Vidéki víkendCsaládi kiruccanásProgramok hétvégére

Hortobágy a világ legjobb 2021-es utazási célpontjai között – Fedezzétek fel, mielőtt a világ is a csodájára jár!

2 perces olvasási idő

25 rangos úti cél, 25 felfedeznivaló bakancslistás hely a National Geographic 2021-es ajánlójában, köztük hazánk büszkesége, a híres Hortobágy. Hogy mivel érdemelte ki ezt az elismerést? Máris eláruljuk!

A Hortobágy a világ legjobb 2021-es utazási célpontjai között

A National Geographic rangos listát állított össze, melyben 5 kategóriában (kultúra, természet, fenntarthatóság, kaland és család) 5-5 2021-ben felfedezésre váró utazási célpontot jelöl meg. Ez utóbbiban kapott helyet a mi büszkeségünk, a csodálatos Hortobágy, amit olyan helyekkel említenek egy lapon, mint például Erdély, vagy éppen a floridai űrközpont. A magazin kiemeli, hogy a Hortobágy tökéletesen alkalmas a szociális távolságtartás betartására, mindemellett pedig olyan érdekességekkel várja a látogatókat, mint a különleges, háborítatlan természeti környezet, a gazdag madárvilága, a Pentezugi Vadlórezervátumban élő Przewalsky lovak, az érdekes pásztorhagyományok, vagy éppen a „magyar cowboyok”, a csikósok látványos bemutatói. (Ezek szerint az ízletes alföldi ételeket még nem kóstolták, mert azok kimaradtak a felsorolásból.)

Nekünk eddig is a szívünk csücske volt ez a páratlan alföldi táj, de most érdemes újra felfedezni, mielőtt a világ is a csodájára jár, és elözönlik a külföldi turisták.

Hortobágy a világ legjobb 2021-es utazási célpontjai között
Mátai Ménes

Programajánlónk a Hortobágyon

Azoknak, akik tanácstalanul vágnak neki a hortobágyi puszták felfedezésének, azt javasoljuk, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontban kezdjenek, ahol rengeteg programot és kirándulástippet fognak ajánlani, sőt, helyben is megtekinthetők kiállítások, vagy akár kerékpárt is tudunk itt bérelni, hogy így fedezzük fel a környéket. A látogatóközpontban lehetőség van vezetett kerékpáros vagy gyalogos túrákra jelentkezni, így a látvány mellé hasznos és érdekes ismereteket is szerezhetünk. Ezekre minden esetben előzetesen kell jelentkezni.

Hortobágy a világ legjobb 2021-es utazási célpontjai között
Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont

Tanösvények

A területen több klassz tanösvény található, és mivel nincs szintkülönbség, így gyerekekkel is nyugodtan neki lehet vágni, mind könnyű kirándulás. A Szálkahalmi tanösvény, a Hortobágy-halastavi tanösvény és az Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutatóterület nemzeti parki belépőkártyával látogatható, míg a Malomházi tanösvényre csak csoportokat engednek szakvezetéssel. A nyár kivételével praktikus a vízálló lábbeli ezekre a túrákra.

Hortobágyi Vadaspark és a Pusztai Állatpark

Bár a National Geographic ajánlójában kiemeli a Pentezugot, de tudni kell, hogy ez a terület nem látogatható, a Przewalsky lovak csak a Hortobágyi Vadaspark terepjárós, extra szafari programjával nézhetőek meg. A vadaspark egyéb különlegessége, hogy az ősi puszták vadvilágát eleveníti meg, láthatunk itt farkast, sakált, vadlovakat, keselyűt és pelikánt is.

A családi kiruccanás kihagyhatatlan állomása a Pusztai Állatpark, ahol a gyerekek közelebbről is megismerkedhetnek a puszta őshonos magyar állatfajaival. A környezete sem utolsó, kifejezetten autentikus, ugyanis Hortobágy falutól körülbelül 2 kilométerre, a puszta kellős közepén található az állatpark. Keressétek a gémes kutat, és meg fogjátok találni!

Hortobágy a világ legjobb 2021-es utazási célpontjai között
Szafari a Hortobágyon

Mátai Ménes

Kihagyhatatlan program a Mátai Ménes felkeresése, melynek területe ingyenesen látogatható, de az igazán felejthetetlen kalandokért érdemes befizetni a Pusztaprogramra. Ennek díja nem olcsó, de életre szóló élmény a pusztában való fogatozás, a pásztorok mindennapjainak megfigyelése és a látványos csikós bemutató, ráadásként pedig még arra is fény derül, mi az a „seggen ülő” hodály. Ugye a te oldalad is furdalja a kíváncsiság?!

Az istállók és a kovácsműhely megtekintése mellett még egy érdekesség található itt, egy fazekasműhely, ami önmagában még nem is lenne olyan nagy szám, ám itt nem akármilyen kerámiák készülnek, hanem a híres nádudvari feketekerámiák. És még ezzel sem ért véget a kuriózumok sora… Érdemes betérni a Nyerges presszóba, és meginni egy csésze kávét, mert ilyen érdekes helyen nem mindennap kávézhat az ember: a ménes központi istállójától egy üvegfallal van elválasztva.

Hortobágy a világ legjobb 2021-es utazási célpontjai között
Mátai Ménes

Csillagoségbolt-park

Következő programunk akár családdal, akár a párunkkal nagyszerű élmény, mert sajnos ilyet már egyre kevesebb helyen láthatunk az országban. A Csillagoségbolt-parkról van szó, ami a Hortobágy felett látható. Ennek lényege az, hogy a táj érintetlenségéből adódóan itt még viszonylag kicsi a fényszennyezettség, ezért jó eséllyel gyönyörködhetünk a csillagokban. Erről bővebben a Nemzeti Park honlapján olvashattok.

Helyek, amiket még érdemes felkeresni a Hortobágyon egy kisebb kirándulás keretében:

A legjobb hortobágyi szállások:

Hortobágy a világ legjobb 2021-es utazási célpontjai között
Hajdu Lovasudvar

Kitekintés a Dél-Alföldre: 7 kihagyhatatlan látnivaló

Ha már a Hortobágyon kalandozunk, egy néhány napos kiruccanás erejéig érdemes kicsit távolabb merészkednünk, és szétnézni a Dél-Alföldön is, ami szintén rengeteg programot kínál a látogatóknak. Egy kis ízelítő:

Szegedi városnézés a családdal:

Szállásajánlatunk: Science Hotel

Science Hotel

Kalandokkal teli Makó:

Szállásajánlatunk: Szent István Wellness Panzió

Szent István Wellness Panzió

Ópusztaszer minden évszakban nagyszerű családi program:

Szállásajánlatunk: Darutollas Vendégház

Hortobágy a világ legjobb 2021-es utazási célpontjai között
Darutollas Vendégház

Kihagyhatatlan látnivalók Debrecenben:

Szállásajánlatunk:

Szarvas érdekes látnivalói >>

Szállásajánlatunk: Körös Vendégház

Körös Vendégház

Püspökladány, a „Sárrét kincse”:

Szállásajánlatunk: Gerendás Vendégház

Gerendás Vendégház

Ne habozzatok, válasszatok egy nektek tetsző szállást, és fedezzétek fel a Hortobágy különleges világát, mielőtt újra felkerekedik a világ, és a külföldi turisták is a csodájára járnak! Hortobágyi szállásokat itt találtok >>

Végül pedig íme, a National Geographic 2021-es legjobb 25 úti célja:

FENNTARTHATÓSÁG KATEGÓRIA :
• Alonissos, Görögország
• Koppenhága, Dánia
• Új-Kaledónia, Franciaország
• Freiburg, Németország
• Gabon, Közép-Afrika
• Denver, Colorado

KALAND KATEGÓRIA:
• Dominika
• Svaneti, Grúzia
• Los Glaciares Nemzeti Park, Argentína
• Katmai Nemzeti Park, Alaszka

TERMÉSZET KATEGÓRIA:
• Isle Royale, Michigan
• Yellowknife, Kanada
• Cerrado szavanna, Brazília
• Lord Howe-sziget, Ausztrália

KULTÚRA KATEGÓRIA:
• Guam
• Új-Mexikó
• Vitoria-Gasteiz, Baszkföld, Spanyolország
• Gyeongju, Dél-Korea
• Tulsa, Oklahoma
• Tonglu, Kína

CSALÁD KATEGÓRIA:
• Anglia parti ösvénye
• Erdély, Románia
• Űrpart, Florida
• Hortobágy, Magyarország
• Brit Columbia, Kanada




(fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%