Balaton-felvidék legklasszabb látnivalói
Panoráma a szigligeti várból (Fotó: Bene Anikó)

Éttermek a környéken:

Badacsony környékén szinte kötelező megkóstolni a helyi borokat, ezért elsőként egy kirándulással egybekötött borozást ajánlunk a Folly Arborétum és Borászatban Badacsonytomajon. A Szallas.hu oldalán foglalók a belépő árából 10% kedvezményt kapnak. Részletek >>

Ha a jó borok mellé ennénk is valamit, akkor kitűnő választás a badacsonytomaji Szőlőhegy Bisztró.

Folly Arborétum és Borászat

Balatonederics

Balatonederics és környéke is megér egy kirándulást, itt található ugyanis a látványos Csodabogyós-barlang, és a különlegességnek számító Afrika Múzeum.

Egy biztos, akár családdal, akár a párunkkal szeretnénk felfedezni a Balaton-felvidéket, rengeteg program és látnivaló közül válogathatunk.

TIPP: Ha mindez mégsem lenne elég, nézzük meg Keszthely, vagy a Kis-Balaton látnivalóit is!

Szálláshelyek a Balaton körül >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
74%
Imádom
Imádom
16%
Vicces
Vicces
3%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
6%