Január 22-én lehetőségünk volt első kézből megtapasztalni, hogy miként szuperál a hévízi Hotel Európa Fit****superior vadonatúj látványkonyhája. A japán húsos batyu és a steak sütés rejtelmeibe nem más, mint a Gundel Károly-díjas mesterséf, Bíró Lajos kalauzolt el bennünket.
Lesd meg, mi mindent főztünk ki a megnyitón!
Oké, de mi az a FitKitchen?
Képzelj magad elé egy pörgős, oldott hangulatú főzőiskolát, ahol hazánk legnagyobb sztárséfjeitől lesheted el a konyhai trükköket. Na, dióhéjban ez a FitKitchen. Ha mindig is furdalta az oldaladat a kíváncsiság, hogy milyen lehet szerepelni egy Konyhafőnök epizódban, itt garantáltan megkapod az élményt.
Az Európafit egyébként évtizedek óta élen jár a főzős családi programokban, melyeken többek közt Polyák Lilla, Szulák Andrea és Hegyi Barbara is felcsapott már alkalmi szakácsnak. A laza, beszélgetős fíling maradt a régi, a FitKitchen azonban innentől egészen új szintre emeli a kulináris kalandokat.
Mutatjuk, mit tud egy szuperior szálloda >>
A húsnak kalapja van, a halnak meg teje, avagy ilyen élmény együtt főzni Bíró Lajossal
Ahogy átléptem a FitKitchen küszöbét, két dolog azonnal szemet szúrt. Egy, hogy mennyire profi helyszínt sikerült összehozni. Kettő, hogy Bíró Lajos előtt olyan márványozott, emberes steak húsok sorakoztak, amiktől rögtön őrült korgásba kezdett a gyomrom.
„Bármily meglepő egy 0 fok körüli hűtőben 1-2 hónapig tudod érlelni a húst, vákuum nélkül. Ezzel lehet játszani. Egy csomó húst kidobtok majd, mire rájöttök, de azért előbb-utóbb üzemelni fog a dolog” – meséli Lajos, miközben Gumhert András (az Európafit executive chefje) jó házigazdához méltóan előkészíti a bemutató pultot.
Azt is megtudjuk, hogy a hússzelet külső karimáját kalapnak hívjuk, és tökéletes ínyencséget varázsolhatunk belőle azok számára, akik a teljesen átsütött steakre esküsznek. A méregdrága Rib Eye elkészítését persze nem merte ránk bízni séf: a mi próbatételünket a japán töltött batyu, vagyis a gyoza jelentette.
Wellness, gyógyulás és pihenés Hévízen >>
Kihívás elfogadva: így készül a mennyei gyoza!
Első hallásra mák egyszerűnek tűnt a feladat: fogsz két tésztalapot, közéjük bújtatszegy mogyorónyi darált húst, fodrosra hajtod a szélét, aztán mehet is a serpenyőbe. Előbb olajon kap egy kis pirítást, utána meg vízben gőzölöd, és kész is az isteni előétel.
Elméletben elronthatatlan volt, de én ilyen téren nem ismerek lehetetlent.
Szerencsére a malőr után sem kellett szögre akasztanom a kötényt. A FitKitchennek ugyanis nem az célja, hogy kifaragja belőlünk a következő Rácz Jenőt, hanem hogy bekukkanthassunk a sztárséfek világába, és valódi főző tudással gazdagodjunk.. (Például azzal, hogy hogyan kell korrigálni egy váratlan gyoza-krízist.)
Nézd meg, milyen szépek a szálloda felújított szobái >>
Hogy mit tett le elénk Bíró Lajos?!
Amíg mi jóízűen nyammogtunk kemény munkánk gyümölcsén, András már javában sütötte a második előételt. Nem kis megdöbbenésemre a ropogós panírbunda alatt egy igazi kuriózum, a haltej rejtőzött, amelynek az íze leginkább a velőhöz hasonlítható.
Jöhet a fő attrakció! Rib Eye steak pikáns zöldségkörettel
Száj nem maradt szárazon, miközben vezető séfünk biztos kezei között a vaskos húsokból illatozó steak kerekedett. Mint a világ dolgaiban úgy általában, Lajosnak a steak helyes sütési módjáról is határozott véleménye volt:
„Először öntök alá egy kis zsiradékot. A másik fontos része a dolognak, hogy amikor fölrakjuk a húst, nem kell fontoskodni, meg okoskodni, tilegetni-tologatni. Hagyjuk szépen, hadd süljön! Kialakul egy réteg rajta és csak utána fordítjuk meg.”
Lajos az ebéd alatt sem hagyott minket “felügyelet” nélkül: természetes közvetlenséggel mesélt a szakma visszásságairól és vicces éttermi szituációkról. Talán ez volt a legemlékezetesebb élmény, amit a FitKitchentől kaptam, hogy teljesen más oldaláról ismerhettem meg egy híres séfet, mint mondjuk a tévéadások során.
Összességében a FitKitchen egy szuper családi program
Mostantól havi rendszerességgel szervez majd ehhez hasonló, 2-3 órás főzőiskolákat az Európafit, ahol a nagyszülőktől az unokákig minden korosztályra felejthetetlen időtöltés vár. A teremben akár 18 főt is vendégül tudnak látni, így csapatépítő programnak sem utolsó.
Nem mondom, hogy a kipróbálása után egyenes út vezet a Michelin-csillagig, de aki egy kicsit is szeret főzni, annak megadhatja a kezdőlökést ahhoz, hogy mélyebben is elmerüljön a minőségi gasztronómia világában.
Tovább a szálláshely oldalára >>
Tudtad, hogy teljesen megújult a Hotel Európa Fit****superior?
Hévíz családokra hangolt gyógy- és wellness paradicsoma 2020-ban “Az év szállása” lett, ám még a díj felett érzett öröm sem téríthette le a szállodát a folyamatos fejlődés útjáról. Az apartszárny szobái és lakosztályai nem csak új színvilágot és berendezést kaptak, hanem „okos” funkcióval is bővültek.
Megnézem az Európafit kínálatát >>
Mit tud egy okos szoba?
A frissen modernizált apartmanok jelenlét- és mozgásérzékelőkkel vannak ellátva, vagyis amikor belépsz az ajtón, a szoba észrevesz téged, és azonnal áram alá helyezi az elektronikai berendezéseket. Kényelmes megoldás, ráadásul még környezetvédelemből is jelesre vizsgázik.
Ezért éri meg az Európafitbe szervezni a hévízi kikapcsolódást
- SZÉP kártya elfogadóhely
- Több mint 700 m² vízfelület (kültéri és beltéri, élmény- és gyógymedencék)
- Igényes szaunavilág
- Kitűnő gasztronómia
- Sétatávolságra van Európa legnagyobb fürdésre alkalmas termál tavától
- Színvonalas gyógyászati kezelések
- És persze minden hónapban vár a FitKitchen!
Útravalónak pedig hoztunk egy cikket Hévíz mesés látnivalóiról >>
(Képek: Szallas.hu, Vámosi Brigitta)