Külföldi kalandok

Három skandináv város, amit látnotok kell!

1 perces olvasási idő
3 skandináv város

Három, nálunk nem annyira ismert skandináv város látnivalóit mutatjuk be nektek. Oké, lehet, hogy a késő ősz nem annyira a skandináv városlátogatások szezonja; vagy mégis?

Három skandináv város, amit látnotok kell!

Jóllehet, Skandinávia még mindig nem a magyarok első számú külföldi desztinációja, de egyre többen ismerkednek ezekkel az országokkal. Sőt, van amelyik – így Izland – szupertrendivé is vált újabban, a fapados légitársaságok pedig egymás tyúkszemére lépve nyitották a reykjavíki járatokat. De mi ezúttal nem oda utazunk, hanem maradunk a kontinentális Skandináviánál! Azon belül is elkerüljük a fővárosokat és három, vidéki skandináv várost nézünk meg. No, nem azért, mert a skandináv fővárosok elkerülendők lennének; a Föld legélhetőbb városairól beszélünk. De mindig izgalmas elhagyni a már ismert világot. Ezek az országok késő ősszel is csodásak tudnak lenni. Na, nézzük!

Szökjünk el 5 napra északra! Koppenhága, Legoland és Malmö >>

Három mesés skandináv város

Visby, Gotland, Svédország

Visby – ejtsd: Víszbű – egy Balti-tengeri sziget, Gotland székhelye. Gotlandot mintegy 200 kilométerre, Stockholmtól délre találjátok. Gotlandról a svéd mediterránként beszélnek. Sosem felejtem, amikor egy reggel a szállodatulajdonos büszkén mutogatta a diófáját; „Ez egy Diófa!” – húzta ki magát hozzátéve, hogy be is érik. Sőt, Gotlandon újabban szőlőtermesztéssel is kacérkodnak. Valóban enyhébb itt a klíma.

És bárhol is jártam ezen a bolygón, az egyik, ha nem a leggyönyörűbb tengerpartot Gotlandon láttam. A tenger partján fekszik Visby városa. Régi Hanza-város. Zegzugos, macskaköves utcái Szentendrére emlékeztetnek, de a szentendrei bóvliárusok nélkül. A takaros, tarka házakkal teli várost középkori fal veszi körül. Terein megannyi kitűnő kávézó, étterem és igényes dizájntermékeket árusító üzlet vár rátok. Én szerelmes lettem ebbe a városba.

Három skandináv város, amit látnotok kell!

Ålesund, Norvégia

Avagy magyarul ejtve Óleszünd. Akár jártatok már a főváros Oslóban, akár nem, Ålesundöt látnotok kell; kihagyhatatlan norvégiai városnézés! De miért is? A skandináv városokról többnyire letisztult modernitás, szigorú geometria jut eszetekbe, nem? Ålesund erre cáfol rá; a skandináv szecesszió fellegvára. Olyannyira, hogy építészeti öröksége révén a The Times tíz éve Norvégia legszebb városává válaszotta.

A mintegy 44 ezer lakosú város Oslótól északnyugatra, kb. 530 kilométerre fekszik drámai fjordok – köztük a Világörökség Geiranger-fjord – előterében. Több szigeten oszlik meg ez a hihetetlen színes csoda, ami mai városképét az 1904-es tűzvész utáni újjépítésnek köszönheti. A város közepén van egy hegyoldal, azon talájátok a Byrampen kilátópontot; na, innen ámuljatok a látképen! Tenger, szikla, fjord, város és végtelen skandináv nyugalom.

Három skandináv város, amit látnotok kell!

Odense, Dánia

Egy dániai városnézés Dánia egyik legrégebbi városában. Odense már több mint ezer éve létezik. Nevében az Oden, talán ti is sejtitek, a skandináv mitológia főistenére, Odinra utal. A város annyira hamisítatlanul dán és emberi léptékű; zöld, bejárható, befogadható és körülötte ámulatos természeti környezetet láthattok.

A városképet egyrészt a Szent Knut király erklyéit örző katedrális uralja, de az óváros megintcsak olyan Szentendre féle hangulatú itt-ott, színes kis házaival. Ezek egyikében született a mesemondó Hans Christian Andersen 1805-ben. Nem gondolnátok, de Dániában is van fjord. Nem kell ahhoz meredek szikla, hogy fjord legyen valami. Kiránduljatok ki az Odense-fjordba és olyan tengerpartot láttok, amit csak a tévesen zordnak tartott északon láthattok!

Szerintem Skandinávia megmarad a különlegesre vágyók desztinációjának. Utazzatok el, hátha ti is így találjátok majd!

Szállásokat a szallas.hu oldalán találtok >>

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%