ÍzkalandCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretVárosnézések

Gasztrocsodák és kulináris élmények Egerben

2 perces olvasási idő
"1552" Egri borok

Egerben járva hamar feltűnhet, hogy egy ízig-vérig patrióta városról van szó, ahol a nemzetközi konyhát kínáló éttermeknek nyomát sem találni. Én legalábbis mindenhol a klasszikus magyaros fogásokba ütköztem, amikor legutóbb ott jártam. Országos viszonylatban is kiemelkedő a gourmet helyek választéka található itt, gyertek, kóstoljatok velem!

Eger belvárosa, háttérben az egri vár

Macok Bisztró és Borbár

A Tinódi Lantos Sebestyénről elnevezett téren várja a város vendégeit Eger első számú, magas minőséggel, kifogástalan kiszolgálással bíró étterme.

Közvetlenül az egri vár tövében egy igényes kialakítású hotel és étterem található, ami hangulatos kerthelyiségével és csobogó malomkerekével segít belehelyezkedni a város hangulatába. A konyha magyar, azon belül is egries, a mediterrán és a francia gasztronómia izgalmas fúziója. A borkínálat ehhez igazodik, izgalmas ízekkel találkozhatunk itt.

Senator Ház étterme

A város legszebb és központi helyén folytatjuk gasztrotúránkat. A Dobó tér vár felőli oldalán találhatjuk a nagy múltú Senator Házat, amelynek étterme stabil kínálattal, finom magyaros ízekkel, udvarias kiszolgálással várja a várost megismerni vágyókat.

Igazi lokálpatrióta hely, ahol polgári elegancia uralkodik. Központi elhelyezkedése révén a Dobó térre néző terasza a legjobb hely, ha jól szemügyre akarjuk venni a város igazi életét. A kis Dobó tér az a hely, ahol egy nap legalább egyszer mindenki megfordul, aki számít.

HBH Bajor Sörház

Ha szeretnénk egy igazán könnyed, mégis hangulatos és polgári eleganciát viselő helyen megkóstolni a város adta lehetőségeket, és mellé kivételesen nem borokat, hanem sört inni, akkor a legmegfelelőbb hely a HBH.

Az utcáról nyíló belső udvarban remek étterem húzódik meg magyar és bajor fogásokkal, emberes adagokkal, kitűnő ár-érték arányokkal. Kerthelyisége alkalmas hosszú, baráti sörözésekre.

Fehérszarvas Vadásztanya

A helyiek által is kedvelt Fehérszarvas a város egyik legbiztosabb pontja.

A gasztronómiai térképen mindenképp helye van, hiszen elsősorban vadételeiről ismert az Érsek-kert mellett található étterem. Kitűnő helyzetben van, hisz mind a nagy sétákra alkalmas Érsek-kert, mind Termálfürdő és Török fürdő közvetlen szomszédságában található, így szinte lépés távolságban csodálhatjuk és élvezhetjük Eger legjobb helyeinek adottságait.

Il Padrino Pizza Club

A város egyik legszebb sikátoros, olasz életérzést nyújtó kis utcájában, a Fazola utcában találhatjuk a Padrinot.

Az itáliai ügyességgel dolgozó szakácsok, és piros kockás asztalai mediterrán hangulatot idéznek. Ha nem is lenne piros kockás terítő, akkor is nagyon szerethető lenne, hisz kitűnő minőségű alapanyagokból csak jó pizzát lehet felszolgálni. A vár bejáratától 5 perc sétányira, minden család kedvenc helye lesz.

TOP 10 szállás Egerben >>

 

Ha Eger és gasztronómia, akkor természetesen bor is dukál a finom ételekhez. A pincéket Eger határában, a több száz méter vastagságban megtalálható vulkanikus eredetű riolittufába vágták. A bor így állandó, 10-15 °C-os hőmérsékleten tartható és a pincében élő mohák, nemes penész, sajátos atmoszférát teremtenek. Sétáljunk egy nagyot és nézzük meg, hol találhatjuk a kellemes illatú, zamatú borokat őrző pincészeteket.

Gál Tibor Pincészet

2013-ban a Gál Tibor Pincészet jóvoltából megnyílhatott Eger első borélmény centruma, a Fúzió.

Létrejöttével megszületett egy olyan hely, ahol a Gál Tibor Pincészet munkája nyomán összeforr egy minden igényt kielégítő Borbár, egy különleges minőségű vagány Bisztrókonyha, valamint a világ első interaktív Egri Bikavér Múzeuma. Itt megkóstolhatjátok az egri Borvidék különleges borait, az izgalmas ízvilágú borkorcsolyákat, és még saját „Egri Bikavér” házasítást is készíthettek.

Gróf Buttler Borászat

A Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapították Egerben. A nagyszerű egri termőterületre jellemző karaktert prémium borok mutatják be.

Tökéletes és terület hű borokat készítenek a lehető legkevesebb beavatkozással. A borászat több mint 100 éves, a tradicionális pincesoron, a Nagykőporoson helyezkedik el, mintegy 4.500 m2-en. A különleges, mediterrán hangulatú épületből csodálatos panoráma tárul a város, amivel az általános, és a borturizmus iránt érdeklődőket egyaránt várják. A borászatban nem csak borok értékesítésével foglalkoznak, hanem különféle rendezvényeket, borkóstolókat és borvacsorákat tartanak.

Demeter Pincészet

Van Egerben egy fiatal borász, akit csak a „lázadónak” hívnak. Viszont már a dédszülei is szőlővel foglalkoztak.

Demeter Csaba úgy tartja magát a tradícióhoz, hogy közben folyamatosan igyekszik újakat teremteni. Kísérletezős kedve őt igazolja, hisz nemrégen a rangos Bordeaux-i Challenge du vin versenyről négy díjjal tért haza. Leányka borával pedig aranyérmet nyert. 2010 Fiatal Magyar Borásza cím birtokosa lett.

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok

Egerben, és az egri Borvidéken több száz pincészet közül válogathatunk, de talán egyik sem rendelkezik olyan vagány helyszínnel, mint a Bolyki. Hogy mitől lesz jó ez a hely és a pince?

A jó pince attól jó, hogy jó benne a bor, pontosabban annyira jó, amennyire a bornak jó benne. A Bolyki pincében márpedig nincs rossz helye sem a bornak, sem az embernek, itt minden meg van, ami egy jó bornak kell, hogy komfortosan érezze magát. Adott egy óriási szikla, benne a pince, diófával a bejáratnál. Keressétek a pókerezős diófát!

Ködmön Csárda Borétterem

A Ködmön Csárda Borétterem számtalan kedves történet helyszíne már az 1800-as évektől. Számtalan rendezvény, esküvő, ünnep helyszíneként őrzi a hagyományokat és azzal együtt az igazi magyar ízeket.

A Ködmön Csárdába belépve igazi gasztro-kulturális élményben lesz részünk. Itt a legszebb gyümölcsökből készült igazi pálinkát, „csak az íze kedvéért”… kóstolhattok, majd az ételeket a szakácsok a legjobb tudásuk szerint készítik. Bár igaz, hogy mindenki tud főzni, de ezen a helyen látszik, hogy a főzés alkotás és örömet okoz. Az étkezés után egy szép, mosolygós egri bor pedig kedvet ébreszt a további beszélgetésekre.

 Egri látnivalókról itt olvashattok >>

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%