Érdemes megnézniBarátokkalCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásVidéki víkend

Varázslatos csillagdák, csillagvizsgálók és csillaglesek‒ „Földön kívüli” élményekre fel!

2 perces olvasási idő

Előfordult már veletek, hogy a puha fűben hanyatt fekve bámultátok az éjszakai égboltot? Számoltatok csillagokat, kerestétek a Nagy- vagy épp a Kis Göncölt? Vadásztatok már távcsövön át üstökösökre, meteorokra, és közben szerettetek volna közelebb kerülni a világegyetem titkaihoz? Akkor látogassátok meg a hazai csillagdákat és csillagvizsgálókat, amik mellé csillaglesre tökéletesen alkalmas szálláshelyeket is ajánlunk!

Bükki Csillagda ‒ Répáshuta

Erdőkkel takarózó hegyek között, a Bükki Nemzeti Park szívében emelkedik a répáshutai Bükki Csillagda, mely méltán érdemelte ki 2022-ben az év turisztikai attrakciója díjat. A népszerű csillagászati és természetismereti látogatóközpontban a látvány és a szórakozás együtt jár. 

Az interaktív kiállítás bejárása közben mintha csak egy űrhajó fedélzetén lennétek: modern technika és számos kijelző, játékos megoldás segíti megérteni a mindenség titkait. Töltsétek ki a kvízt, nézzétek meg a Napszél hatását vagy érintsétek meg a rücskös meteorit darabot!

Az 50 férőhelyes planetárium izgalmas előadásai alatt mesés, élethű utazásra indulhattok, ahonnan hasznos tudással tértek majd vissza a földre. 

Ne hagyjátok ki a távcsőparkot, a virtuális valóság túrákat, az éhségűző AsztroBisztró kínálatát, valamint a szabad ég alatt kialakított, 4 km hosszú Bolygótúra tanösvényt se! 

Még több érdekesség a Bükki Csillagdáról >>

Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont – Eger

Eger véget nem érő látnivalóinak sorából most egy igazi bakancslistás helyet emeltünk ki nektek, a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontot. A 8 helyszín kényelmes bejárására érdemes több órát szánni, mert a gyerekek és a felnőttek is garantáltan leragadnak már a fogadóteremnél, ahol a csillagvizsgáló témájához kapcsolódó, lebilincselő kísérleteket próbálhatjátok ki. 

A páratlan kiránduláson természettudományos kísérletek, csillagászati múzeum, optikatörténeti kiállítás, tudományos játszóház színesíti meg a napotokat, de a csillagokkal pöttyözött éjszakai égbolt másolatában is gyönyörködhettek a planetárium előadásain

Ha már mindent láttatok, akkor birkózzatok meg a 44 méter magasan elhelyezkedő, Panoráma Teraszhoz vezető 314 lépcsővel! Odafent szokták megrendezni ugyanis az éjszakai távcsöves bemutatókat.

Varázslatos csillagdák, csillagvizsgálók és csillaglesek‒ „Földön kívüli” élményekre fel!
Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont, Eger

Balaton Csillagvizsgáló Tudományos és Kulturális Központ ‒ Balatonfűzfő

Naplemente után felkészült csillagászok magával ragadó előadásain vehettek részt a tömegközlekedéssel, illetve autóval is könnyen megközelíthető Balaton Csillagvizsgáló Tudományos és Kulturális Központban. A szuper, általában 45 perces esti programokon kedvező időben a teraszról távcsővel vagy szabad szemmel térképezhetitek fel az égi tüneményeket. 

Ha nem lenne szerencsétek a felhők miatt, akkor se csüggedjetek, mert a beltéri vetítés gondoskodik róla, hogy maradandó élményekkel térjetek haza!

Fontos tudnotok, hogy az éjszakai távcsöves bemutatókra 7 éven aluli gyerekeket sajnos nem fogadnak!

Varázslatos csillagdák, csillagvizsgálók és csillaglesek‒ „Földön kívüli” élményekre fel!
Balaton Csillagvizsgáló Tudományos és Kulturális Központ, Balatonfűzfő

Zselici Csillagpark ‒ Zselickisfalud

Világviszonylatban is egyedülálló látnivalónak számít a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” díjjal jutalmazott Zselici Csillagpark, ahonnan teljes szépségében tárul elétek a tinta fekete mennybolt minden csodája. A természet karjaival átölelt létesítményben, a világtól távol indulhattok felfedezőútra. 

Pillantsatok be videón át a Zselici Csillagparkba:

A kiállításon megtekinthetitek majd a földre hulló meteorokat, de betekintést nyerhettek a csillagvizsgálóba és beülhettek megnézni a planetárium szórakoztató vetítéseit is.  Arra viszont figyeljetek, hogy a csillagvizsgáló csakis a meghirdetett programok keretén belül látogatható!

Időközönként a Zselici Csillagpark 4-5 km-es természetismereti- és éjszakai csillagnéző túrákat is szervez, melyhez előzetes regisztrációt követően lehet csatlakozni. A komplexum területén egyébként egy természetbe illeszkedő kilátót, pihenőpadokat és információs táblákat is találtok – utóbbiak jóvoltából pedig sokat megtudhattok a tájról, valamint a helyi állat- és növényvilágról

Olvassatok még többet a Zselici Csillagparkról >>

Kecskeméti Planetárium – Kecskemét

„Lehozzuk Önnek a csillagokat…” – mondják a Kecskeméti Planetáriumban, ami valóban így van. Ebben a speciális színházban ugyanis a csillagképek, a bolygók és akár az Északi Sark égboltja szinte az orrotok előtt lesz majd. A kényelmes székekben, a profi előadókat hallgatva olyan érzésetek lesz, mintha az űrbe utaznátok, előre tekernétek az idő kerekét vagy elképesztő lézershow-ban is gyönyörködhettek. 

A szülők legnagyobb örömére, ez a program ráadásul már óvodás korú gyermekeknek is ajánlott, így családosoknak is remek választás a Kecskeméti Planetárium.

8 hazai csillagvizsgáló, ahol bármikor gyönyörködhetsz a csillagokban >>

5 vidéki szálláshely, ahol csillagos élmények várnak: 

1. Csillagkabinok, Viszák

Az Őrség mélyén megbújó Csillagkabinokban 3 csodás, exkluzív házban pihenhetitek ki a hétköznapok fáradalmait, miközben a természet csendje vesz körül. A kiváló felszereltséggel rendelkező szálláson egyedi, emeleti hálótérben tölthetitek az éjszakát. Mártózzatok meg a fedett teraszon elhelyezett, privát pezsgőfürdőben vagy üljetek ki egy hangulatos csillaglesre a fűbe!

2. Hegyi Menedék Vendégház, Mátraszentimre

Felső-Mátra rengetegében fellelhető Mátraszentimrén nagyszerű kirándulóhelyek akadnak, melyek több napra elegendő túralehetőséget biztosítanak. Rugaszkodjatok neki a vidéknek a 4 szobás Hegyi Menedék Vendégházból indulva, mely letisztultságával, tisztaságával és barátságos berendezésével még a házi kedvenceket is szívesen látja! Itt valóban élmény lesz a kikapcsolódás!

3. Treehouses, Kapolcs

Az organikus építészet és az álomszállás szép példája valósult meg a Balaton-felvidéken. A kapolcsi Treehousesban ugyanis prémium lakosztályokat költöztettek be a fából készül, kívülről sziklákra hasonlító épületekbe. A felnőttbarát szálláshelyen minden adott a romantikához, így a kellemes infraszauna, a panorámás jakuzzi, valamint a kényelmes ágy is. Este pedig az égbolt milliónyi kincse tárul fel előttetek. 

4. Sárga Rigó, Noszvaj

Egy igazi szerelmi fészekbe csöppenhettek a kreativitásáról ismert, 40 négyzetméteres Sárga Rigó vendégházban, ami a japán és skandináv stílust ötvözi. A kedves kis kuckóban szinte minden helyiség egy légtérben található. Az apró konyha kávégépének, a tíz játékos playstationnek, a méretes panorámaablakokból nyíló kilátásnak vagy az erdőre néző, teraszon álló akácdézsa csábításának lehetetlen ellenállni.

5. A Ház Vendégház, Kismaros

A Dunakanyar egyik legbájosabb szálláshelye, A Ház Vendégház, mely egy vadregényes sziklaorom tetején emelkedik. A hangulatos lépcsősoron keresztül megközelíthető épületben sikk és kényelem uralkodik. Az attraktív építészeti ötletektől pedig szinte vibrál a házikó. Grillezzetek a varázslatos, erdei teraszon vagy szaunázzatok egy hosszabb túra után! Használjátok ki a nyaralás minden percét a legközelebbi látogatásig!

Foglalj szállást a Szallas.hu kínálatából, fedezd fel a nem mindennapi csillagos élményeket és a közelben található látnivalókat.

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
85 bejegyzés

A szerzőről
Több mint 10 éve foglalkozom újság- és szövegírással, -szerkesztéssel, valamint kiadványok tördelésével. A szüntelen kíváncsiságom vitt előre, amikor 2019-ben szabadúszóként csatlakoztam a Szallas.hu csapatához. Azóta együtt hódolunk közös szenvedélyünknek, az utazásnak. Az évek alatt 200-nál is több cikket írtam élményekről, valamint szállásokról. Fedezzük fel együtt hazánk kincseit!
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Kastélyok és várak

    Fedezd fel az ország leggyönyörűbb kastélyait a Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYÉNEK segítségével!

    15 perces olvasási idő
    Toplisták

    Tavaszi-nyári bakancslista – 30+ szuper látnivaló, amit muszáj megnézned

    2 perces olvasási idő
    Wellness + Hotelek

    TOP 50 családbarát wellness hotel – íme a Blog.szallas.hu országos összeállítása

    9 perces olvasási idő