Budapest és környékeCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekKutyás-cicás tekergésNyári vakációŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásTéli tájoló

Budapesti tanösvények – Bakancsos bakancslista fővárosi kirándulóknak

2 perces olvasási idő

Ha azt gondoltad, budapesti lakosként mindenképpen órákat kell utaznod, hogy tanösvényeken kirándulhass, remek hírünk van. A fővárosban is számos izgalmas tanösvény található, s egyre több létesül. Most ezek közül ajánlunk néhányat a pesti, néhányat pedig a budai oldalról.

1. Merzse – mocsár Természetvédelmi Terület

Itt találod: 1174, Erdőalatti dűlő

A Merzse – mocsár az egyik legizgalmasabb budapesti tanösvény a pesti oldalon. Fontos madármegfigyelő helyszín, ahol barna rétihéját, fácánt, fürjet, láthattok, sőt, őz és róka is jár erre. A területen egy 6 kilométer hosszú tanösvény vezet végig, melyet kényelmesen bejárhattok kisgyerekkel is. 

Budapesti tanösvények – Bakancsos bakancslista fővárosi kirándulóknak
Merzse – mocsár Természetvédelmi Terület

2. Kőpark tanösvény

Itt találod: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

A Szemlő-hegyi-barlang felett található egy közel 1 hektáros védett terület, itt található a Kőpark tanösvény. Látogatói 400 millió év emlékeit ismerhetik meg óriási monolitok segítségével. A babakocsis sétautak, padok és a játszótér révén ez a budapesti tanösvény tökéletes helye egy családi kirándulásnak.

Budapesti tanösvények – Bakancsos bakancslista fővárosi kirándulóknak
Kőpark tanösvény

3. Guckler Károly – tanösvény – Hármashatár-hegy

Itt találod: A Szépvölgyi út és a Hármashatárhegyi út találkozásától indul (Fenyőgyöngye Étterem)

Az 1918-ban létesített budapesti tanösvényt a Hármashatár-hegy egykori újraerdősítését vezető Guckler Károly főerdőmesterről nevezték el. A 3,5 kilométer hosszú útszakaszon a főváros környéki erdők élővilágát és az óbudai térség történelmét bemutató 14 interaktív tábla mellett két kiépített kilátópont is színesíti a programlehetőségeket. A kényelmesen bejárható ösvény a sétálók, kocogók körében is rendkívül népszerű.  

Budapesti tanösvények – Bakancsos bakancslista fővárosi kirándulóknak
Guckler Károly – tanösvény

4. Sas-hegy tanösvény

Itt találod: Sas-hegyi Látogatóközpont (1112 Budapest, Tájék út 26.) 

A Sas – hegy tanösvényt a Sas-hegyi Látogatóközpont területén találod, s bár mindössze 850 méter hosszú, rengeteg szépséget rejt. Ha szerencsés napod van, még rókával vagy mókussal is találkozhatsz, miközben a fahídon kelsz át, vagy a színpompás növényzetben gyönyörködsz. A legnagyobb élményt a kilátópont jelenti, ahonnan mesés panoráma nyílik a városra. Mivel a tanösvény és környéke fokozottan védett terület, csak szakvezetéssel látogatható.  

5. Madárbarátok Tanösvénye – Városliget

Itt találod: Királydomb, Városliget

A Liget Budapest Projekt és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2021-ben új budapesti tanösvény született, méghozzá a Városligetben: a Madárbarátok Tanösvénye. A 10 állomásból álló útvonal a Királydomb és a Nagyjátszótér szomszédságában található meg, s ha végigsétálunk rajta, megismerhetjük a Városliget sokszínű madárállományát. Az élethű illusztrációkkal ellátott táblák sok érdekességet mesélnek el a madárvilág számtalan tagjáról is.

7. Felsőrákosi – rétek tanösvény

Itt találod: X. kerület, a Túzok utca végétől indul

A Felsőrákosi – rétek Budapest legfiatalabb védett területe, ahol 2015-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportjának munkája eredményeképpen új tanösvény jött létre. Láprétek, nádasok, égerligetek mellett vezet a kirándulók körében egyre ismertebb, közel 5 kilométeres tanösvény. Tizenkét információs táblája beavat minket a környék élővilágának rejtelmeibe, de helytörténeti és kultúrtörténeti érdekességeket is megtudhatunk a segítségükkel. 

8. Jane Goodall – tanösvény

Itt találod: 1028, Kővári út – Arad utca kereszteződésétől indul

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek köszönhető ez a tanösvény is. A Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály kezdeményezésére 2011-ben elindult a budai Vörös-kőváron a haragossikló élőhely-védelmi program. Hogy a helybeliek számára is bemutathassák, állatvédelmi szempontból milyen fontos és értékes ez a terület, kialakítottak egy 6 táblából álló tanösvényt, melyet Dr. Jane Goodall, a csimpánzok szociális és családi életének világhírű kutatója avatott fel. A tanösvény és környéke egy könnyű séta keretében kényelmesen felfedezhető. 

Szállástippek Budapesten 

1. The Hotel Unforgettable Hotel Tiliana by Homoky Hotels & Spa****

A Hotel Tiliana mindazt megadja, amire egy utazó csak vágyhat: teljes kikapcsolódást csodás zöld környezetben, kőhajításnyira a felfedezni kívánt város szívétől. A budai szálló számos wellness szolgáltatást is kínál, kisgyermekesek számára minden fontos babagondozási kelléket biztosít. 

Budapesti tanösvények – Bakancsos bakancslista fővárosi kirándulóknak
The Hotel Unforgettable Hotel Tiliana by Homoky Hotels & Spa****

2. Ensana Thermal Margitsziget**** + superior

Ha igazán különleges helyen szeretnél pihenni Budapesten, vedd az irányt a Margitsziget felé! A négycsillagos élményeket kínáló Ensana Thermal szálloda a Víztorony közelében várja a kikapcsolódni vágyó párokat, családokat. Wellness részlegén még termálvizes és élménymedencét is találsz.

Budapesti tanösvények – Bakancsos bakancslista fővárosi kirándulóknak
Ensana Thermal Margitsziget**** + superior

3. Új Belvárosi Apartman Budapest

Pároddal kettesben fedeznétek fel Budapestet? Akkor nektek találták ki az Új Belvárosi Apartmant. A Parlament szomszédságában vár benneteket ez a hangulatos, barátságos kuckó, melynek falán egy óriási utcaképet vehetsz szemügyre.

Budapesti tanösvények – Bakancsos bakancslista fővárosi kirándulóknak
Új Belvárosi Apartman Budapest

4. Erkel6 Apartman Budapest

Akár párosan, akár családdal vagy barátokkal érkeznétek Budapestre, biztosan egy kitűnően felszerelt, modern szálláshelyre vágytok, ahonnan gyalogosan elérhető a főváros számos nevezetessége. Ilyen hely az Erkel6 Apartman, mely fiatalos stílusával jókedvre hangol.

Budapesti tanösvények – Bakancsos bakancslista fővárosi kirándulóknak
Erkel6 Apartman Budapest

Bízunk benne, hogy sikerült remek tippeket adnunk, hol találsz tanösvényeket Budapesten. Ha nem fővárosi lakos vagy, foglalj hozzá szállást is oldalainkon

(Képek: dunaipoly.hu, instagram, parkerdo.hu, Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
92%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
8%