VárosnézésekBarátokkalCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Gyógyító élmények Mórahalmon: látnivalók és programok szállásajánlóval

2 perces olvasási idő

Nem véletlen Mórahalom szlogenje, miszerint „Mártózzon meg az egészségben”, elvégre itt található a híres Szent Erzsébet Gyógyfürdő. Ennél azonban többet is rejt magában a dél-alföldi település! Tartsatok velünk a legfontosabb mórahalmi látnivalók felkutatásához, a bivalyrezervátumtól a kocsimúzeumig – és természetesen szállásajánló nélkül sem maradtok. 

Mórahalom látnivalók – TOP 6 hely, amit útba kell ejteni a városban és környékén:

1. Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő

A mórahalmi fürdő azok közé tartozik, ahol tényleg minden korosztály megtalálja a kedvére való szolgáltatást. A gyógyulni vágyók a jódban és ásványi anyagokban gazdag vízben mártózhatnak – kiváltképpen hatékony gyógyír a kopásos és gyulladásos ízületi betegségekre. Több, mint 30 féle gyógykezelés vehető igénybe, jó részük TB támogatással! 

Ha pedig „csak” szórakozni szeretnétek, vár az élménymedence és a csúszdák, valamint a fitneszterem és sportpálya, a gyerkőcöket pedig a játszószoba. Ahogy az egyik vendég értékeli a fürdőt: „Sok medence van és egyéb wellness szolgáltatások. Rengeteg étkezési lehetőség van, az árak elfogadhatóak.” 

2. Bivalyrezervátum és a Nagyszéksós-tó

Lessétek meg a lustán dagonyázó bivalyokat Mórahalomtól alig 5 km-re, a Nagyszéksós-tavat ölelő háborítatlan természetben! A hajdan szikes tó medrébe 2008-ban telepítettek bivalyokat, így elősegítve, hogy a náddal benőtt vidék új életre keljen. A tó környéke ma már népszerű kirándulóhelynek számít, a rezervátum pedig a kezdeti 45 fő helyett immár 150 lakót számlál

Érdemes távcsővel érkezni, már csak azért is, mert a környéken különleges madárfajok is előfordulnak. Sétáljatok végig a Bölömbika tanösvényen, ahol tájékoztató táblák szegélyezik az utat és egy kilátót is építettek!  A park egész évben ingyenesen látogatható

A Bivalyrezervátumról bővebben itt olvashattok >>

3. Ezer Év Parkja

Hogyan is lehetne utazgatás nélkül, egy kalap alatt megtekinteni a Parlamentet, a Festetics-kastélyt, vagy éppen a soproni Tűztornyot? Erre ad választ a felújított Ezer Év Parkja (régi nevén Mini Hungary Park), ahol 48 műemlék makettje található, köztük templomok, kastélyok, paloták és várak 1:25-ös méretarányú másával. Sőt, még a Balatonnak is helyet szorítottak. Az élményt felturbózhatjátok úgy is, hogy korabeli öltözetbe bújtok, séta közben pedig tabletek és tájékoztató füzetek nyújtanak információt. 

4. Szent László Király Temploma és a Szentek kútja

A templom Mórahalom látképének szerves részét képezi, csaknem 120 éve építették Szent László tiszteletére. Mintegy 2 perc sétára tőle, a Szent László Parkban található a Szentek kútja, amit ugyancsak kár lenne kihagyni a mórahalmi látnivalók sorából. A virágágyások közt magasodó szobrot az Árpád-házi szentek tűzzománc képei díszítik. A környéken további emlékművek és szobrok sokasága található, így érdemes a belváros ezen részén is sétálgatni.

5. Kocsimúzeum

Mórahalom egyik legújabb turisztikai attrakciója a kocsimúzeum, ami azok számára is érdekes lehet, akik alapból nem kocsi-őrültek. Mivel a település visszatérő motívuma a lovak, így nem meglepő, hogy itt is lovaskocsik tekinthetők meg. A múzeum a Futó-Dobó Lovascentrum mellett található – egyébként ők szolgáltatják a helyet a nyáron nyitva tartó Patkó Lovas és Szabadtéri Színházhoz is. Összesen mintegy 20 hagyományos lovaskocsit állítottak ki, melyek egy-egy család történetét mesélik el

6. Csodarét tanösvény

Ha szerettek túrázni, a Mórahalom és Ásotthalom között elterülő Csodarét felé vegyétek az irányt! Régen egészen másféle táj uralkodott itt, homokbuckákkal és gémeskutakkal. Manapság március elejétől kezdve csodálatos virágokban pompázik a rét, innen az elnevezés is. Többféle élőhely is megtalálható a területen, köztük mocsaras rét és sztyepprét is. A gazdag növény-és élővilág miatt főleg márciustól októberig érdemes felkeresni. Egy 4 km hosszú, 10 állomásos tanösvényt is létrehoztak a kirándulók számára.

+TIPP ínyenceknek, ha Mórahalmon jön rátok az éhség:

A Bivaly Bowling Club & Bar még a bivalyhús kóstolásra is lehetőséget ad, a Rétesházban pedig igény szerint, előre egyeztetett időpontban a hagyományosan készült, kézzel húzott rétes készítésével ismerkedhettek meg. A réteseket a Rózsa család készíti, és borítékoljuk, hogy a különleges, töltött rétes után mind a tíz ujjatok megnyaljátok. 

Jó tudni: Ha Mórahalom településén foglaltok szállást, számos látnivalóhoz kaptok kedvezménykupont, tehát olcsóbban vehetitek a belépőjegyet. Ez vonatkozik többek közt a Gyógyfürdőre, az Ezer Év Parkjára és a Bivaly Bowling Clubra is >>

10 családbarát mórahalmi szálláshely:

Harmony Apartments Mórahalom

Maximális felszereltségű, modern apartmanok, ráadásul lemondási és előrefizetési díj nélkül

Páva Vendégház Mórahalom

Tágas és tiszta szállás, kifejezetten csendes környezetben. A hatalmas kertrészben többek közt kacsák és bárányok is éldegélnek.

Alfa Apartman Mórahalom

Új építésű lakrész, ahová nagycsaládokat és nagyobb baráti társaságokat (is) várnak. A korlátlan jacuzzi használattal nehéz lesz betelni. 

Crystal Apartman Mórahalom

Sétatávolságra a Gyógyfürdőtől vár ez a letisztult, minimalista stílusú szállás, ahol akár egybe is nyithatók az apartmanok. 

Csillag Vendégház Mórahalom

150 méterre a Gyógyfürdő bejáratától szaunás, jacuziss, és mindennel felszerelt vendégház csalogat pihenésre.

Verona Ház Mórahalom

Egy barátságos és igényes házikó, meleg faburkolattal, hangulatos terasszal – mindezt lemondási és előrefizetési díj nélkül.

Holdfény Üdülőtanya Mórahalom

Nehéz lesz elrángatni a gyerekeket a gondozott udvaron található trambulin és a játszótér mellől, főleg, ha közben egy kerti szalonnasütésre is beneveztek.

Elixír Medical Wellness Hotel Mórahalom ***superior

Íme, Dél-Alföld egyik legjobb medical wellness szállodája, ahol akadálymentesített- és családi szobák, valamint finom ételek várnak. A vendégek térítésmentesen használhatják a Gyógyfürdőt, amivel összeköttetésben áll

Colosseum Hotel Mórahalom ****superior

Kiváló gasztronómia, gyerekbarát szolgáltatások, hangulatos wellness részleg, a Gyógyfürdő a közvetlen szomszédban – másra itt nincs is szükség.  

Homokháti Vendégház és Pálma Apartmanok Mórahalom

Kint gyönyörűen ápolt udvar, bent otthonos kényelem és felszereltség!

A napfény városa 20 perc autóútra fekszik Mórahalomtól, így a mórahalmi kiruccanást akár össze is köthetitek egy szegedi városnézéssel. 6 családi program gyerekekkel – Mit lehet csinálni Szegeden? >>

TIPP: Töltsd le most a Szallas.hu mobil appot ingyenesen, találj és foglalj szállást egyszerűen! Letöltöm Androidra >> , Letöltöm iOS-re >>

Fedezzétek fel Mórahalom kincseit, gyógyuljatok, kiránduljatok – vár a Dél-Alföld nyugodt vidéke! Az összes mórahalmi szállást itt találjátok >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
92%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
8%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%