Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásNyári vakációTavaszi zsongás

Bohinji-tó, a Júliai-Alpok ékszerdoboza

1 perces olvasási idő
Bohinji-tó

A szlovéniai Bohinji-tó népszerű úti cél, a hegyektől ölelt tavat sokan meglátogatják. A tó környékén rengeteg túrázási, kirándulási lehetőség van, hódolhatunk a vízi sportoknak, strandolhatunk, bátrabbak a siklóernyőzést, canyoningot, raftingot is kipróbálhatják. A szüleim beleszerettek ebbe a tájba és minden évben visszajárnak, ezért ha néha egy családi nyaralás is összejön, egyértelmű, hogy Stara Fužinát választjuk.

Bohinji-tó

Falusi idill Stara Fužinában

Stara Fužina Budapesttől körülbelül 540 km-re fekszik, mi az M7-es autópályán közelítettük meg a szlovén-magyar határt. Mivel a Budapest-Szeged táv is hozzáadódott az utunkhoz, hajnali indulással délután kettő körül értük el a Bohinji-tavat.

A faluban szinte minden ház szálláshelyként üzemel, ha először járunk itt, házszám alapján könnyen megtaláljuk, melyik ház a mienk a nyaralás idejére. A szállásadóink vendégszerető emberek voltak, az étkezőasztalon virágok vártak minket, és kaptunk tőlük zöldségeket is. Érdemes meglátogatni a helyi kocsmát, mert finom krémest árulnak.

A Bohinji-tó körül

Aki először jár erre, annak érdemes egy Bohinji-tó kerüléssel kezdenie, ez körülbelül 10 km-t jelent. Egy déli-délutáni érkezést követően is vállalható ez a távolság, felfrissíti az utazástól elgémberedett izmokat.

A tó északi partját jobban szeretem, sokkal kalandosabb az erdei ösvény, mint a déli part sétaútja. Ribčev Laz a Bohinji-tó turista központja. Itt lehet kenut bérelni, siklóernyőzésre, canyoningra, raftingra jelentkezni. Hoteleket, éttermeket találunk, mindig nagy a nyüzsgés errefelé. A fürdőruhát nem érdemes otthon hagyni, mert a sok strandoló látványától egy meleg napon a vízbe kívánkozik az ember.

Túra a Vogelre

A Bohinji-tó felett található a Vogel Síközpont. Nagykabinos felvonó repíti fel nyáron a túrázókat, télen a síelőket 574 méterről 1663 méterre. A felvonó nyáron 7:30 és 19:00 között közlekedik félóránként, de ha sokan gyűlnek össze, akkor gyakrabban elindítják. A Vogel 1922 méteres csúcsa a legnépszerűbb célpont.

Mi a Vogel előtt a Šiját másztuk meg, így egy nap alatt két csúcsot zsebeltünk be. A kilátás végig csodálatos: láthatjuk szemben a szlovének nemzeti jelképének számító Triglav 2864 méteres csúcsát. A Vogelről tiszta időben egészen az Adriai-tengerig ellátni. Egy meleg nyári napon érdemes fejeként 2-3 liter vizet vinni, és a naptejről sem szabad megfeledkezni.

Könnyed séta a Mostnica-szurdokban

A Mostnica-szurdok bejárata közvetlenül Stara Fužina mellett van. A szurdok két oldalán vezetnek sétautak, így egy körtúrát tehetünk. A szurdok különlegessége, hogy a víz érdekes formákat vájt a mészkőbe, legjellegzetesebb az Elefánt-sziklának nevezett képződmény.

A bátrabbak fürödhetnek is a patakban. Ha a szurdok végén nem fordulunk vissza, hanem megyünk tovább, akkor egy tágas völgybe jutunk. A völgy végén található a Mostnica-vízesés.

Kinek ajánlom a Bohinji-tavat?

Mindenkinek, mert ez a hely egy alpesi svájci bicska. A könnyedén, kisgyerekkel teljesíthető túráktól a kemény sziklamászásig, ferrátáig bármi elérhető innen.

A tavon a vízi mókák és sportok széles választéka elérhető. Szálláshelyekből bőséges a választék, a hoteltől a kempingig minden van. Érdemes már év elején lefoglalni a nyaralást, mert nagyon népszerű üdülőhely lett az utóbbi években.

Néhány, autóval elérhető látnivaló a környéken:

  • Bledi-tó és a vár
  • Vintgar-szurdok
  • Vršič-hágó
  • Ljubljana
  • Krajn
  • Postojnai cseppkőbarlang

 

/Fotók: Tandari Anita/

 

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%