Budapest és környékeCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Budapest, ahogy még sosem láttad – Rejtett kincsek, nagy múltú szállodák

1 perces olvasási idő

Ha valaki megkérdezné, budapesti látogatásának idején milyen nevezetességeket látogasson meg, mindannyian kész listát tudunk a kezébe adni. Vannak azonban a fővárosban olyan rejtett kincsek, melyeket még az itt élők közül is csak kevesen ismernek, pedig feltétlenül helyük van a térképen. Most ezek közül mutatunk be néhányat.

Rejtett kincsek és látnivalók Budapesten

1. Jókai-kert

Budán, a Svábhegyen található Jókai Mór egykori nyaralója, melyet az „Egy magyar nábob” című regénye honoráriumából vásárolt. A kert ma csodaszép természetvédelmi terület, ahol számos madárfaj és különleges növény él, az épületben pedig a Jókai-emlékszoba kapott helyet. Belépődíjat egyéni látogatóknak nem kell fizetniük.

Részletes információt itt találsz >>

2. A Gázgyár lakótelepe Óbudán

A budai Wekerle-telepnek is nevezett lakónegyedet 1911 – 14 között építtette a Gázgyár, munkásai és tisztviselői számára. Abban az időben nagyon korszerűnek számított, hisz külön fürdőszobákkal, mosdókkal látták el, kiskert is tartozott minden házhoz. A hely ma is él és lakott, bájos házai között érdemes tenni egy sétát. Az óbudai rejtett kincsek egyike.

3. Epreskert

Évszázados fák, itt-ott heverő, ülő, álló szobrok misztikus látványa tárul a szemed elé, ha a Szondi-Bajza-Kmety-Munkácsy utcák által határolt területre tévedsz. A XIX. század végén pusztuló eperfaliget állt itt, majd a szobrászpápa, Stróbl Alajos hozatta rendbe. 1921 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász tanszékének kiállítótermei és műhelyei találhatók az Epreskertben. Alapjában véve nem áll nyitva a nagyközönség előtt, de érdemes érdeklődni, hogyan juthatsz be. 

Nagy múltú szállodák Budapesten, melyek a filmesek kedvencei

1. Radisson Blu Béke Hotel**** Superior, az egykori Britannia

1913-as megnyitása óta a pesti körúton álló Béke Hotel a művészvilág kedvenc találkahelye, itt működött a legendás Orfeum is. Rendszeresen laknak szobáiban világsztárok, szuperprodukciók pedig díszletként is választják.

1972-ben a szálloda Kupolatermében vették fel a Kékszakáll című film egyik jelenetét, melyben Virna Lisi, Marilu Tolo és Richard Burton volt látható. Szabó István és Koltai Lajos Találkozás Vénusszal című filmjének egyik jelente a hotel lobbijában játszódik, nem kisebb csillagok, mint Glenn Close és Niels Arestrup szereplésével.

2. Danubius Hotel Astoria**** Budapest

A nemzetközi filmvilág egyértelmű kedvence az 1914-ben megnyílt Hotel Astoria, mely „alakított” már New York-i, londoni, párizsi és müncheni helyszíneket is története során. Szabó István több filmjét is forgatta itt, de szerepelt a szálló egy Maigret – epizódban, valamint a Josephine Baker – történetben.

Kern András és Koltai Róbert óriási sikerű „A miniszter félrelép” című vígjátéka teljes egészében az Astoriában forgott. Izgalmas tény, hogy a hotel kivilágított épülete megjelenik Katy Perry „Firework” című videoklipjében is, melyet az énekesnő Budapesten forgatott. 

Ha még több kulisszatitokra vagy kíváncsi, akkor ezt se hagyd ki >>

Budapest, ahogy még sosem láttad – Rejtett kincsek, nagy múltú szállodák
Danubius Hotel Astoria**** Budapest

3. Danubius Hotel Gellért****

A több mint százéves Gellért Szálló gyönyörű szecessziós stílusú épületében néha egyszerre több filmes stáb is megszállt. A hotel nem kisebb vendégeket köszönthetett az elmúlt évtizedek alatt, mint Madonna, Eddie Murphy, Jennifer Lawrence, Ornella Muti vagy Klaus Maria Brandauer, de a világsztárok listáját hosszan folytathatnánk.

Rejtett kincsek és megannyi híressé vált film kötődik a Gellérthez. A szálló 1963-tól kezdve nemzetközi produkciók és magyar filmek forgatási helyszíneként is megjelenik. Evita, Én, a kém, Vörös veréb, Mephisto, Csontváry, a Hamis Izabella. Csak néhány filmcím egy impozáns listáról. 

Budapest, ahogy még sosem láttad – Rejtett kincsek, nagy múltú szállodák
Danubius Hotel Gellért****

Reméljük, sikerült meghoznunk a kedved ahhoz, hogy belevesd magad Budapest alig ismert arcának felfedezésébe. Járj nyitott szemmel, keresd meg legújabb kedvenc helyeidet, s nézd meg közelebbről a filmesek kedvenc szállodáit is >>

(fotók: szallas.hu, Instagram)



Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
33%
Imádom
Imádom
33%
Vicces
Vicces
33%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%