Programok hétvégéreBudapest és környékeCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódás

Fundoklia-völgy – Ősemberek éltek a Budapest közelében található tanösvényen

1 perces olvasási idő

Rendkívül különleges helyre érkezik, aki ellátogat az érdi Fundoklia-völgybe. Nemcsak a hihetetlenül változatos élővilága által válik vonzóvá ez a hely, régészeti jelentősége is nagy. A völgy léte jó ideig veszélyben forgott, miután a nyolcvanas években a főváros hulladéklerakó – telepeként kívánták használni, ám szerencsére a helybeliek elszántsága megmentette. 1999 óta helyi jelentőségű természetvédelmi, illetve Natura 2000 terület, melyet az érdiek nagy becsben tartanak és óvnak. 

Fundoklia-völgy – Ősemberek éltek a Budapest közelében található tanösvényen
A kép illusztráció

Ősemberek a Fundoklia-völgyben

Régészeti feltárások fényt derítettek arra, hogy a völgy észak-nyugati része 30-35 000 évvel ezelőtt a Neandervölgyi ősemberek egyik vadásztelepe volt. Az ásatások során barlangi medve, barlangi oroszlán, gyapjas orrszarvú és mamut maradványok is felszínre kerültek. A leleteket ma részben a Magyar Földrajzi Múzeum őrzi. 

A Fundoklia-völgy egyedülálló élővilága

A Fundoklia-völgy az élővilág számtalan védett képviselőjének élőhelye és menedéke. A területről mindeddig 317 db hajtásos növényfaj – a hazai növényvilág közel 15%-a – került elő. Közöttük 33 védett faj, 2 pedig – a magyar gurgolya és a Szent István-szegfű – fokozottan védettek. Itt élő ritkaság a turbánliliom és a törpe mandula is.

Ami az állatvilág képviselőit illeti, a Fundoklia-völgyben élő fajok között 58 védett, 4 pedig fokozottan védett állat, mint például a pannon gyík, a kuvik, a gyurgyalag és a magyar futrinka. 

A Fundoklia-tanösvény

Ha szeretnéd bebarangolni ezt a fantasztikus helyet, az 1,7 kilométer hosszú Fundoklia-tanösvényt végigjárva teheted ezt meg. Az ösvényt kősáncokon átvezető falépcsőn közelíthetjük meg, s falépcsőkkel, meredek lejtőkkel és kapaszkodókkal később is találkozunk, ezért nem ajánlható babakocsis túrának.

Bakancsot húzva azonban nagyon is jól teljesíthető az útvonal, mely hol délies lejtők peremén, hol pedig szűk ösvényen, hegyvidéki hangulatot idéző erdei szakaszon át halad. A tanösvény 14 információs tábláját olvasva megismerhetjük a hely élővilágát, régészeti és geológiai értékeit.

Szállásajánlatunk: Duna-party Vendégház Majosháza

A Duna-party Vendégház Majosháza egy gyönyörű, önálló kiadó szálláshely a ráckevei Duna-parton, mely 6 főnek nyújt lehetőséget a tökéletes kikapcsolódásra a vízparton. A vendégház számos wellness élményt is nyújt látogatóinak, ráadásul kutyát és cicát ingyenesen fogadnak.

Duna-party Vendégház Majosháza

Ezt a szállást válaszd budapesti üdüléshez: Gold Hotel Budapest****

A Gold Hotel Budapest a főváros egyik legszebb pontján, a Gellérthegy lábánál vár egyéni utazókat, párokat és családokat egyaránt. A bababarát szálláshelyen gyerekek 5 éves korig ingyenesen tartózkodhatnak. 

Gold Hotel Budapest****

Keressétek fel ti is az érdi Fundoklia-völgyet és fedezzétek fel ezt a csodálatos élőhelyet! Ha szállást is keresnétek Budapesten és környékén, oldalainkon megtaláljátok a legjobb, előre fizetés és lemondási díj nélküli szálláshelyeket >>

Még több szuper tanösvény és arborétum Budapest környékén >>

(fotók: szallas.hu, Instagram, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%