Programok hétvégéreCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekHorvátországNyári vakációRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Barlangok hónapja márciusban! Ajánló Magyarországon és Horvátországban

1 perces olvasási idő
Baredine-cseppkőbarlang, Horvátország

Napja, hete, hónapja sok mindennek van. A barlangok sem kivételek: március a barlangok hónapja. Ennek apropóján a hazai nemzeti parkok márciusban a látogatható magyarországi barlangokat kívánják megismertetni a közönséggel. Magyarországon rengeteg barlang van, ezekből szeretnénk néhányra felhívni a figyelmet.

barlangok hónapja, aggtelek
Aggteleki cseppkőbarlang

Az emberek elsősorban a cseppkőbarlangok csodájára járnak, azonban nem mindegyik ismert és impozáns barlangunk kifejezetten cseppkőbarlang. A vízből kiváló ásványokból létrejövő cseppkövek akár 68-féle ásványból is állhatnak. Leglátványosabbak a karsztos barlangok kalcium-karbonátból álló cseppkövei. De hasonlóképpen elámul az ember cseppkőmentes barlang csodáin. Magyarországon az utcai ruhában könnyedén bejárható, kiépített és kivilágított barlangoktól az overallban kúszós-mászós barlangokig széles a skála. Lényeg, hogy saját korlátainkat figyelembe véve válasszuk ki a legmegfelelőbb barlangot! Nem jó, ha teszem azt, a Mátyás-hegyi barlang egy szűk járatában megszorulva döbbenünk rá klausztrofóbiánkra!

Trendi barlangszállások Magyarországon és a nagyvilágban >>

Barlangok hónapja márciusban – 5 barlang Magyarországon, amit érdemes felkeresni

1. Aggteleki cseppkőbarlangok

barlangok hónapja, Aggtelek
Aggteleki-karszt

A Szlovákiába átnyúló barlangrendszerhez számos barlang tartozik. Szlovák-karszt barlangjaival együtt az aggteleki cseppkőbarlangok 1995 óta a Világörökség részét képezik. Legismertebb, egész évben látogatható része a Baradla-barlang. 25 kilométeréből 5,3 a szlovák Dimoca-barlanghoz tartozik. A kalandot keresők kis létszámban a Kossuth-barlangban ismerkedhetnek a felejthetetlen földalatti világgal. A túrára két héttel korábban írásban kell bejelentkezni!

Ne felejtsetek el aggteleki szálláshelyet foglalni a Szallas.hu oldalon! >>

2. Szent István-barlang, Lillafüred

barlangok hónapja, Lillafüred
Szent István-barlang

A fokozottan védett barlang a Miskolctól alig négy kilométerre található Lillafüreden várja látogatóit. A mintegy másfél kilométeres barlangból a nagyközönség számára csak egy rövid, de rendkívül látványos szakaszt mutatnak be. A látogatók számára 1931-ben megnyitott barlang egész évben fogadja az érdeklődőket. Bámulatos cseppkőképződmenyei mellett gyógyhatásáról is ismert a Szent István-barlang; a teljesen tiszta levegőben sokan kezeltetik itt felső légúti panaszaikat.

Lillafüreden és környékén számos szálláshelyet foglalhattok a Szallas.hu oldalán! >>

3. Pál-völgyi-barlang, Budapest

Tudtátok, hogy a budapesti Pál-völgyi-barlang Magyarország leghosszabb barlangja? Budapest azon ritka városok egyike, ahol az utcák alatt, a mélyben barlangok húzodnak! Az 1904-ben, egy kőfejtőben egy véletlen folytán felfedezett Pál-völgyi-barlang 1919 óta várja látogatóit. A barlang cseppkőképződményeit egy 500 méteres túrán csodálhatják meg az 5 év és 115 centis magasság fölötti láotgatók egész évben.

Pál-völgyi-barlang, Budapet

4. Mátyás-hegyi-barlang, Budapest

A Pál-völgyi-barlanggal átellenben lévő Mátyás-hegyi-barlang kevésbé látványos képződményeiről, mint arról híres, hogy itt a laikusokat is igazi földalatti kúszós barlangi kalanddal ismertetik meg a szakképzett túravezetők. „A barlangban nincs kiépített útvonal, a túrán többször kell négykézláb vagy hason csúszva közlekedni, de a részvételhez semmilyen előképzettség nem szükséges, csak sportos hozzáállás” – hirdeti magáról a barlang.

A fővárosi barlangokhoz II. kerületi szálláshelyek széles választékát foglalhatjátok a Szallas.hu-n!

5. Tapolcai tavasbarlang

Tapolca, barlangok hónapja
Tapolcai-tavasbarlang

A könnyen járható és igen látványos barlangok egyike a Balaton-felvidéki Tapolca alatt húzód tavasbarlang. A barlangot és látogatóközpontját 2015-ben, mai elvárásoknak megfelelően újították fel. Az 1913-ban megnyitott barlang volt az első magyarországi kivilágított barlang. A mészkőrétegek alkotta barlang vizét hideg és meleg források adják. A  Tapolcai tavasbarlang különlegessége a körbecsónakázható rész. A létesítmény egész évben fogadja látogatóit.

Tapolcán és környékén is gazdag szálláshely-kínálatból foglalhattok a Szallas.hu oldalán! >>

Horvátországi barlangok

Horvátországra kevesen gondolunk a barlangok országaként, holott délnyugati szomszédunknál több mint 11000 barlangot tartanak nyilván. A karsztos táj adja magát. Rovinj, Umag és Motovun háromszögének szinte közepén található az isztriai Baredine cseppkőbarlang. A bámulatos cseppkőformációkat felvonultató barlangot 1995-ben nyitották meg a nagyközönség előtt.

Baredine-cseppkőbarlang, Horvátország

Baredine közelében több száz szálláshelyből választhattok a Szallas.hu oldalán! >>

A Spliti szigetvilághoz tartozó bisevói Kék-barlang, Modra špilja, egyike Horvátország számos tengeri barlangjának. Földöntúli kékségét nehéz szavakkal leírni. El kell mennetek, győződjetek meg róla saját szemetekkel. De előtte keressetek spliti szálláshelyet a Szallas.hu oldalán!

Kék-barlang, Horvátország

Még több hazai szálláshely – nem csak a barlangok hónapja idejére >>

További barlangos programok márciusra:

Varázslatos barlangfürdők Magyarországon >>

Egerszalóki barlanglakások és sáfránykert >>

Szemlő-hegyi-barlang >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%