Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásNyári vakáció

Különleges hangulatú és vendégszerető városok Észak-Európában

2 perces olvasási idő
Reykjavík, Izland

Az északi országokban egyszerre találjuk meg Közép-Európa és Skandinávia minden szépségét. Kellemes hangulatú, rendezett, tiszta városok, vendégszerető emberek és fantasztikus tájak otthona ez. Harmónia és szépség, erő és kitartás, humor és bőkezűség vidékén barangolunk, országról országra.

Riga – Lettország

Lettország fővárosa, Riga fontos kulturális és politikai székhely, nagy kikötővel, vonzó látványosságokkal. 2014-ben a svédországi Umeåval együtt elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet.

Riga óvárosa

Amerre nézünk, mindenhol fákat, bokrokat, parkokat találunk még a centrumban is, nem csoda, hisz Lettország több mint 50%-át erdő borítja. Tisztelik a természetet és nagy barátságban élnek vele. De tudjuk-e, hogy Riga a Baltikum legnagyobb városa? Vagy, hogy gyönyörű szecesszió stílusú épületei vannak? Az egész óvárosából árad a történelmiség. Itt található a világ egyik legtöbb síppal (7000) működő, a Szűz Mária-dóm orgonája. Ezen felül a lett sör felejthetetlen, ne felejtsétek megkóstolni!

Koppenhága – Dánia

Koppenhágának három igazán híres nevezetessége sokat elmond a városról. Ezek pedig a több mint száz éves vidámpark, a Tivoli Gardens, A kis hableány szobra és a szabadváros Christiania.

Koppenhága, Dánia

Néhány gondolat A kis hableány szobráról, hiszen Andersen meséjének főszereplője sokak gyermekkorának meghatározó figurája volt. A szobrot egy dán sörgyáros, Carl Jacobsen ajándékozta 1913-ban a városnak. A kor híres ballerinája, Ellen Price nem vállalta a meztelen modellkedést, így a szobrász a feleségét, Eline Eriksent formázta meg. A koppenhágai kikötőben a városlátogatások kötelező eleme. De itt található Európa egyik leghosszabb sétáló utcája, ahol rengeteg üzlet, olcsóbb áruházak és drága márkaboltok sorakoznak. A nagy nemzetközi márkák, mint a Prada, Max Mara, Louis Vuitton, Mulberry, Hermès és Boss üzletei közül válogathatunk, a Városháza tér körül pedig a H & M, Vero Moda, Zara üzleteket találhatjuk. A Strøget népszerű törzshelye a város utcai előadóművészeinek, az Amagertorv tér  az akrobaták, a varázslók és zenészek kedvence. Kalandra fel!

Göteborg – Svédország

Göteborg Svédország második legnagyobb városa, az ország nyugati partvidékén, Västra Götaland megyében. A Kattegat nyugati partján, egész pontosan a Göta älv és a Göta kanal partján fekszik. A város három egyetemmel büszkélkedhet.

Göteborg kikötője

Előnyös földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően Göteborgnak van a legfontosabb kikötője egész Skandináviában. A kereskedelem és a hajózás mindig is fontos szerepet töltött be a városban, a 18. században itt székelt a Svéd Kelet-Indiai Társaság is, ma nagy ipara gyárak székhelye, itt találjuk az SKF, a Volvo, és az Ericson központjait. Göteborgban régi időket idéző építészeti remekeket ne keressünk, a város csak a 17. század elején, 1621-ben II. Gusztáv Adolf király uralkodása alatt jött létre. A városnézést érdemes a Városháza és a Tőzsde épületével keretezett széles főtéren keretezni, melyet Gusztáv Adolf szobra ékesít.

Dublin – Írország

Dublin híres a történelmi örökségeiről és mindig vidám lakosairól. Az ételeken, italokon túl azonban Dublin számos felfedezni valót tartogat, legyen szó a misztikus ír vidékről vagy az ódon kastélyairól.

Dublin, Írország

Ha a városban járunk, mindenképp bele kell vetni magunkat a helyi gasztronómiai élvezetekbe. Egy korsó Guinness pedig mindig jó választás az ételek mellé, ezért keressünk olyan pubot, ahol megkóstolható a rozskenyérhez hasonló soda bread, az ír kemencés burgonyalángos, a boxty, és a helyiek kolbászos, szalonnás, burgonyás egytál étele, a coddle. Aztán ha van rá lehetőség ,kóstoljuk egy pohárral a híres ír whiskeyből. Ha szeretjük a kávét, térjünk be egy „speciality” kávézóba, ahol a világ legjobb baristái egyedi pörkölésű, frissen darált kávéból készítenek különlegességeket.

Trondheim – Norvégia

Trondheim egyetemi városa Norvégia technológiai központja, ezért a műszaki dolgokért rajongók számára ez a város igazi paradicsom, de a többiek se búsuljanak, hisz történelmi nevezetességekkel is meg van áldva.

Gamle Bybro (vagyis Öreg híd) Trondheimben

A 11. századi Nidarosdomen katedrális az ország spirituális középpontja, a királyi rezidencia pedig Skandinávia legnagyobb fából épült palotája. Ezen felül a végtelen tajga, gleccserek, friss, roppanós levegő, ami leginkább Norvégiára jellemző. Ha látni szeretnénk a messzi észak havas hegycsúcsait, fjordjait, vízeséseit és gleccsereit, akkor ide el kell látogatnunk. Egy festői hely, ahol – sok másik európai országhoz hasonlóan – létezik a freedom to roam törvénye. Eszerint szabadon túrázhatunk, biciklizhetünk, gombászhatunk és szedhetünk erdei bogyókat akár még mások földjén is, mindaddig, amíg mindezt nem termőföldön tesszük, és nem háborgatjuk vele a természetet vagy a többi embert.

Oxford – Egyesült Királyság

Oxford ad otthont a University of Oxfordnak, az angol nyelvterületen legrégebben alapított egyetemnek. Közismert nevén Oxford az álmodó tornyok városa. Ezt először Matthew Arnold mondta az egyetem épületeinek harmonikus építészete miatt.

Bodleian könyvtár , Oxford

A Temze átszeli a várost, s ahogy a folyómentén haladunk a külvárosában, Cowleyben nagy autóipari cégekkel találkozunk, jelenleg a BMW Minit készítik itt. Oxford számos más híres, érdekes helye is az Oxford Egyetemhez és az oktatáshoz kapcsolódik. Sok turista élvezi a vásárlást a Covered Marketen. Illetve egy igazi cup-cake-t is megengedhetünk magunknak a Ben’s Cookies (Ben süteményei) boltjában.

Tallinn – Észtország

A három Balti főváros közül kulturális örökség és látnivalók tekintetében is kiemelkedik Tallinn, Észtország fővárosa. A város helyén álló egykori apró halászfalucskát először a 13. század elején említik az ismert források.

Tallinn, Észtország

Itt szállt partra II. Valdemár dán király, amikor a terület egy időre dán fennhatóság alá került. A városi rangot szerzett település igazi virágzása a század második felében indult meg, amikor Tallinn is a Hanza-szövetség tagjává vált. Majd a fejlődés Nagy Péter uralkodásának idején indult meg, aki hadikikötőt és hajóépítő üzemeket alapított a városban. A város méretei miatt nincs nehéz dolga annak, aki gyalogosan szeretné bejárni. A városnéző séta kézenfekvő kiindulópontja a Tallinn fölé magasodó Toompea dombon található lovagvár, amelyet a Livóniai Lovagrend építtetett 1229-ben. A vár területén belül feltétlenül érdemes megtekinteni az orosz kormányzói palotának épült 18. századi várkastélyt, ahol jelenleg az észt parlament ülésezik.

Reykjavík – Izland

Izland fővárosa, az ország legnagyobb városa és a világ legészakibb fővárosa. A hely nevét -Reykjavík jelentése „füstös/füstölgő öböl”- a terület hévíz-forrásaiból feltörő gőz nyomán kapta.

Reykjavík, Izland

A város házainak zömét ma is a közeli vulkáni hévforrások csöveken ide vezetett forró vizével fűtik. Reykjavík kifejezetten kisvárosi hangulatot áraszt, ugyanakkor nagyon trendi és pezsgő hely. Az óváros 18. századi épületei a múltat idézik, de szinte minden sarkon visszaköszön a skandinávok modern designhoz való szokásos vonzódása. Ennek egyik példája a 20. század második felében épült Hallgrimskirkja evangélikus templom, amelynek 74,5 méteres tornya Izland legmagasabb épülete. Az egész városból jól látszik, így nem csoda, hogy a város egyik legismertebb jelképe lett. A város számos múzeuma közül a legjelentősebb a Nemzeti Múzeum, amelyben Izland múltjával ismerkedhetünk meg. A viking emlékek mellett a múzeum egyik féltett kincse egy 13. századi templomajtó, amelyre egy lovag és hűséges oroszlánja történetét vésték.

 (fotók: shutterstock, pixabay)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%