Külföldi kalandokNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

Titkos terek, narancsligetek és paloták – Így bővítsd ki a római bakancslistád!

1 perces olvasási idő

Míg minden út Rómába, Rómán belül pedig minden turista útja a Colosseumhoz, a Trevi kúthoz és a Spanyol lépcsőhöz vezet.

Ha visszatérésedet szervezed az Örök Városba, de már a kötelező nevezetességek meglátogatásán túl vagy, vagy csupán nem szeretsz órákon át fényképekért sorban álló turisták hadával harcolni, akkor görgess lejjebb, hogy római bakancslistádat új helyekkel bővíthesd!

Tíz kedvenc, nem túl népszerű helyem következik Rómából!

Palazzo Falconieri, a római „magyar” palota

A Római Magyar Akadémia, mely a Balassi Intézet tudományos-kulturális intézete, a mesés 16. században épült, Palazzo Falconieriben kapott helyett, mely a Tiberissel páruhuzamosan futó, hangulatos utcácskában, via Giuliában található.

A fasiszta olasz város: EUR-negyed

Az EUR-ban megtett séta során, a széles sugárutak, tágas terek, monumentális rideg épületek árnyékában, egy geometriailag tökéletesen megtervezett makett kellős közepén érezhetjük magunkat. Ma valahogy így nézne ki a fasiszta olasz város, mint a negyed, melyet Mussolini álmodott meg az 1942-es világkiállításra.

A fasiszta ideológián túl, az ókori római várostervezés jegyei is felfedezhetőek a domináló építészeti stílusban. Az EUR legfontosabb épülete a Palazzo della Civiltà Italiana, „négyzetes Colosseum”(olaszul Colosseo Quadrato), mely tekintélyt parancsolva uralkodik a városnegyeden.

Tudtad? A hat emelet magas épület boltívjei, Mussolini nevének betűit szimbolizálják.

Róma madártávlatból a Gianicolóról

Róma egyik legmagasabb dombján, a Tiberis jobb oldalán emelkedik, a Gianicolo, „római domb”, mely nem része a híres hét dombnak. A Gianicolóról nyílik a legszebb kilátás a városra. A meleg napokon az egész sétány megtelik helyiekkel, akik a fűben heverészve élvezik a nap sugarait a csodálatos panorámában gyönyörködvén.

Tudtad? Itt található az Oscar díjas A nagy szépség c. film első néhány filmkockájából ismert monumentális szökőkút, a Fontanone dell’Acqua Paola.

Érdekesség: Itt verte vissza a francia csapatok támadását Garibaldi. A platánokkal díszített sétányon, a garibaldisták mellszobrai között megtalálható a magyar Türr István szobra is.

Középkori hangulatú titkos terecske Róma szívében

A köztudatban elterjedt információkkal ellentétben, Róma számtalan nyomát őrzi még a középkornak. Az egyik ilyen rejtett kincs, mely talán a legjellegzetesebb, az Arco degli Acetari terecske, a Campo De’Fiori, egykori virágpiactól egy ugrásnyira, melyet színes középkori házak kereteznek. A tér mára már egy zárt udvar része, mely számtalan módosításon esett át az évszázadok során.

Megközelítés: A virágpiactól a Via del Pellegrinón haladva, balra kell fordulni az első sötét árkádíves átjárónál, mely a Via del Pellegrino 19-es szám közelében van.

Az ókori vízvezetékek árnyékában

Az ókori vízvezetékek park (Parco degli Acquedotti), Róma egyik legszebb külvárosi negyedében található, a belvárostól kb. 10 km-re. A park a város egyik legnagyobb és legnyugodtabb parkja. Itt akkor sem kell meglepődni, ha birkanyájakba botlunk.

TIPP: Bérelj biciklit Róma belvárosában, tekerj végig a Római Birodalom legfontosabb útján, a Via Appi Anticán, egészen a vízvezetékekig. Gyönyörködj az ókori épület- és sírmaradványokban!

Róma kikötője

Ostia Antica, az ókori Róma egykori legfontosabb kikötővárosa, mely házai között sétálva pillanatok alatt visszarepülhetünk a múltba. A romváros ma egy szabadtéri múzeum, mely könnyen áttekinthető és bejárható.

Narancsliget és a Máltai Lovagrend palotája

Az Aventinus dombon emelkedik a narancskert, Róma egyik legjelentősebb panorámapontja. A liget szomszédságában található a Máltai Lovagrend palotája, mely vaskapuja előtt mindig kígyózik a sor. Ha a mágikus kulcslyukon betekintesz, a Szent Péter Bazilika monumentális kupolája tárul a szemed elé.

TIPP: Látogasd meg a szomszédos rózsakertet is!

Via Appia Antica és a katakombák

Több mint 40 római katakomba ismert, ezek közül néhány, a híres egykori hadi út mentén, a Via Appia Anticán található.

Az első keresztények sírjain túl, ókori keresztény bazilikák, márványból faragott szobormaradványok, cédrusok és ciprusok szegélyezik a hatalmas kövekből kirakott utat.

Villa Dorina Pamphili

A 17. századi gyönyörű villa és hatalmas kertjei, Róma külvárosában található. A park az egyik legtökéletesebb hely azok számára, akik kikapcsolódásra vágynak a természetben. Itt biztos, hogy turistákkal nem találkozunk!

Villa Torlonia és a „baglyok háza”

A Torlonia család villájának hatalmas kertjében, egy nagyon különleges épület kapott helyet, a „baglyok háza” (la Casina delle Civette), mely egy elvarázsolt mesebeli házikó.

TIPP: Ha már itt vagy, ugorj be a közeli Villa Ada kertjeibe is! Fedezd fel a Coppede negyededet, az itáliai szecesszió gyöngyszemét! Sétálj a mesevilágot felidéző (Pókpalota, Tündérházikó, Békaforrás) házak között!

Róma felfedezésére egy élet sem elég, mert az Örök Város minden egyes szeglete elképesztő meglepetéseket rejt! Minden sarkon, kapualjban egy különlegesség vár!

/Fotók: Patai Mercédesz/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%