Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásKülföldi kalandokŐszi élményszüretTavaszi zsongás

A legvéresebb, a legismertebb és a legősibb vár Burgenlandban

1 perces olvasási idő
Fraknó vára (fotó: shutterstock)

Vajon mi köze Drakula grófnak Fraknó várához? Melyik vár van a mai napig is családi tulajdonban? Melyik várat vásárolta meg egy író a XX. században? Hol található Európa legrégibb orgonája, amelyen még Mozart is játszott?

Ilyen kérdésekre kaphatunk választ és még számtalan érdekességre fény derülhet, ha meglátogatjuk ezt a három burgenlandi várat. Az ország nyugati részéről csak egy kőhajítás Burgenland. Sopron, Kőszeg és Szentgotthárd környékéről csodaszép várakhoz juthatunk némi autózással. Középkori várak, amelyeknek a múltja tele van véres, hátborzongató történetekkel vagy éppen romantikus legendákkal.

Fraknó vára

Fraknó vára (Forchtenstein) a legismertebb a magyarok körében. Soprontól körülbelül 40 kilométernyire található épület, nemcsak pazar fekvése, de történelme és jó állapota miatt is igen népszerű célpont. A vár ma is látható formáját a XVII. században kapta, amikor a végvári harcok idejében, Eszterházy Miklós átalakíttatta és olyan erődöt építtetett, amelyet nem sikerült sem a törököknek, sem az osztrákoknak bevenni. A történelmi idők elmúltával viszont az épület már nem volt elég komfortos a családnak, akik végül beköltöztek a kismartoni kastélyba. A vár viszont a mai napig a család tulajdonában van.

Fraknó vára (fotó: shutterstock)

A várat vezetővel látogathatjuk, kivéve néhány részét. Többek között az Ősök galériáját, ahol felfedezhetjük Drakula gróf portréját is, amely a világon egyedülálló egészalakos festmény Vlad Tepesről. A gróf azonban sosem járt itt és nincs is semmi köze a várhoz: Eszterházy Pál, a vár egykori ura némi fantáziával családfát talált ki magának és így került a havasalföldi fejedelemről készült festmény az Ősök galériájába.

Fraknó vára

A fegyvergyűjtemény jelenleg Európa legnagyobb magánkézben lévő ilyen jellegű gyűjteménye. Ezen a kiállításon láthatjuk a magyar koronázási zászlót is. A kincseskamra szintén kuriózum Európában, mivel mind a mai napig sikerült eredeti helyén megőrizni. És még egy leggel büszkélkedhet a vár: itt található Európa legnagyobb ezüst bútor gyűjteménye.

Akit a történelem nem annyira, de a hátborzongató élmények annál inkább rabul ejtenek, azoknak a helyi idegenvezetők Drakula-túrát is szoktak szervezni. Több idegenvezető beszél magyarul, így a nyelvtudás sem gond a vár látogatásakor.

Léka vára

Léka vára (Lockenhaus) a Kőszeg környékére látogatóknak lehet az egyik legérdekesebb látnivaló. A romantikus középkori lovagvár, amely egy erdős részen található, szinte azonnal rabul ejti a turistákat. Pedig véres és titokzatos legendái (szabadkőművesek és templomos lovagok titkos találkozó helye, Báthory Erzsébet, a vérgrófnő legendája) miatt nem éppen romantikus kép bontakozik ki az épületről a látogatóban. Főleg, amikor megismerkedünk a vasszűzzel az egyik kiállító teremben.

Léka vára

A fellegvár alapjait a XIII. században kezdték építeni, sokáig a terület és az épület a Nádasdy család tulajdonában volt, majd az 1960-s évek közepén egy osztrák író vásárolta meg az Eszterházyaktól. Rengeteget költött felújításra és tulajdonképpen a vár a mai formáját neki köszönheti.

A várban szálloda, étterem is működik, ami miatt az egész középkori hangulat veszít egy picit a fényéből, de így is nagyon érdekes látni, hogyan éltek itt egykor. Még így is megtekinthető a rekonstruált középkori konyha, az öregtorony, a kínzókamra, a várkápolna, a kultuszterem. Megmászhatjuk a tornyot és ne hagyjuk ki a vár körüli rövid sétát, ahol az egész épületet kívülről is megcsodálhatjuk.

Németújvár

Németújvár (Güssing) a Battyány család ősi fészke, ami Szentgotthárdtól alig 20 kilométernyire fekszik. Az Őrségben járva, akár még kerékpárral is vállalható túra. Nehéz nem észrevenni a várat, mivel egy meredek vulkáni kúpon épült. A várból nyíló csodálatos kilátás és a kiállítások miatt is kihagyhatatlan látnivaló a környéken.

Güssing vára

A várhoz egy meredek szerpentinen keresztül juthatunk fel, vagy választhatjuk a felvonót is egy csekély összeg ellenében. Ahogy felkapaszkodunk, a füves várudvaron találjuk magunkat, ahonnan a tulajdonképpeni vár egy meredek lépcsőn közelíthető meg: lakótorony, bástya, lépcsőház várja a látogatókat.

A vár alsó szintjén található helyiségek többségét sziklából vájták ki. Az emeleti termekhez szűk lépcsőn vezet az út: itt megismerkedhetünk a család és a vár történetével. Érdekesség, hogy a várban történt egy ellenkirály választás is, bár a történetből végül Mátyás király került ki győztesen, és nem a güssingi ellenkirály.

Zeneszoba

A zeneszobában Európa legrégebbi orgonáját tekinthetjük meg, amelyen még Mozart is játszott. Majd végül felkapaszkodhatunk a harangtoronyba, ahonnan parádés kilátásban gyönyörködhetünk.

Szállást keresel Burgenlandban? >>

 

Népszerű várak, amelyek nemcsak történelem rajongóknak kínálnak élményeket. Igazi időutazáson vehetünk részt, bármelyiket is látogatjuk meg Burgenlandban.

/Fotók: Kozma Judit/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%