Hegyek-völgyek

Eldugott észak-magyarországi sziklák és szurdokvilág nyomában

1 perces olvasási idő

Gyertek velünk, mert belevetjük magunkat Észak-Magyarország vadregényes vidékébe, ahol elképesztő természeti kincsekre lelhetnek azok, akik tudják, merre kell indulni. Húzzatok bakancsot ti is, mert most elkalauzolunk benneteket hazánk csodaszép szurdokvilágába a legszebb sziklák mentén!

Eldugott észak-magyarországi sziklák és szurdokvilág nyomában

1. Morgó-gödör, kőleány és -sárkányok

Létezik egy apró község, mely a Mátra északi lejtői között bújik meg és hazánk egyik páratlan geológiai csodáját rejti. Ezt a települést Nemtinek hívják, mely a több mint 20 millió éves Morgó-gödörről, a kővé vált lányról és a kősárkányokról vált híressé. 

A falu keleti sarkából indulva, földúton át, a zöld jelzést követve lelhettek rá az őstengeri üledék-árokra, melyet a természet munkált meg évmilliók fáradhatatlan kitartásával. A Morgó-gödör hossza nagyjából fél km, de érdemes több időt szánni a felfedezésére. Az út elején ugyanis gazdag növényvilággal találkozhattok, melyet aztán látványos sziklafalak váltanak fel. Helyenként pedig kifejezetten nehéz terepet kell legyűrnötök.

Eldugott észak-magyarországi sziklák és szurdokvilág nyomában
Morgó-szoros

Ha már eddig eljutottatok, akkor érdemes közelebbről is megnézni a legendák övezte Kőleányt, melyet homokkőből faragott ki az időjárás. A falubeliek mégis azt suttogják, hogy egy hazugság miatt változott kővé a fiatal hölgy… 

Ne hagyjátok ki a varázslatos panorámát se, mely a Sárkány-szikáról nyílik! Ehhez csak annyi a dolgotok, hogy felkeresitek a Kossuth út 72. szám alatt található hajdani magtárat – innen már jelzett útvonalon pár perc sétával elérhetitek a különleges homokköveket.

2. Bálványkövek és Törökasztal

A Siroki vár ódon kőfalai között valósággal megelevenedik a történelem. Az erődítményről letekintve azonban a figyelmes szemek egy másik látnivalót is találhatnak: a Barát és Apáca sziklákat vagy más néven Bálványköveket. A riolittufából álló 6-8 méter magas sziklatornyokat több mendemonda is körüllengi. Az egyik szerint az egymást szerető, kővé dermedt barát és apáca alkotja a sziklapárost. 

Innen továbbhaladva a Törökasztalhoz juthattok, ahonnan állítólag egykor a török vitézek tartották szemmel a környéket. Az biztos, hogy volt mit kémlelni, ugyanis a kilátás elképesztően gyönyörű!

Tipp: A vár bejáratától északkeletre, az országos kék jelzést követve juthattok el a természeti kincsekhez. 

Eldugott észak-magyarországi sziklák és szurdokvilág nyomában

3. Túrázás Hámoron – csónakázással és megannyi látnivalóval

A Szinva-völgyében meghúzódó Hámor községben bukkanhattok rá a Bükk egyik legszebb mészkőszurdokára, a Hámori-szorosra vagy Puskaporosra. A Felsőhámor bejáratánál magasodó, meredek sziklák mellett elhaladva apró ösvényt találtok, mely a szurdok faláig vezet. 

Eldugott észak-magyarországi sziklák és szurdokvilág nyomában
Hámori-szoros

Ezen kívül rengeteg más programot is rejt a gyönyörű környék, így nem csak a Puskaporos miatt érdemes ellátogatni a településre. Csónakázzatok egyet a Hámori-tavon, fedezzétek fel a Lillafüredi-vízesést, az Anna-mésztufabarlangot és feltétlenül keressétek fel a híres Palotaszállót is!

Még több lillafüredi látnivaló >>

Eldugott észak-magyarországi sziklák és szurdokvilág nyomában
Hámori-tó

4. Kalandok Cserépfalun

Az Északi-középhegység szívében akad egy bájos kis település, Cserépfalu, mely sok izgalmas látnivalót tartogat. A túrázóknak igazi Kánaánt jelent az itteni Hór-völgy, mely 23 km, ezzel pedig az ország leghosszabb szurdokvölgyének számít. 

A Cserépfalu központjából induló körtúrát feltétlen iktassátok be a menetrendbe, ugyanis – amellett, hogy számos természeti kinccsel és kulturális értékkel is megismerkedhettek – ez vezet az Ördögtoronyként emlegetett kaptárkőhöz. 

Tipp: A természetbarátoknak bátran ajánljuk, hogy keressék fel a Füzér-kői-átjárót, a Hajnóczy-barlangot és a Kecskés-galyai-barlangot is!

Eldugott észak-magyarországi sziklák és szurdokvilág nyomában
Ördögtorony

Cserépfalu látnivalói közül kihagyhatatlanok a „Kisamerika” barlanglakások. A falu szélén, a Berezdalja utcából juthatunk fel a barlanglakásokhoz egy táblával jelzett kis ösvényen. Az 1900-as években puha riolittufából vésték ki az üregeket. A Kisamerika gúnynevét a világválság alatt kapta, amikor is a környékről rengetegen vándoroltak Amerikába, azonban a legszegényebbek csak a falu szélén található földbe vájt lyukakig jutottak, így lett Kis-Amerika Cserépfalu szélén.

„Kisamerika” barlanglakások

Nézzetek körül Észak-Magyarországon és foglaljátok le mielőbb a szállást is! >>

Még több eldugott kirándulóhely rejtőzik Magyarországon:

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
85%
Imádom
Imádom
11%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
2%
Nem tetszik
Nem tetszik
2%