Családi kiruccanásProgramok hétvégéreTéli tájoló

Így szervezz felejthetetlen téli programot a gyerekekkel

2 perces olvasási idő

Legyünk őszinték: a hűvös téli napokon legtöbbször ki sem dugnánk az orrunkat a házból, de aki néhány (vagy akár csak egy) energiától túltengő gyerkőccel él egy fedél alatt, az ezt csak a rózsaszín ködös álmaiban teheti meg. A gyerekeket ugyanis nem érdekli, ha esik, ha fúj, ők ugyanolyan jól érzik magukat a legcsípősebb hidegben is a szabadban, mint egy napsütéses nyári napon. Nincs mese, rajtunk a sor, hogy olyan téli programot szervezzünk, ami nem csak a gyerekeknek, nekünk is élmény lesz.

Így szervezz felejthetetlen téli programot a gyerekekkel

Felkészülés a kinti programra

Gyakorlott szülőknek nem mondunk újdonságot, elengedhetetlen a meleg és réteges ruházat, bélelt cipő (még jobb, ha vízálló is), és a mumusok: sál, sapka, kesztyű. Talán ez a felkészülés legkritikusabb része, mert nem csak mi felnőttek nem szeretünk Michelin-baba módjára felöltözni, a gyerekek még nálunk is jobban utálják ezt. Viszont, ha valami izgalmas program képében elhúzzuk előttük a mézesmadzagot, egészen biztos, hogy kisebb ellenállással kerül fel a sapka és a kesztyű is.

Ha olyan programot tervezünk, ami kirándulós, akkor feltétlenül kerüljön meleg ital a termoszba, és csomagoljunk egy kis harapnivalót is, de még a váltóruha sem biztos, hogy rosszul jön, ezt gyereke válogatja.

Nincs is más hátra, mint kitalálni néhány igazán felejthetetlen téli programot.

Felejthetetlen téli programok a gyerekekkel

Igazán könnyű dolgunk akkor van, ha esik a hó, mert rengeteg klassz havas program létezik.

1. Az örök klasszikusok a hóemberépítés, a hógolyózás és a szánkózás, ami valljuk be, minket felnőtteket is visszarepít kicsit a gyerekkorunkba.

Így szervezz felejthetetlen téli programot a gyerekekkel

Tipp: Ha nincs otthon szánkótok, még most szerezzétek be, ne járjatok úgy, mint mi tavaly. Amilyen szeszélyes (és néha tavaszias) tél volt, nekem eszembe sem jutott szánkót venni egészen addig, amíg le nem esett az első (és felénk egyben az utolsó) komolyabb hó. Nem tétlenkedtem, gyorsan szánkót rendeltem, de mire ideért, el is olvadt szinte az összes hó, így a szánkó azóta porosodik a pincében. Remélem, idén kipróbálhatjuk majd!

2. Ha egy kicsit kreatívabbak vagyunk, akkor a hóember helyett alkothatunk más hólényeket is, például pingvint, macskát, vagy bármit, amit a gyerek kitalál, mi pedig képesek vagyunk kivitelezni.

3. Ha a lurkók már végképp unják a kesztyűt, készítsünk velük hókoszorút, itt ugyanis előny, ha a kéztől kicsit felmelegszik a hó, és kemény tömbbé áll össze. Formázzunk kört, a közepére egy lyukat, majd díszítsük termésekkel, fenyőágakkal, és addig tapicskoljuk, míg jól össze nem áll. Ha ezt jól csináltuk, akkor akár még fel is függeszthetjük díszként, és az enyhébb időig szuper dekoráció lesz a szabadban. Részletes leírás ITT.

Jeges kalandok, amit mindannyian imádni fogtok!

1. Elő a homokozó szettel, fagyasszatok díszeket! Ha homokozni nem lehet, attól még nem kell eltenni a homokozó szettet, hiszen azzal is szuper hósütiket lehet formázni, vagy ha kellően hideg van, dekoráljátok ki bogyókkal, levelekkel, vagy ami éppen kéznél van, öntsetek rá vizet, másnap pedig már gyönyörködhettek is a szebbnél szebb jégdíszekben. Ilyen csodák lesznek belőlük:

2. Szintén jó buli a buborékfagyasztás, de ez tényleg csak akkor működik, ha már annyira hideg van kint, hogy legszívesebben ki se dugnánk az orrunkat.

3. Kacsázzatok a jégen, és valami fantasztikusat fogtok hallani! 2020. január elsején a Naplás-tónál kirándultunk, mikor valami egészen különös hangra lettünk figyelmesek. Először azt hittük, valamilyen madár lehet, majd láttuk, hogy annál sokkal érdekesebb dologról van szó, egy apuka kacsázik a kisfiával a jégen. Még jó, hogy mi is kipróbáltuk! Sajnos nem vettük videóra, de találtam egyet a youtube-on. Hallgassátok csak!

Persze nem kell ezért Alaszkáig utazni, itthon is rengeteg tó van. A Szallas.hu nagy térképes gyűjteménye segítségével pedig meg is tudjátok keresni, melyik esik hozzátok legközelebb:

Téli kirándulások sok-sok élménnyel

1. Nyomolvasás hóban, sárban: persze hóban az igazi, de a sár is szépen megőrzi az erdei állatok lábnyomát, pláne, ha kicsit meg is fagy. Töltsünk le egy állathatározós alkalmazást, vagy dobjuk a hátizsákba a könyvet, és indulhat a nyomozás. Vidékiek előnyben, hiszen elég csak kisétálni a legközelebbi erdőbe, de néhány kirándulástippet a Budapest környékieknek is mutatunk:

2. Kincskereső kirándulás: amíg a hó nem lepi el a tájat, sok-sok kincset gyűjthettek az erdőben. Például tobozokat, makkot és mindenféle bogyókat, amiket aztán kreatívan felhasználhattok.

3. Geocaching, a modern kincskeresés: az utóbbi időben egyre népszerűbb, a gyerekek pedig kifejezetten élvezik, hiszen az elrejtett geoládákban apró kincsekre lelhetnek. Cserébe ti is hagyjatok ott egy apróságot, hogy a következő felfedezők se távozzanak üres kézzel. Az elrejtett geoládákról a geocaching oldalon található több információ. Néhány szuper, télen is teljesíthető túraútvonal, melyeken akár geoládát is találhattok:

4. Csodás panorámák télen: a téli időszakban is érdemes kilátópontokat felkeresni. Ennek is megvan a maga szépsége, mert ilyenkor a fák lombjai kevésbé takarják ki a tájat, ráadásul a gyerekek kifejezetten élvezni fogják a kilátótornyok meghódítását. Az alábbi térképes gyűjteményünkben sok olyat is találtok, ami gyerekekkel is könnyen teljesíthető:

Ha nektek is van egy jó tippetek, hogy ne a 4 fal között kelljen átvészelni ezt az időszakot, hanem igazi családi élményeket szerezhessünk, kommentben osszátok meg velünk!

Ha pedig utaznátok is a téli élményekért, keressetek szállást a szallas.hu oldalán >>

(fotók: shutterstock, Instagram)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%