Horvátország

Húsvéti kiruccanás Horvátországba

2 perces olvasási idő

Pakoljátok be a bőröndöket, és töltsétek a tavaszi szünetet a meseszép, türkiz Adria mellett macskaköves óvárosokban csavarogva vagy káprázatos természetközeli helyeken. Bár a fürdőruhát még kihagyhatjátok a csomagból, abban biztosak lehettek, hogy a helyét a bőröndben fantasztikus élményekkel tölthetitek majd ki. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek néhány izgalmas húsvéti programlehetőséget, amiért érdemes tavasszal is dalmát földre utazni.

Trónok harca-húsvét Dubrovnikban

Csöppenjetek vissza Westeros világába, és járjátok körbe a Trónok harca Királyvárának helyszínt adó Dubrovnikot a tavaszi langymelegben. Az ikonikus sorozatot a városban több mint 15 helyszínen forgatták, így itt lépten-nyomon Starkok és Lannisterek nyomára bukkanhattok.

Ráadásul a város még nincs tömve ilyenkor turistákkal, így kényelmes tempóban ismerkedhettek meg vele. Húsvétkor Dubrovnikban a feltámadás ünnepét pedig látványos körmenettel, tradicionális kirakodóvásárral és folklórprogramokkal kötik össze.

Húsvéti kiruccanás Horvátországba
Dubrovnik

Exluzív, tengerre néző szálloda vár Dubrovnikban.

További fantasztikus szállások Dubrovnikban >>

Húsvéti körmenet a Hvar-szigeten

Az Unesco által szellemi örökségnek nyilvánított Za križen (a kereszt követése) húsvéti körmenet egy lélegzetelállító, spirituális élmény lehet Hvar szigetén. A nagycsütörtökről nagypéntekre virradó, csendes éjszakán a sziget 6 településéről egy-egy keresztvivő menet indul.

A gyertyák és lámpások fényétől bevilágított út összesen 25 kilométer, és 8 óra alatt érnek vissza a kereszttel a kiinduló településre. Érdekesség, hogy az út és az indulás időpontja úgy van kitalálva, hogy a körmenetek soha nem találkozhatnak az éjszaka folyamán.

Húsvéti kiruccanás Horvátországba
Hvar óvárosa

Kiválóan felszerelt, légkondis apartman.

Szállások Hvarban >>

Húsvéti túra Vis szigetén

Horvátország tavasszal egészen más arcát mutatja, mint a nyári napsütésben. A kopár, felperzselt sziklákat a melegedő évszakban virágtenger borítja. Éppen ezért a Trogir és Split városából könnyen elérhető dimbes-dombos Vis-sziget lélegzetelállító lehet ebben az évszakban.

Húsvéti kiruccanás Horvátországba
Vis-sziget

Húsvétba öltözött Opatija

Az egykori Monarchia kedvenc üdülőhelye, Opatija is húsvéti dekorációba öltözve várja a tavaszt. Sétáljatok egy nagyot a gyönyörű, tenger mellett futó Lungomare-sétányon vagy az Angiolina-parkban, ahol a nyíló virágok mellett ilyenkor nyuszik, húsvéti tojások és olajágak is díszítik a tereket.

Húsvéti kiruccanás Horvátországba
Opatija

Gyönyörű, tengerparti hotel jól felszerelt szobákkal.

További remek szállások Opatijában >>

Virágvasárnap helyett pálmavasárnap Šibenikben

Vegyetek részt Šibenikben az egyik legszebb horvát katolikus ünnepen, a „pálmavasárnapon”. A szokás szerint húsvét előtt, virágvasárnapon az emberek egykor pálmaleveleket vittek a templomokba, hogy ott megáldják őket. Mivel az országban viszonylag kevés a pálma, ezért manapság rozmaringágat vagy olajfaágat visznek helyette.

A megáldott ágakat szalagokkal és virágokkal díszítik és összefonják, hogy aztán a ház köré felakasztva megvédjék magukat a balszerencsétől. Nézzétek meg Šibenikben a Szent Jakab-katedrálisban ezt a szép szokást, és töltsetek néhány pihentető napot ebben a műemlékekkel teli csodálatos városban.

Šibenik // Fotó: Julien Duval / CNTB

Šibenik központjában, a régi városközpontban egy fantasztikus hotelben is megszállhattok.

Apartmanok Sibenik közelében >>

Húsvéti mise Trogirban

Trogir zegzugos óvárosának meghatározó jelképe az Unesco világörökségének listáján szereplő Szent Lőrinc-katedrális, amely talán Horvátország egyik legszebb temploma. Vegyetek részt itt egy lélekemelő, különleges húsvéti istentiszteleten gyönyörű liturgiával és himnuszokkal. Aztán pedig barangoljátok be ezt a káprázatos várost, és fedezzétek fel rengeteg látnivalóját!

Húsvéti kiruccanás Horvátországba

Szauna, pezsgőfürdő, és edzőterem is vár a Hotel Brown Beach House & Spa Trogirban.

További szállások reggelivel Trogirban >>

Locsolkodás másként: vizes élmények a Plitvicei-tavaknál

Élvezzétek a sarjadó természetet a Budapesttől 470 kilométerre található Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban. A pompázatos vízesésekkel tarkított tórendszert talán még jobb is tavasszal felkeresni, mert ilyenkor még a fák lombkoronája nem akadályozza meg a teljes panorámát, illetve a nyárhoz képest talán a vízesések is robusztusabb vízhozammal zuhannak a mélybe.

Húsvéti kiruccanás Horvátországba
Plitvicei-tavak

A Hotel Rustic Lodge a Plitvicei tavaknál csöndes környezetben található.

További bájos szállások a Plitvicei-tavaknál >>

Zágrábi húsvéti piac

Horvátország fővárosa, Zágráb minden évben hangulatos húsvéti piacnak ad otthont. Sétáljatok végig a Jelačić bán téren, ahol idén is nagy valószínűséggel színes, vidám standok sokasága között válogathattok kézzel készített kézműves termékek, húsvéti dekorációk és helyi finomságok közül.

Húsvéti kiruccanás Horvátországba
Zágrábi húsvét

A LE PREMIER Boutique Hotel Zágráb belvárosában vár titeket.

Hotelek és apartmanok a horvát fővárosban >>

Tavaszi ébredezés Splitben

A tavaszi napfény Split városát is felpezsdíti. A gyönyörű, ódon óváros kávézói és éttermei megtelnek élettel. Reggelizzetek meg kényelmesen a híres tengerparti sétányon, a Riván, majd fedezzétek fel az Unesco által a világörökség részének nyilvánított belvárost.

Barangoljátok be a Diocletianus-palotát, és fedezzétek fel tövében a helyi piac színes, illatos forgatagát. Másszatok fel a város katedrálisának tornyába, és merüljetek el az azúrkék tenger látványában!

Húsvéti kiruccanás Horvátországba
Split

A Dioklecijan Hotel & Residence Split tetején elhelyezkedő medencéből élvezheted a csodás kilátást a tengerpartra. 

Szállások Splitben >>

A tavaszi, horvátországi kiruccanáshoz ezeket ajánljuk:

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%