Családi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégére

Bivalyrezervátum rejtőzik a Dél-Alföld szívében-Mórahalom felfedező

1 perces olvasási idő

Sosem voltunk még. Sem Mórahalmon, sem pedig Bivalyrezervátumban. Tulajdonképpen azt sem tudtam, hogy ott mit lehet első körben csinálni. Egyik vasárnap reggel fogtam a családomat, bepakoltunk az autóba és elindultunk Mórahalomra. Magam sem gondoltam volna, hogy egy ekkora kaland veszi aznap kezdetét. Már az autóban ülve utána olvastam a Mórahalomtól alig 5 kilométerre elterülő, ingyenesen látogatható Bivalyrezervátum történetének. Lélek Koffein – Pauer Krisztina írása.

Frissítés (2022.08.06.): A rezervátum tava az idei aszály miatt kiszáradt, így az állatokat ideiglenesen elköltöztették a területről.

Bivalyrezervátum rejtőzik a Dél-Alföld szívében-Mórahalom felfedező
Bivalyrezervátum – Mórahalom

A Bivalyrezervátum nyomában

A dél-alföldi régió első bivalyrezervátumát 2008-ban hozták létre, Mórahalom határában. Kezdetben 15 anyaállat és 30 növendék alkotta az állományt. A Bivalyrezervátum a Mórahalom – Röszke közötti úton Mórahalomtól 5 km-re található. A mély csendben dagonyázó bivalycsorda élettere egész évben szabadon, ingyenesen látogatható. Az állatok meglehetősen nyugodt, már-már lomha mozgáskultúrája miatt nem kell tartanunk attól, hogy hirtelen izgalmaknak tesznek ki minket vagy pillanatok alatt eltűnnének. Sőt, kis szerencsével akár testközelből is megcsodálhatóak, ugyanis gyakran közel merészkednek a kerítéshez.

A rezervátum és a környéke tökéletes választás egynapos kirándulásra, hiszen a közelben tanösvény, tulipános kert és még több féle étterem, rétesház, cukrászda vár minden kedves odalátogatót.

Biciklivel Mórahalom körül

A történethez hozzátartozik, hogy levittük a biciklit is. Nos, mikor rápattanok, mindig úgy érzem magam, mint egy nagyon rossz amerikai romantikus filmben, ahol süt a nap, csodálatos Toscanához hasonló tájakon megy a főszereplő nő és lágy zenére biciklizget. Elöl a kosárban frissen vágott virágokkal, egy kis szezonális gyümölccsel. Természetesen libbenő szoknyában álmélkodva vezeti a kerékpárt. Minden tökéletes. Aztán jön az ámokfutó autós,- aki persze szuper szexi és sármos- és majdnem elüti a főszereplő nőt és indul a szenvedélyes szerelem…

Bivalyrezervátum rejtőzik a Dél-Alföld szívében-Mórahalom felfedező
Biciklivel a Bivalyrezervátumhoz

Nos, azért a családdal nagyon nem így történt ez a kirándulás. Egyrészt 35 fok volt, aminek köszönhetően már a kerékpártúrán 3. percében folyt rólunk a víz. A gyerekek persze élvezték, az első 8 percben, aztán nekik is minden bajuk volt. Na mindegy is. Amilyen hamar csak tudtunk, megálltunk a rezervátumnál, és ott már gyalog folytattuk a túrát.

Bivalyok és a rezervátum

A bivalyok egymás hegyén hátán feküdtek az árnyékban, vagy éppen dagonyáztak, a felfrissülést biztosító csatornák zavaros vízében. Kicsit irigyeltem őket, hogy ezt megtehetik. A fából tákolt gyalogösvények szerencsére az alattuk elterülő víznek köszönhetően nem ontották magukból a meleget, így az ott töltött idő hamar eltelt, és azt vettük észre, hogy az állatok számunkra néhol esetlen viselkedése szórakoztat minket. A Bivalyrezervátum felfedezése igazi gyerekes program, ahol egy picit a természet részeivé válhatunk.

Tudtad, hogy Zala megyében, Kápolnapusztán is találkozhatsz bivalyokkal? Sőt, itt található a legnagyobb magyarországi bivalyrezervátum!

Bölömbika tanösvény

A rezervátum közvetlen közelében található egy 3 kilométer hosszú tanösvény, ami 6 állomáson keresztül vezet végig minket az ottani flóra és fauna változatos világán. A táv gyerekekkel is könnyedén teljesíthető, így nem okozott gondot nekünk sem. Még hozzátenném, hogy nem volt olyan perc a sétánk során, hogy a madarak csodálatos éneke ne kísért volna minket. Egy igazi füttykoncert, a nap közepén.

Kis pihenőt tartva, megettük az elemózsiát, amit magunkkal hoztunk, és biciklire pattanva ellátogattunk még a már leszüretelt tulipánültetvényre, ahol konstatáltuk, hogy ide jövő tavasszal vissza kell térnünk a virágzás idején. Az autóhoz visszaérve felpakoltuk a bringákat a tárolóra, és elindultunk a mindössze 7 kilométerre lévő Mórahalom városába, hogy így késő délután fagyizzunk egy nagyot, lehűtve vele magunkat.

Szállások Mórahalom és környékén >>

Mórahalom visszavár

Sajnos a napunk végéhez értünk és indultunk elindultuk haza. Az autóban nézegettem a város által nyújtott programok listáját, és rengeteg színes programmal, családi rendezvényekkel várja az odalátogatókat. A nyári melegben a fürdő színes palettán kínálja a jobbnál jobb lehetőségeket a pihenni, üdülni vágyók számára.

Ahogy már az elején is írtam, ez egy igazi kaland volt a javából, és ízelítőnek elégséges volt, hogy még ott eldöntsük, ide még visszatérünk.

Még több dél-alföldi programtipp:

(Fotók: pixabay, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%